ZETApress

hírportál

Reggelik bringásoknak

MunkabringásA Bringázz a munkába! (BaM!) kampány szeptember 26-i újraindulása óta közei ötezren regisztrálták biciklivel megtett kilométereiket, és összesen több mint négyszázezer km-t tekertek le ? tudtuk meg a kora délelőtti sajtótájékoztatón az Erzsébet téri MOL Bubi állomáson a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út sarkán.

Finom reggelivel várták ma a bicikliseket a szervezők, az október 31-én péntekiig legalább nyolc bringás alkalmat regisztrálók pedig elismerő oklevet kapnak. A kampány évek óta legnépszerűbb eseménye a bringás reggeli, mely mintegy jutalomként szolgál mindazoknak, akik reggel munkába menet a biciklit választják közlekedési eszközül. Az eseményt a Kerékpárosklub aktivistái és partnerei idén országosan 30 helyszínen szervezték. Térképük idekattintva megtalálható.

A felmérések és tapasztalatok alapján elmondható, hogy az új játékosok sok esetben saját kollégáik rábeszélése nyomán csatlakoznak a BaM! kampányához és próbálják ki a biciklis közlekedést. A motiváció megerősítésére ez az utcai közösségépítő esemény is kiváló lehetőséget kínálhat. Egy finom reggelire való meghívással a még bizonytalankodó kollégákat is könnyebben lehet két kerékre csábítani a munkába járáshoz.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Kerékpárosklub immár 14. alkalommal rendezi meg közösen a Bringázz a munkába! (BaM!) kampányt. Az idei kampány üzenete nem más, mint a szokásos kifogások felsorolása és megkérdőjelezése: nem kerékpározom, mert megfázom. Talán el kések? Megizzadok! Elázom az esőben. És különben is fáradt vagyok. A már kerékpárral járók jól ismerik, hogy ezeken a kifogásokon hamar túl lehet lendülni, és a bringázás öröme mindenért kárpótol.

A hagyományosan a kampány félidejében megrendezett bringás reggeli központi helyszínén Hegmanné Nemes Sára, az NFM vagyonpolitikáért felelős államtitkára köszöntötte azokat, akik környezetbarát módon közlekednek a munkába, ezzel hozzájárulnak településük élhetőbbé tételéhez és saját egészségük megőrzéséhez. Hangsúlyozta, hogy a Kormány más környezetbarát közlekedési formák mellett elkötelezetten támogatja a kerékpározás térnyerését is. A közelmúltban elfogadott Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia kiemelten kezeli az ilyen irányú fejlesztéseket. A ma mintegy 4000 kilométeres hazai hálózat teljes hossza 2020-ra harmadával-felével bővülhet.

László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke köszönetét fejezte ki annak a sok száz önkéntesnek, BAM nagykövetnek, akik évről évre lelkesen szervezik a reggeliosztásokat. A Kerékpárosklub felmérése alapján tudható, hogy az új játékosok sok esetben saját kollégáik rábeszélésére csatlakoznak a BaM! kampányhoz, és próbálják ki a biciklis közlekedést. A motiváció megerősítésére az utcai közösségépítő események is kiváló lehetőséget kínálnak. Egy finom reggelire való meghívással a még bizonytalankodó kollégákat is könnyebben lehet két kerékre csábítani a munkába járáshoz.

Ahogyan eddig is, a játékosoknak egy online naptárban keli gyűjteniük kerékpárral megtett kilométereiket a kampány öt hete alatt, legalább nyolc alkalommai ahhoz, hogy oklevelet kaphassanak. A Bringázz a munkába! (BaM!) kampány a Magyar Kerékpáros-klub szervezésében valósul meg a Kerékpáros Magyarország Program keretében, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mint a kampány kezdeményezője és a védjegyoltalom jogosultja hozzájárulásával.

Szóljon hozzá!