ZETApress

hírportál

A szellemi tulajdon világnapja

Bendzsel MiklósAz ENSZ genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete 2000. évi közgyűlésén döntött arról, hogy április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának és eredményei védelmének szentelt világnappá nyilvánítja, amely tisztelgés az emberi tudás és képzelőerő, a kreativitás előtt.

Az azóta eltelt években a világ iparjogvédelmi és szerzői jogi hatóságai ? csakúgy, mint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), illetve korábbi nevén a Magyar Szabadalmi Hivatal ? változatos programokkal, rendezvényekkel, akciókkal és kezdeményezésekkel valósították meg a közösen vállalt célkitűzést: az alkotóerő reflektorfénybe állítását, a szellemi tulajdon oltalma népszerűsítését és fáradságos művelésének társadalmi figyelemmel való elismerését, kezdetektől célul tűzve az ars és a techné összekapcsolását a magyar művészeti és technológiai kultúra örökségének ápolásában, közvetítésében és védelmében jeleskedő intézmények előtti tisztelgéssel ? az ugyancsak 2000-ben alapított Millenniumi Díjával.

Az emberi alkotó tevékenység egyaránt hajtóereje a haladásnak a tudományban, az üzleti életben, a technológiában és a művészetekben ? azaz az ember minden emberi törekvésében. E korlátlan erőforrás felismerése, fejlesztése és gazdasági tőkeként való hasznosítása kulcsfontosságú korunk világában ahhoz, hogy javíthassunk az emberi élet minőségén. A világnap budapesti ünnepségén, a Nagymező utcai Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban került sor ma délután a 2014. évi Millenniumi Díjak átadására. A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, korábbi nevén a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke alapította a magyar millennium évében a szellemi tulajdon védelmében fontos szerepet játszó intézmények elismerésére.

Az eseményt Kőrösi Orsolya, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ügyvezető igazgatója, Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke, Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Friedler Ferenc professzor, a Pannon Egyetem rektora köszöntötte. Közreműködött a Fekete-Kovács Kornél Trió: F-K.K ? trombita és szárnykürt, Kiss Flóra ? ének és Cseke Gábor ? zongora. Az idei kitüntetettek: a Delta Alapítvány, a Magyar Fordítóház Alapítvány, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára és a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Bio-Nano-rendszerek Kutatólaboratóriuma. A díjakat Dürr János moderálásával Montskó Éva, a Delta Alapítvány elnöke, Rácz Péter, a Magyar Fordítóház Alapítvány elnöke, Dr. Cs. Lengyel Beatrix főosztályvezető, az MNM Történelmi Fényképtár vezetője és Dr. Vonderviszt Ferenc, a Pannon Egyetem tanára vette át Dr. Bendzsel Miklóstól, az SZTNH elnökétől.

Szóljon hozzá!