ZETApress

hírportál

APA és IPA a Sörfesztiválon

Egyedi sör készül a budai vári Sörfesztiválra. Saját sörkülönlegességgel jelentkezik az ország egyik legnagyobb sörfesztiválja a budai várban. A FIRST Craft Beer limitált IPA típusú sörét először és kizárólag a Sörfesztiválon ízlelhetik meg az érdeklődők, a szervezők egy kimondottan nyárias, íz-gazdag termékkel készülnek a fesztiválozók számára.

Különleges, limitált sörrel költözik vissza a budai várba az ország első-számú sörfesztiválja, ahol a kézműves főzdék mellett az összes nagy gyár és a Magyar Sörgyártók Szövetsége is képviselteti magát. A BDPST Beerfest IPA receptjét a budapesti FIRST Craft Beer kisüzemi sörfőzde készítette és főzte le ? tudatta Péntek-Orbán Tímea senior kommunikációs tanácsadó, SAKKOM Interaktív Online Marketing + PR Ügynökség.

? A budai vár önmagában nagyon impozáns helyszín, és a kiállítók termékei is mind magas minőséget képviselnek. Mégis szerettünk volna egy kis pluszt adni a látogatóknak, ezért döntöttünk úgy, hogy a Sörfesztivál 7 éves története során most először megfőzzük a fesztivál sörét, amelyet kizárólag a rendezvényen kóstolhat majd meg a közönség ? nyilatkozta Kurucz Dániel, a szervezésért felelős cég ügyvezetője. A sörpremier keretében augusztus 23-án csütörtökön a fesztivál első napján pontban 18 órakor verik csapra a hordót a szervezők pultjában.

APA testben IPA lélek

A fesztivál söre ugyan az IPA típusba tartozik, de érdekesen elegyíti az IPA és az APA típusú sörök jellegzetességeit. ? A nyári forróság miatt friss, könnyen iható kézműves terméket álmodtunk meg, ami éppen a fesztiválra fog elkészülni ? árulta el a kulisszatitkokat Kurucz Gergely. Cél volt továbbá az is, hogy az ital jól értelmezhető legyen azok számára is, akik még csak óvatosan ismerkednek az új-hullámos, illatos, íz-gazdag sörök világával. Így a fesztivál söre ugyan az IPA típusba tartozik, ami egy friss, komlós, jól iható és könnyen értelmezhető fajta, de a megszokottnál alacsonyabb, 4,5%-os alkoholtartalommal rendelkezik, mégis az IPA-ra jellemző illat- és aromabomba is ott van a sörben. ? 1500 litert fogunk főzni, amit a készlet erejéig bárki megkóstolhat a helyszínen ? mondta el Kurucz Gergely, a FIRST Craft Beer tulajdonosa.

India Pale Ale

Az IPA, teljes nevén India Pale Ale egy világos, felső-erjesztésű, ALE típusú sör. Története egészen a XVIII. századig nyúlik vissza, amikor Anglia gyakran szállított indiai gyarmataira felső-erjesztésű, ALE típusú söröket. Az ital nem mindig bírta ki a hosszú hajóutat, ugyanis hűtési technológia híján a fahordókban gyakran megromlott. A szállítási problémára megoldást kellett találni. A britek a komló tartósító hatását használták ki úgy, hogy annak mennyiségét megsokszorozták a főzés során. A módszer sikeres volt, ráadásul nemcsak a sör szavatosságát növelték, hanem új stílust is teremtettek. Egy rendkívül keserű, mégis jól iható, gyümölcsös, virágos illatú ALE típusú sör jött létre, melyet India Pale Ale-nek neveztek el. Egy hajótörés következtében a tenger ír földön is partra vetette az új sörstílust, és az IPA elindult világhódító útjára.

A FIRST Craft Beer sörfőzde

A FIRST Craft Beer főzdét a Kurucz testvérek alapították 2017-ben, hogy missziójuk célt érjen. A világ vezető craft beer főzdéinél tett látogatásaik és a legjobbaktól tanultak arra ösztönözték őket, hogy a tökéletes minőségű, ízgazdag, illatos söröket a magyarok számára is elérhetővé tegyék. Kurucz Dániel és Kurucz Gergely a ZIP Technologies vállalat által gyártott legmodernebb sörfőző berendezésekkel, csúcsminőségű alapanyagokkal, a legszigorúbb higiéniai előírásoknak megfelelve, megalkuvás nélkül állítják elő kézműves termékeiket.

A Fesztivál Holding Kft.

A Fesztivál Holding Kft-t 2014-ben alapították a Kurucz testvérek: Dániel és Gergely abból a célból, hogy a magyar sörszakma és a fogyasztók közötti kapcsolatot elmélyítsék. A cég nevéhez az utóbbi években számos sikeres sörfesztivál szervezése kapcsolódik, melyeken megismertették a közönséggel a sörkultúrát, a sör sokszínűségét, valamint a prémium nagyüzemi és kisipari termékeket. Napjainkra a Fesztivál Holding Kft. a magyar sörpiac meghatározó cégévé nőtte ki magát a testvérek kitartó munkájának köszönhetően.

Szóljon hozzá!