ZETApress

hírportál

Biztonságos tanszerek

IskolaszerekMinden ellenőrzött iskolaszer biztonságosnak bizonyult. Jó eredményt hozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium által a tanévkezdés előtt elrendelt országos fogyasztóvédelmi vizsgálat: a 40 különböző színes ceruza-, vízfesték- és gyurmakészlet mindegyike megfelelt az előírásoknak.

Az ITM akkreditált vegyipari laboratóriuma az iskolaszerek ólom-, kadmium- és réztartalmát vizsgálta, ezek a korábban színezőanyagként használt fémek ugyanis határérték feletti mennyiségben egészségkárosodást okozhatnak. Az ellenőrzött színes ceruzák, vízfestékek és gyurmák mindegyike megfelelt a követelményeknek. A biztonságosnak bizonyult termékek tételes listája idekattintva elérhető.

? A minisztérium a gyermekek védelme érdekében tartotta különösen fontosnak a tanszerek szeptemberi iskolakezdés előtti vizsgálatát. A családok jellemzően a nyár végén, ősz elején szerzik be azokat az iskolai készleteket, amelyeket aztán a diákok az egész tanévben használnak. A laborvizsgálatokkal a vásárláskor puszta ránézéssel meg nem állapítható veszélyforrások is feltárhatók. A minisztérium a kedvező eredményeket követően is folyamatosan figyelemmel kíséri a szaküzletek, áruházak kínálatát ? mondta el Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára. A tárca aktív fogyasztóvédelmi jelenléttel és rendszeres ellenőrzésekkel járul hozzá a gyermekek biztonságos tanszer-használatához is.

Szóljon hozzá!