ZETApress

hírportál

Bringával a Föld napján

Bringával a Kossuth térenA Föld napján indult el a tavaszi Bringázz a Munkába! Kampány. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Magyar Kerékpárosklubbal közös szervezésben 13. alkalommal indítja útjára a kerékpározást népszerűsítő kampányát, mely reggel kezdődött a Kossuth téren, a parlamenti Látogató-központ bejáratánál és május 30-án, péntekig tart.

A kampányhoz újonnan csatlakozók száma évről évre nő: tavaly tavasszal a nyolcezer résztvevőből 2800, az őszi hétezer bringásból kétezer vállalkozott először a rendszeres kerekezésre. Folyamatosan sokasodnak az úti célok is, legutóbb már több mint kétezer munkahelyről regisztráltak biciklisták. 2013 őszén a kampány nyitott a középiskolák, egyetemek, főiskolák felé, a kedvező fogadtatást igazolja, hogy 110 oktatási intézmény csatlakozott közel 400 résztvevővel.

A tavaszi Bam! reggeli megnyitóján Völner Pál, az NFM infrastruktúráért felelős államtitkára elmondta, a kormány az elmúlt négy évben közel ötszáz kilométernyi kerékpárutat adott át, újított meg. A szakminisztérium fokozott figyelmet fordít a megkezdett munka hasonló ütemű folytatására. A tervek szerint a fejlesztéseknek köszönhetően a hazai hálózat a következő években további több mint hatszáz kilométernyi kerékpárúttal bővül. Legkorábban 2015-ben kezdődhet meg három kiemelt beruházás ? az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút Rajkától Budapest déli agglomerációjáig tartó szakaszának komplex fejlesztése, a fővárost a Balatonnal összekapcsoló kerékpárút létesítése és a balatoni bringakör korszerűsítése, kiegészítése ? kivitelezése.

Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a vasúttársaság is fontosnak tartja a kerékpáros és a vasúti közlekedés összehangolását. A főbb pályaudvarokon újabb kerékpártárolók létesülnek. Az utóbbi évek fejlesztéseinek eredményeként már minden budapesti elővárosi szerelvényen szállítható kerékpár, az erre alkalmas járművek száma a negyvenkét FLIRT-motorvonat beszerzésével tovább nő.

László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke felméréseik eredményét ismertetve hozzátette: a kerékpáros munkába, iskolába járást a BAM! hatására kipróbálók a kampány lezárása után is sűrűbben választották ezt a közlekedési módot. A tavaszi Bam! kampány megnyitóeseményén az erre a napra munkaállomássá átalakított 10 személyes kerékpáron kerekezőket a Magyar Posta Zrt. kerékpáros postai kézbesítői kísérték. Munkaadójukat Dr. Károlyi László biztonsági igazgató képviselte.

Bringával a munkában!

A Magyar Posta Zrt, mint az egyik legnagyobb hazai foglalkoztató, komoly figyelmet fordít az öko-hatékony gazdálkodásra. Fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségét mutatja, hogy 2013-ra (2008-hoz képest) 15,5%-kal csökkentette tevékenységéből eredő CO2 kibocsátását, ami az eredeti vállalás másfélszerese. A Magyar Posta fejlesztéseinél elsődleges az ökológiai szempont. A gépjárműpark folyamatos cseréjével, GPS rendszer beépítésével és a szállítási útvonalak optimalizálásával jelentős energia-megtakarítást ért el. Jelenleg hatezer kézbesítő járásban kerékpáros kézbesítők viszik a küldeményeket. (Ők nem a munkába, hanem a munkában bringáznak!) 2013-ban a kerékpáros kézbesítők naponta több mint 80 ezer kilométert tekertek, mely ? munkanapok alapján számítva ? évi több mint húszmillió kilométer, vagyis annyi, mintha ötszázszor körbetekerték volna a Földet.

Szóljon hozzá!