ZETApress

hírportál

Bringával munkába

Hízó Ferenc, NFMA kerékpározás a zöld közlekedés megerősítésének fontos eszköze. Országszerte 38 helyszínen látták vendégül Bringás reggelire a munkahelyükre kerekezőket ma délelőtt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Kerékpárosklub közös szervezésében megvalósuló Bringázz a Munkába! (Bam!) kampány hagyományos programjában.

A központi rendezvényen Hízó Ferenc, az NFM zöld-gazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a tárca fontos feladatának tekinti a kerékpáros közlekedés fejlesztését. A tárca az éghajlatvédelmet támogató egyéb intézkedései mellett a továbbiakban is segíti a Bam! megvalósítását. A kerékpározás elterjedése hozzájárulhat az energiahatékonyság növeléséhez, a kőolajfüggőség és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez. Ezt igazolják a tavalyi Bam! kampány adatai is, melyek szerint a résztvevők 206 tonna szén-dioxid kibocsátásától kímélték meg a légkört a kampányidőszak alatt ? tette hozzá.

Hízó Ferenc kerékpár nélkül érkezett. Mint kérdésemre elmondta, otthon várja versenybringája, mellyel hétvégeken 40-50 kilométert is leteker. Ónodi Eszter és Király Júlia 2010 szeptemberében akkreditált nagykövetek viszont kerékpárral érkeztek, s rögvest beálltak a pult mögé reggelit osztani. A péksüteményeket itt is, meg a többi helyszínen is a helyi pékségek adták ajándékba, vagy olcsóbb áron, az üdítőket szponzoroktól kapták. Több helyszínhez becsatlakoztak a közeli kávézók és a Freisland Hungária több ezer Pöttyös Túró Rudival támogatta az eseményt.

László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke örömét fejezte ki, hogy a kampány kezdete óta eltelt két hétben közel 7000 résztvevő regisztrált a Bringázz a Munkába! (Bam!) kampány honlapján. A kerékpáros közösség összefogásának eredményeként a Bam! Bringás reggeli vált a kampány egyik legnépszerűbb eseményévé: a reggeliztető pontok száma országos szinten immáron közel negyven, térképük idekattintva található. A Bam! Bringás reggelik megvalósításában a Kerékpárosklub önkéntesei mellett idén szerepet vállalt a MÁV, a Nemzeti Környezeti Intézet több helyi szervezete, több fővárosi és vidéki önkormányzat, valamint egyéb intézmények és cégek. A szervezők idén is több újdonsággal és játékkal várják a résztvevőket, köztük egy új mobiltelefonos applikációval. Minden játékos, aki május 30-ig nyolc bringás alkalmat regisztrál közlekedési naptárja weboldalán, ajándékot kap ? mondta László János.

Szóljon hozzá!