ZETApress

hírportál

Infokommunikációs képzés százezer idős embernek

Elindult az idős-ügyi infokommunikációs program, amelynek keretében az idén százezer 65 év feletti polgár szerezheti meg a számítógép- és internethasználattal kapcsolatos alapismereteket vagy mélyítheti el tudását tizenkétszer kétórás időkeretben.

Böröcz László, az V. kerület fideszes alpolgármestere a kormányzati forrásból finanszírozott, 1,2 milliárdos költségvetésű képzést bemutató délelőtti Mérleg utcai sajtótájékoztatón kiemelte: a kerület lakosságának jelentős hányada tartozik az aktív időskorúak táborába, akiket rendszeresen és sokrétűen támogat az önkormányzat, így nem volt kérdés a számukra, hogy elsőként kapcsolódnak be ebbe a programba.

Jeneiné Rubovszky Csilla miniszteri biztos, V. kerületi önkormányzati képviselő kiemelte: az uniós tagállamok közül Magyarországon kezdtek kormányzati szinten foglalkozni azzal, miként részesülhetnének az idősek is minél nagyobb számban és mértékben az informatika vívmányaiból. Napjainkban a polgárok 19 százaléka idősebb 65 évnél, de 2030-ra ez az arány 25 százalékig emelkedhet. A kormányzat 2013/14 során kezdett annak felmérésébe, milyen szolgáltatásokra volna szüksége a korcsoport tagjainak, hogy otthonában tölthessék nyugdíjas éveiket, majd két éven keresztül készült egy modellprogram; egy évvel ezelőtti kormánydöntéssel ötezer, hátrányos helyzetű idős ember kapott számítógépet és ingyenes internet-hozzáférést, valamint a felhasználást segítő támogatói hálózatot. Tavaly nyáron készítettek országos reprezentatív felmérést arról, hogy igényelnének-e az idősek a felhasználói ismereteket oktató kurzust, novemberben pedig kormánydöntés született annak elindításáról.

Hollik István (KDNP) országgyűlési képviselő, a Parlament Gazdasági bizottságának tagja kiemelte: 2010-ben a kormányzat meghirdette az együttműködés politikáját, amelynek részeként az időseknek a nyugdíjak értékének megőrzését ígérték. Hét év távlatából azt mondhatjuk, hogy ennél egy kicsit többet is sikerült tennünk a nyugdíjasokért! Az I. és V. kerület országgyűlési képviselőjelöltjeként a nyugdíj-prémiumot és a két éve osztott Erzsébet-utalványokat hozta példaként. Hangsúlyozta, hogy ezek az intézkedések biztonságot adnak a nyugdíjasoknak. Az idősek számára az előttünk álló választás tétje az, hogy ezeket a vívmányokat, az együttműködésünknek ezeket a konkrét formáit meg tudjuk-e őrizni és tovább tudunk-e menni ezen az úton. Abban is próbálnak segíteni a nyugdíjasoknak, hogy aktív, teljes életet élhessenek, példaként említve a munkavállalást lehetővé tevő nyugdíjas szövetkezeteket, akárcsak az idősek számára digitális kompetenciákat adó oktatást.

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos kiemelte: mindannyiunk életét gyökeresen változtatja meg a digitalizáció, a kormányzat célja pedig az, hogy ebből mindenki minél több előnyt emelhessen át a maga életébe. Az elmúlt években komoly, több esetben az uniós ütemterveknél is gyorsabb infrastruktúrafejlesztés zajlott Magyarországon, az internet ÁFÁ-jának 27-ről öt százalékra csökkenésével estek az előfizetési díjak, emellett számos olyan program indult, amelyekkel a felhasználói ismereteket terjesztik. Mindezek eredményeként a 79 százalékos uniós átlag fölé emelkedett Magyarországon az internet-felhasználók aránya, ugyanakkor a kormányzat folytatja a körbe lépéshez szükséges ismeretek oktatását végző programok támogatását. Hazánknak jó esélye van az elsők között alkalmazni az ötödik generációs (5G) mobiltechnológiát! ? tette hozzá EP-képviselőként.

Szóljon hozzá!