ZETApress

hírportál

40 évre emlékeztünk

Emlékülés volt tegnap Újbudán a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetében, a Kende utca 13-ban. Magyarországon 40 éve (1978. április 25-én) indította el az MTA SZTAKI a középiskolai számítástechnikai versenyt.

Ezen alkalommal hangzottak el érdekes és értékes előadások a Kutatók éjszakájának délutánján. Az ünnepi ülésen az MTA tagjai, egyetemi tanárok és a szervezők mellett az egykori tanárok, versenyzők mondták el és osztották meg élményeiket a jelenlévőkkel.

Garádi János bevezető előadásában bepillantást kaptunk kezdeti lépésektől az országos verseny lebonyolításáig. Az 1978-ban Budapesten rendezett első versenyből 1982-től országos vetélkedő lett. Az országos középiskolai számítástechnikai versenyt az akkori tárcavezető Művelődési Minisztérium mellett a KSH is támogatta és az öt aláíróval a felhívás megjelent a minisztérium hivatalos közlönyében. A versenyeken a kezdetektől a csapatmunka fontossága lebegett a szervezők szeme előtt, melyet a gyakorlati élet is igazolt. Azonban az OKTV rendszere nem tudta befogadni a 2-3 fős csapatformát, ezért lett egyéni verseny a későbbiek során. A jelenlegi utód az 1985. évtől meghirdetett Nemes Tihamér Informatikai Tanulmányi Verseny.

A ’80-as évek közepétől a szervezők már az általános iskolás korosztályt (10 éves kortól) is megszólították és találkozóikat BISZT néven (Budapesti Ifjúsági Számítástechnikai Találkozó) minden évben megrendezték a főváros III. kerületében. A két, illetve a három napos találkozók során több vezető számítástechnikai cég szakembere mellett a Magyar Tudományos Akadémia tagjai is tartottak ismeretterjesztő előadásokat. A szakmai bemutatók mellett különböző vetélkedőket is rendeztek, amelyeket az akkori hazai fejlesztéseket koordináló OMFB is támogatott.

A különböző szintű szakkörök és versenyek során nagyon sok tehetséges diákkal találkoztak a szervezők. Az akkori lehetőségeket maximálisan kihasználva minden szakmai fórumon támogatták a diákokat. Ilyenek voltak többek között a szakmai gyakorlatok, eszközök kölcsönzése, nyári táborok.

Érdekes volt visszaemlékezni a versenyfelhívásokra, az egykori feladatokon át a versenyzők írásos véleményére és megtekinteni a kiállított egykori iskolai számítástechnikai eszközöket. Vámos Tibor akadémikus (egykori igazgató) kifejtette milyen feladatok hárultak az egykori bázisintézet vezetésre és munkatársaira. Előadásában kitért arra is, hogy a versenyeken több ezren vettek részt az ország különböző településeiről az évek során, mely a szakmának is nagy előnyére vált. Külön kitért a tehetséggondozás fontosságra amely napjainkban még jelentősebb helyet foglal el.

Monostori László igazgató ismertette az MTA SZTAKI előtt álló feladatokat és az új kihívásokat, amely mint MTA intézetre nagy felelősséget ruház. A jövőt ismertetve az intézet nemzetközi szerepére is kitért. Vámos Tibor (egykori) és Monostori László (jelenlegi) igazgatók a középiskolai oktatás és ezen belül a természettudományi tantárgyak fontosságát hangsúlyozták. Ennek érdekében sokat tett a verseny, mert sok diák figyelmét irányította e terület fontossága felé.

Bárd András és Gömbös Ervin mint az egykori versenyek meghirdetésében, döntő érdemeket szerzett szervezetek nevében mondták el miben látták fontosnak a csatlakozást a versenyt meghirdetőkhöz.

Az egykori versenyek feladataiból néhány érdekes feladatot választottak ki a szervezők, melyek bemutatásában Krámli András szegedi professzor vállalt vezető szerepet. Az egykori kezdeményezők közül az amerikai földrészen dolgozó Lengyel Tamás professzor osztotta meg gondolatait videó-konferencia segítségével.

Laczkovich Miklós, az MTA III. osztályának elnöke előadásában a tudományos ismeretterjesztés fontosságát hangsúlyozta. Simonovits Miklós az MTA rendes tagja az általa középiskolai tanároknak írt könyvéről és az algoritmikus gondolkodás fontosságáról mondta el gondolatait.

Az ELTE TTK-n nyáron bemutatott poszter tanárszakos készítői mondták el véleményeiket az egyes tankönyvekről. A különböző évek versenyeinek győztesei és helyezettjei nevében két díjazott mondta el egykori élményeit. Az ünnepi megemlékezés az esti beszélgetéssel és ismerkedéssel zárult.

Szóljon hozzá!