ZETApress

hírportál

A KVVM jövő évi tervei

A tárca jövő évi költségvetési tervezetét mutatta be tegnap délelőtt Persányi Miklós miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Elmondta, hogy az elkövetkező két szűk esztendőt reményei szerint hét bő esztendő követi majd. Csak érdekesség a számokban, hogy 2007-et és 2008-at nem csak a két szűk évként, de a hét bő év része között is megemlítette a 2013-ig tartó periódusban.

Nyolcszázmilliárd forintot költhetünk az előttünk álló hét évben fejlesztésre, örvendeztetett meg a miniszter, mely egy emberre vetítve nyolcszázezer forintot jelent. Jövőre a kiadás növekedése 22,6 százalékos, a bevétel növekedés 42,6 százalékos, míg a támogatás növekedése 11,8 százalékos lesz az idei évhez képest

Kiemelt feladatokként említette a miniszter a Vásárhelyi terv továbbfejlesztését, melyre 4,9 milliárd forintot irányozott elő. A vízkár-elhárítási művek fenntartására egymilliárd forinttal számolt, de árvíz esetén ez a központi költségvetés kárelhárítási alapjából növelhető. Ötmilliárd forint lesz az országos környezeti kármentesítési program végrehajtására is. Magyarra fordítva ez a XXII. kerület két helyszínére, a budafoki barlanglakásokra és a nagytétényi Metallochemiára vonatkozik.

Takarékossági intézkedésre van szükség a tárcánál is, melyet 7,2 százalékos leépítéssel akarnak megoldani. Az árvízvédelemnél nem lesznek elbocsátások, a minisztériumban viszont ez húszszázalékos lesz. A jelenlegi 7191 dolgozóból jövőre csak 6672-t tartanak meg. Nem tudni még, hogy ki és mikor kapja meg az elbocsátó szép üzenetet, s eddig a szakszervezettel sem egyeztettek.

Az Európai Unió több projectet is támogat. A Ráckevei Duna-ág vízminőségének javítása 34,8 milliárd forint, a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. ütemének megvalósítása 7,4 milliárd, a Duna-projecté 17,9 milliárd forint. A három program előkészítésre jövőre majdnem hárommilliárd forintra lesz szükség a költségvetésből. Új uniós tagországként a csatlakozási szerződésben három év halasztást kötöttünk ki a megvalósításukra.

Az Új Magyarország Fejlesztési tervben hat prioritás fogalmazódott meg. Köztük van a környezeti és energetikai fejlesztés is. A forrásmegosztás kilenc bázist is felsorol. Ebből 16 százalékot képez a Környezeti és Energiai Operatív Program. Ebben szerepel az egészséges és tiszta települések megvalósítása, a megújuló energiahordozó-felhasználás növelése, vizeink és természeti értékeink jó kezelése, hatékonyabb energia-felhasználás és fenntartható termelési és fogyasztási szokásaink ösztönzése.

Kiállítás a Vágóhíd utcában

A tájékoztató déli befejezése után a kormányszóvivő asszony az ORFK Rendészeti Szervek Kiképző Központjába sietett. A ferencvárosi Vágóhíd utcában egy órával később rendkívüli tájékoztatót tartott Az állam magán kezdi a takarékoskodást címmel. Az apropót az adta, hogy 341 minisztériumi autótól válik meg a kormány. Danks Emese bemutatta az eladásra szánt gépkocsipark egy részét a média képviselőinek.

Szóljon hozzá!