ZETApress

hírportál

Nagydíjak az Országházban

46 pályázó 51 pályázata érdemelte ki az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető címet 2018-ban. Új elismerés a gazdasági élet kiválóságainak. Olyan vállalkozókat köszöntöttek ma délelőtt, akik elkötelezettek a tanúsított minőség és az értékek iránt.

Átadták az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit a Magyar Gazdaság Ünnepén, az Országház Felsőházi termében. Összesen 46 pályázó 51 pályázata érdemelte ki az Érték és Minőség Nagydíj Védjegy kitüntetést. Az ünnepségen beszédet mondott és a kitüntetéseket átadta: Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszter-helyettesi feladatokat is ellátó államtitkára. Köszöntötte a megjelenteket Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. A díjazottak között megtalálható őstermelő, egyéni vállalkozó, valamint kis- és középvállalkozás egyaránt. A 46 pályázó 51 pályázata 20 pályázati témakörhöz kapcsolódott, melyek igen széles gazdasági palettát fedtek le.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot 2018-ban a DIAMOND Szervezőiroda Bt. (a védjegyalapítók megbízásából a pályázat szervezési és lebonyolítási teendőit koordináló és végző szervezet), a Hajnal Húskombinát Kft., a KÖMI Kft., a Legrand Magyarország Villamos Rendszerek Zrt., a Poli-Farbe Vegyipari Kft., a ProfessionCert Kft. és az erdélyi székhelyű S.C. SSM & SIU S.R.L. írta ki és valósította meg. A pályázati rendszer kiemelt támogatója a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, külhoni támogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. A pályázóknak szakmai segítséget nyújtott a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntető címeit idén első alkalommal adták át ünnepélyes keretek között a parlament felsőházi termében, szeptember 11-én. Az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető cím azon áruk, szolgáltatások, gazdasági szervezetek elismerése és díjazása, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt és kiemelt fontosságot tulajdonítanak az egyetemlegesen jó minőségű áruk előállításának, illetve szolgáltatások nyújtásának. A pályázati rendszer célja, hogy elismerje a pályázaton megfelelő áruk és szolgáltatások magas minőségi színvonalát, elősegítse a nemzetközi piacon versenyképes, kiemelkedő minőségű, magas hozzáadott szellemi értéket képviselő áruk előállítását, ösztönözze a szolgáltatások fejlesztését.

? Úgy gondolom, hogy egy kicsiny ország gazdasági versenyképessége csak jó minőségű termékekkel valósítható meg. A kiváló minőség elismerésének talán a leglátványosabb eleme a tanúsító védjegy. Egy ilyen egyértelmű, jól látható jelzés pozitív útmutatást ad a fogyasztónak vásárlásaihoz, ugyanakkor a díjazottat is magasabbra emeli a gazdasági élet szereplői között. Ezért tartottuk mi kiírók olyan fontosnak, hogy itthoni és határainkon túl működő szervezetekkel összefogva intenzív kommunikációt folytassunk az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat ismertségének bővítéséért és a külhoni vállalkozások pályázati lehetőségiért. Öröm volt számunkra, hogy Erdélyből is olyan színvonalas, értékes pályázatok érkeztek, melyekben a legkritikusabb szakértő bírálók sem találtak hibákat. Ezek mind részesei lesznek hazánk jövőbeni gazdasági sikereinek ? mondta el Kiss Károlyné Ildikó, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati Titkárság ügyvezető igazgatója.

A díjazott pályázatok köre jól mutatja a fogyasztói, illetve a keresleti-kínálati trendek, igények mozgását. A pályázatokat vizsgálva megállapítható, sok anyag épült a digitalizációra, az élelmezéshez kötődő pályázatok képviselték a legnépesebb csoportot, mert a klasszikus élelmiszer termékeken kívül ide sorolhatók az egészségesebb életet segítő legkülönbözőbb étrend-kiegészítők is.

A pályázati főcsoportok között szerepelt még a vendéglátás, az építő-, a mezőgazdasági- és élelmiszeripar, a szabadidős és kulturális tevékenységek, rendezvények, az oktatás, az orvostechnikai- és kozmetikai szegmens, vagy akár a ruházati termékek gyártása is. A díjazott pályázatok 12%-ánál összekapcsolódtak a témakörök, ahol az egymásra épülő termékek mellett megjelenik kapcsolódó szolgáltatás, vagy szerviz tevékenység, szolgáltatások esetében pedig a többféle funkció. A díjnyertes pályázatok hazánk 12 megyéjéből érkeztek az ország szinte összes régióját érintve. 2018-ban 9 erdélyi és 3 erdélyi kapcsolattal rendelkező pályázat is kiérdemelte az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető címet.

? Áttekintve az elismerésben részesülő pályázatokat nyugodt lelkiismerettel kijelenthetem, hogy reményeim nem voltak megalapozatlanok. A minőségi, az innovatív termékek díjazása, valamint a vásárlói tudatosság formálása mellett az ország határainak átlépésével és ezáltal a magyar?magyar közötti gazdasági kapcsolatok élénkítésével sikerült közelebb kerülni ahhoz, hogy az Érték és Minőség Nagydíj szigorú és pártatlan feltételeivel regionális elismertségre tegyen szert. A Kiírói Tanács tagjainak szakmai felkészültsége, valamint a szigorú pályázati szabályok ugyanakkor olyan garanciákat jelentettek, melyek a vártnál is több, kimagasló színvonalú terméket előállító, vagy éppen szolgáltatást nyújtó vállalkozást ösztönöztek arra, hogy megmérettessék magukat ? emelte ki köszöntőjében Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke.

? A Magyar Kormány 2010 óta arra törekszik, hogy közös munkával olyan környezetet teremthessen idehaza és a határon túl is, amelyben a helyi alapanyag, a helyi erőforrás, a helyi munkaerőt foglalkoztató, hogy a helyi és régiós piacokra termelő vállalkozás értékként tudjon megjelenni. Mindez azonban nem sikerülhet olyan vállalkozások nélkül, amelyek képesek a hazai adottságokból a legjobbat kihozni. Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy egyesíti ezt a kettőt: mindazok a termékek, amelyek viselik a védjegyet, egyszerre képviselik a kiválóságot és a szülőföld iránti elkötelezettséget. Büszkék vagyunk arra, hogy idén újabb kilenc külhoni magyar vállalkozás értékteremtő munkája kap elismerést ? hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszter-helyettesi feladatokat is ellátó államtitkára szerint a piacok közel harminc évvel ezelőtti megnyílása új kihívások elé állították a gazdasági élet szereplőit, amelynek hatására jelentős átrendeződés ment végbe a magyar gazdaságban. ? Különösen nagy változások következtek be az agráriumban. A piacon csak azok a gazdák tudtak, tudnak megmaradni, akik képesek a kor követelményeinek megfelelő technológiával és megfelelő minőségben termelni. Fontosnak tartom, hogy a magyar termékek számára legyen egy olyan értékmérő, amellyel a legkiválóbb minőségű termékeket jelölni és ezáltal népszerűsíteni is lehet ? tette hozzá.

? Tizenegy erdélyi munka érdemelt kitüntető címet az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat első kiadásán. Bizakodással tölt el, amit már csak az tetőz, hogy ketten különdíjban is részesülhettek. Az erdélyi pályamunkák is erről tanúskodnak. A mindennapi munka és a munka iránti alázat sosem megkerülhető, ha értékben és minőségben gondolkodunk ? emelte ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

A számokat megfigyelve megállapítható, hogy az élelmezéshez kötődő pályázatok képviselték a legnépesebb csoportot. A védjegyhasználók 41%-a ebből a körből került ki. Többen pályáztak étrend-kiegészítőkkel, és több különleges vendéglátáshoz kapcsolódó ötlettel. A kozmetikai és háztartás-vegyipari termékek témakörben benyújtott pályázatok száma és színvonala stabil pályázói kört jelent. Az építőiparhoz kapcsolható győztes pályázatok magas szintje megmutatta azokat a potenciálokat, amelyeket ez az iparág hordoz magában. Az informatikai pályázatok új technológiák révén kapcsolódtak be például a korszerű oktatás megvalósításába. Megfigyelhető volt minden esetben a klímabarát és az energia-hatékony megoldásokra való törekvés, illetve olyan termékek, elgondolások felértékelődése, melyek hosszútávon fenntartható fejlődést, magas életminőséget, reális nemzetgazdasági szintű megtakarítást eredményeznek.

Az esemény során ? az alapítók és a Kiírók Tanácsának tagjai által ? külön elismerésekben is részesültek kiemelkedő pályázatok. Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy biztonságot és erőt sugároz. Feltüntetése méltán biztosítja viselőjük számára a pozitív megkülönböztetést, szimbolizálja a magyar gazdaság megerősödését, népszerűsíti Magyarország legfontosabb kincsét, a szürkeállomány teljesítményét.

A Kiírók Tanácsa döntése alapján a legkiemelkedőbbnek ítélt pályázatok elnyerik az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető címet és ezzel együtt az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy egy éves díjmentes használatát. A díjat magyar és angol nyelvű, Balázs Károly és Sárkány Gábor grafikus művészek által tervezett kitüntető oklevél tanúsítja. Jelképe az Érték és Minőség Nagydíj emblémájával díszített, a Hollóházi Porcelángyár Kft. alkotógárdája által készített egyedi iparművészeti trófea.

Szóljon hozzá!