ZETApress

hírportál

Fókuszban a multimodalitás

Autómentes Andrássy útBudapest ismét csatlakozik a már 17. alkalommal, szeptember 16-22-e között megrendezésre kerülő Európai Mobilitási Hét programjaihoz. A tematikus hét megnyitójára idén is az autóforgalomtól mentes Andrássy úton megrendezett Családi hétvége nyitányaként került sor.

Az idén a Mix and Move mottóval meghirdetett, a környezettudatos közlekedés, és a multimodalitás mellett kampányoló tematikus héten 51 ország több mint 2500 települése közel 600 akcióval vesz részt. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy idén a tavalyi keretösszeget megkétszerezve, összesen 140 millió forint értékben biztosítottak támogatási lehetőséget a programsorozat eseményeihez, ezzel bizonyítva a kormány elhivatottságát a fenntartható közlekedés iránt. A tematikus hét alkalmas arra, hogy felkeltse az igényt a multimodális közlekedés iránt, mondta. Bátorította a résztvevőket, hogy csatlakozzanak ahhoz a közösséghez, amely kombinálja a különböző közlekedési módokat, és tegyenek azért, hogy egyre jobban terjedjen az autómentes közlekedés.

Bagdy Gábor, pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a főváros vezetése számára elsődleges Budapest minél élhetőbbé tétele, ennek érdekében a fővárosban az elmúlt években nagyon sok erőfeszítés történt, fejlesztés valósult meg a közlekedők érdekében, legyen szó akár a gyalogosokról, kerékpárosokról, autósokról, vagy a közösségi közlekedést használókról. Az elvégzett munka eredményességét bizonyítja, hogy idén Budapest már a 34. helyre jött fel az élhető városok listáján.

Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója nyitó beszédében kiemelte az együttműködés fontosságát. Elmondta, hogy a BKK nyitott mindenki felé, aki tenni kíván a közösségi közlekedésért, a fenntartható, élhető városért. A BKK figyelembe veszi valamennyi közlekedő igényeit, a számukra legoptimálisabb megoldásokra törekszik, ennek érdekében folyamatosan fejleszti a járműparkot környezetbarát, alacsony-padlós, korszerű járművekkel, mint a CAF villamosok és a Skoda-Solaris trolibuszok, melyeknek a beszerzése 2019-ben is folytatódik.

Az Európai Mobilitási Hét idén a rendelkezésre álló sokféle közlekedési módozatok felfedezésére és ezek helyes arányú használatára bátorít. Sok közlekedő ösztönösen, megszokásból választja ugyanazt a közlekedési módot utazásaik során anélkül, hogy megvizsgálnák az adott utazás igényeit. A multimodális közlekedési hozzáállás a napi utazás átgondolását jelenti, valamint kipróbálási hajlandóságot a helyváltoztatás új formái kapcsán. A multimodális megközelítés nemcsak egészségügyi előnyökkel jár, hanem jelentős megtakarításokat is eredményezhet, különösen a napközbeni rövid utazásokba beiktatva néhány olyan fenntartható közlekedési módot, mint a gyaloglás vagy a kerékpározás.

Magyarország idén 269 résztvevő helyhatósággal képviselteti magát az Európai Mobilitási Hét programjainak lebonyolítói között. Hazánk ezzel ? ahogy az elmúlt években is ? a harmadik helyen végez az összesen ötvenegy ország versenyében. A 2002 óta minden szeptemberben megrendezett Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap egyre több emberhez juttatja el a környezetbarát közlekedés üzenetét.

Szóljon hozzá!