ZETApress

hírportál

Bokréta a Kartács utcában

Tóth József polgármesterEgyedülálló a bérlakás-építési program a XIII. kerületben: új passzív bérház épül a Kartács utcában. Bokrétaünnepet tartottak délelőtt a 14. szám alatt épülő lakóháznál. Az építők ?bokrétafát? tűznek ki ilyenkor az épület legmagasabb pontjára ? jelezve ezzel: a ház tartószerkezete teljesen elkészült, nincs tovább fölfelé.

Az új lakóépület 23 bérlakása 100%-ban önkormányzati tulajdonú. Dr. Tóth József polgármester a bokrétaünnepen elmondta: a kiemelkedő beruházás megfelel a passzívház kritériumainak, költsége megközelítőleg egymilliárd forint. Nem mellesleg: a XIII. Kerületi Önkormányzat 2002 óta 11 helyszínen 590 lakást épített. Egyedülálló módon ugyanannyit, mint a többi önkormányzat összesen.

A XIII. Kerületi Önkormányzat bérlakás-építési programjának keretében épül a Kartács utca 14. szám alatti ötemeletes lakóház, amely így 100%-ban önkormányzati tulajdonú. A 23 lakás jellemzően egy- és kétszobás, alapterületük 40-50 négyzetméter. Minden lakásban van külön konyha- és étkezőhelyiség. Az I. emeleten 2 lakást mozgáskorlátozottak részére alakítanak ki. A pinceszinten, a mélygarázsban, illetve a földszinten ? a lakásszámnak megfelelően ? 23 gépkocsi-beálló lesz.

Az épület ? melynek kivitelezése 2018 elejére befejeződik ? megfelel a passzív ház kritériumainak. Fűtése levegő-víz hőszivattyús rendszerrel működik, a meleg-vízellátása pedig központi kondenzációs gázkazánnal, amely indokolt esetben a fűtésre is rásegít. A lakásoknak egyedi szellőző berendezésük lesz; a friss levegő befújásával és a használt elszívásával a friss levegő állandóan biztosított a lakásokban.

A XIII. Kerületi Önkormányzat 2002-ben indította bérlakás-programját, azóta 11 helyszínen 590 lakást épített. Egyedülálló módon annyit, mint a többi önkormányzat összesen. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva az önkormányzat több mint 900 család lakhatását tette lehetővé idáig.

Az önkormányzat 2014-ben építette az első magyar minősített, százlakásos passzívházat. A legnagyobb nemzetközi ingatlanszövetség, a FIABCI Nívódíjával világszínvonalúnak ismerte el ezt a beruházást. Erről idekattintva olvashatunk. A környezettudatos technológiájú vállalkozás máig úttörőnek számít a budapesti, a magyar, sőt a kelet-európai lakáspiacon is. Folyamatban lévő bérlakás-építési beruházások a XIII. kerületben: a Klapka Szolgáltatóházban a Klapka utca 17-ben 33 lakásos és a Jász utca 72-ben 35 lakásos önkormányzati lakóépület. Folyamatosan vizsgálják az üresen álló önkormányzati ingatlanok beépíthetőségét máshol is.

Szóljon hozzá!