ZETApress

hírportál

Mobilitás a Baross téren

EMH ökosanA megújult Baross téren indították útjára a 13. Európai Mobilitási Hét programsorozatát. ? A közösségi közlekedés 2010-ben megkezdett korszerűsítése eredményeként folyamatosan javul a közlekedési társaságok működése, a hatékonyabb gazdálkodás pedig lehetővé teszi a szolgáltatási színvonal növelését ? mondta el Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

A Baross téren az Európai Mobilitási Hét nyitóünnepségén beszédet mondott Tarlós István főpolgármester, Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója és Márton Péter, az MNV Zrt. vezérigazgatója is. Az egy hetes európai kampány célja, hogy az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések meghozatalára, a lakosságot pedig környezettudatos közlekedésre ösztönözze.

? Azok, akik a környezetbarát közlekedési módokat választják, sokat tesznek egy jobban működő, fenntartható, egészséges városi környezetért, önmaguk és a gyermekeik jövőjéért ? hangsúlyozta Seszták Miklós miniszter. ? Az Andrássy úton lehetőségünk lesz megmutatni, mit tud tenni a Főváros egy élhetőbb város kialakításáért. Nem az autósokat kell hátrányos helyzetbe hozni, hanem megfelelő alternatívát kell felmutatni számukra ahhoz, hogy kedvet kapjanak a környezetkímélő közlekedési formák igénybevételéhez ? tette hozzá Tarlós István főpolgármester az Európai Mobilitási Hét részét képező budapesti Autómentes napról.

? Mindannyiunkra hatalmas egyéni felelősség hárul a közösségi közlekedés sikerének elérésében, és ezáltal abban is, hogy élhető jövőt hagyjunk utódainkra. A MÁV Csoport vezetősége és több mint 30 ezer munkavállalója azért dolgozik, hogy a nemzeti vasúttársaság versenyképesebbé, jövedelmezőbbé váljon, és még vonzóbb legyen az utasok számára ? fogalmazott Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az Európai Mobilitási Hét keretében negyedik alkalommal rendezi meg az MVM Energia Futamot szeptember 20-án szombaton. ? Az MVM kötelességének érzi a társadalmi ügyek, a környezetvédelem és az innováció támogatását. A nem konvencionális hajtású járművek legrangosabb, európai viszonylatban is úttörő versenyének fő célja a lakosság környezettudatosságának erősítése, az Európai Unió és Magyarország, valamint ezen belül az MVM Csoport energetikai stratégiai célkitűzéseinek támogatása ? mondta Baji Csaba, a társaság elnök-vezérigazgatója.

? Az MNV Zrt. mint a Volán társaságok tulajdonosi jogainak gyakorlója akkor végzi legjobban a feladatát, ha mindent megtesz a közösségi közlekedés színvonalának javítása érdekében ? emelte ki Márton Péter, a Magyar Nemzet Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója. ? A menetrendek összehangolása, a szolgáltatások bővülése, a korszerűbb, a környezetvédelmi előírásoknak és elvárásoknak mindenben megfelelő járművek mind hozzájárultak ahhoz, hogy ma a buszközlekedés versenyképes alternatívát jelent az autóval szemben ? tette hozzá a Volán-társaságok folyamatban lévő átszervezésére utalva.

Magyarország 13. alkalommal rendezi meg az Európai Mobilitási Hetet és Autómentes Napot, amelynek hazai koordinátora a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A programsorozat arra ösztönzi a közlekedőket, hogy az általuk használt közlekedési eszközök megválasztásánál legyenek figyelemmel a fenntarthatósági szempontokra is, így járulva hozzá egy egészségesebb, tisztább városi környezethez. Az idei kampány jelmondata: A mi utcánk, a mi jövőnk! Idén is rekordszámú település regisztrálta csatlakozási szándékát: 2012-ben 112, tavaly 129, idén pedig ? a jelenleg beérkezett adatok szerint ? már 137 magyar település csatlakozott az egyhetes kampányhoz. A mától jövő hétfőig tartó Mobilitási Hét fővárosi és vidéki programjairól idekattintva található részletes tájékoztatás.

Szóljon hozzá!