ZETApress

hírportál

Együtt a közlekedés biztonságáért!

Közlekedési balesetekA közlekedés biztonságának javításához a kormányzati intézkedések mellett közlekedési kultúraváltásra is szükség van ? mondta Mosóczi László, az NFM helyettes államtitkára a 4. Közlekedési Kultúra Napja nyitórendezvényén délelőtt a MŰPA I. emeleti Üvegtermében. A tavaly május 11-ei 3. nyitóeseményről idekattintva olvashatunk.

Bíró József, a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) közlekedésbiztonsági tagozatának elnöke nyitóbeszédében elmondta: az eseményt 2015. május 11-én rendezték meg először, az idei a negyedik programsorozat, amelyhez megszervezéséhez már 58 szakmai és civil szervezet csatlakozott. Országszerte várják az érdeklődőket minden korosztályból a kulturált közlekedést népszerűsítő rendezvényekkel, a többi között a kerékpározáshoz, autózáshoz, motorozáshoz, vezetéstechnikához, a vasúti, vízi-, és légi-közlekedéshez, illetve a közösségi közlekedéshez, az ezek biztonságához kapcsolódó programokkal ? hívta fel a figyelmet az eseményt koordináló munkacsoport vezetője.

A nyitórendezvényen Ledia Lazeri, a WHO magyarországi irodavezetője egyebek mellett emlékeztetett: az ENSZ tagállamai célul tűzték ki, hogy 2020-ig felére csökkentik a közúti haláleseteket és sérüléseket a világ országaiban. Az adatok szerint Európa egészében százezer lakosra 9,3 közlekedési baleset miatti haláleset jut, Magyarországon ez a szám 7,7. Az elmúlt tíz évben jelentősen csökkent a magyar közúti halálozások száma, példaként említette, hogy 2004-ben százezer magyar lakosra még 13 haláleset jutott. Az előzetes becslések szerint Európában a GDP 4 százalékát teszi ki a közlekedési balesetekből eredő kár.

Az NFM helyettes államtitkára felidézte, hogy 2022-ig mintegy 2500 milliárd forintból, több mint felerészben hazai forrásból ezer kilométer új gyorsforgalmi út vagy kiemelt főút épül meg Magyarországon. A biztonságosabb közlekedést szolgálja a komplex útfelújítási program is, amelynek 2017/18-as ütemében több mint százmilliárd forintból újulnak meg útszakaszok az ország minden részében.

Hetvenmilliárd forint a célzott közlekedésbiztonsági infrastruktúra-fejlesztési program keretösszege, baleseti gócpontokon a közútkezelők, vasúti pályaüzemeltetők által javasolt beavatkozásokat hajtanak végre a kockázatok csökkentése érdekében. Tíz közúti balesetből kilenc emberi mulasztás vagy hiba miatt következik be, ezért a biztonságos közlekedésnek fontos alapfeltétele a szemléletformálás ? tette hozzá zárszavában Mosóczi László. Ehhez kapcsolódik a Közlekedési Kultúra Napjának programsorozata is, a figyelemfelhívó rendezvények célja, hogy a közlekedésben az együttműködés, a partnerség kultúrájának térnyerését támogassák.

Szóljon hozzá!