ZETApress

hírportál

Viharos ünnepre számíthatunk

Lakatos Tibor, ORFKAz előkészítési, szervezési munkálatokkal megkezdte működését a nemzeti ünnep rendezvényeinek biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs, a biztosítási tervet elfogadták ? közölte Kara Ákos, a törzs vezetője délelőtti sajtótájékoztatóján az ORFK Teve utcai Székházában.

A központi rendezvényeket szervező Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta: mindenkit várnak a március 15-ei rendezvényekre, hogy együtt, méltó módon és békésen tudjunk ünnepelni, emlékezni 1848 hőseire. Ma is meg kell küzdeni a magyar szabadságért és függetlenségért! ? hangsúlyozta hozzátéve: március 15-éhez közeledve arra emlékezünk, hogy mindig voltak olyan magyarok, akiknek az ország szabadsága és függetlensége mindennél többet ért. Az egész Kárpát-medencében és országszerte sok helyen készülnek arra, hogy 1848/49 hőseire emlékezzenek.

A központi programok közül kiemelte: az ünnepi rendezvények holnap reggel 9 órakor a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek az ünnepélyes zászlófelvonással, amelyen részt vesz Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is. A díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet, szintén az Országház előtt lesz 14 órától. Emellett a budai Várban egész nap színes rendezvényekkel, programokkal várják az ünneplőket, a családokat. Az operatív törzs ? amelynek munkájában a Terrorelhárítási Központ, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat, a Budapesti Közlekedési Központ képviselői vesznek részt ? holnap is azon dolgozik, hogy valamennyi rendezvényen rendben, biztonságban ünnepelhessenek az emberek ? mondta Kara Ákos.

Lakatos Tibor, az ORFK Közrend-védelmi Főosztályának vezetője elmondta: országszerte több mint félezer ünnepi rendezvény biztosításában vesznek részt a rendőrök. Ezek között vannak állami, önkormányzati, s a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvények is. A rendőrség feladata elsősorban a közlekedés rendjének biztosítása, továbbá az esetleges problémák megoldása. A rendőrségnek nincs információja arról, hogy bárki megzavarná bármely rendezvény rendjét, biztonságát, de ha szükséges, akkor a rendőrség a kellő erőkkel azonnal intézkedik. A rendőr ezredes kiemelte: a rendőrség felkészült az ünnepi rendezvények biztosítására. Az idei nemzeti ünnepen békés, nyugodt és méltóságteljes megemlékezésre készülnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrség honlapján külön link alatt lehet tájékozódni a nemzeti ünnepel kapcsolatos információkról, forgalomkorlátozásokról.

Bonta Imre, az Országos Meteorológiai Szolgálat Előrejelzési Főosztályának vezetője azt mondta: a nemzeti ünnepen kellemes idő várható, a hosszú hétvége többi napján viszont meglehetősen változékony, sőt extrém időjárásra, lehűlésre, havazásra, ónos esőre is számítani kell. Azt kérte: mindenki kövesse figyelemmel a meteorológiai szolgálat riasztásait, figyelmeztetéseit! 15-én csütörtökön reggel felhős lesz az ég, az ország északi és középső területein kisebb eső, zápor is várható. Délután sem kizárt csapadék, de hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Napközben plusz 10-15 fokig melegszik fel a levegő. A fővárosban is lehet reggel, kora délelőtt kisebb eső, a déli óráktól viszont néhány órás napsütés várható, 10 Celsius-fok körüli maximumokkal.

Pénteken már országszerte esőre kell számítani, de ekkor még viszonylag enyhe lesz az idő. Szombaton ismét sokfelé lesz csapadék, s észak felől sarkvidéki hideg áramlik a térségébe. Az esőt többfelé havas eső, havazás váltja fel, és ónos esőre is készülni kell. Emellett viharossá fokozódik a szél, a Dunántúlon akár hófúvás is lehet. Vasárnap folytatódik a hideg levegő beáramlása. A nappali maximumértékek is mínusz 3, mínusz 2 fok körül alakulnak majd ? figyelmeztetett a meteorológus.

Szóljon hozzá!