ZETApress

hírportál

A zöldek 12 pontja

Mit várnak el a zöldek a következő kormánytól? ? Hatvannégy környezetvédő civil szervezet elvárásait juttatta el a választáson induló pártok elnökeinek a mai napon a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Pilvax Bisztróban, ahol a 12 pontot Csillag Botond színművész olvasta fel.

A civilek azt javasolják a pártoknak, hogy a képviselőjelöltjeik vállaljanak számon kérhető kötelezettséget ígéreteik megvalósítására. A részletekről Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ügyvezető igazgatója, Farkas István, az MTVSZ ügyvezető elnöke és Boda Zsolt, a Védegylet szóvivője számolt be Ladányi-Benedikt Ildikó, az MTVSZ kommunikációs és adománygyűjtő munkatársa moderálásával. A Fenntarthatóság, átláthatóság, hosszú távú megélhetés című kiáltványhoz többek között a Greenpeace Magyarország, a WWF Magyarország, a Nők a Balatonért Egyesület és a Magyar Közlekedési Klub is csatlakozott.

A zöld szervezetek 12 pontban foglalták össze azokat a követelményeket, amelyeket álláspontjuk szerint a következő kormánynak teljesítenie kell annak érdekében, hogy egészséges környezetben és fenntartható társadalomban élhessünk. A Paksi Atomerőmű bővítése helyett széles körű programot javasolnak az épületfelújításokra, az energiahatékonyság javítására és a megújuló energiák elterjesztésére. Olyan költségvetést szorgalmaznak, amely előnyben részesíti az oktatást, az egészségügyet, a környezetvédelmet, a kultúrát, a tudományt, az innovációt, valamint a lakosság biztonságát. Sürgetik az adócsalások és a korrupció visszaszorítását. Elengedhetetlennek tartják olyan jogszabályok megalkotását, amelyek érdemben biztosítják az emberek beleszólását a környezetüket érintő döntésekbe.

Mit kívánnak a zöldek a következő kormánytól?

1. Önálló környezetügyi minisztériumot, erős intézményrendszert!
2. Átláthatóságot, társadalmi részvételt!
3. A visszalépés tilalmát a jogalkotásban!
4. Nemet a paksi bővítésre, széles körű energiahatékonysági és megújuló energia programot!
5. Fenntartható erdő- és mezőgazdaságot!
6. Környezetbarát közlekedést, élhető épített környezetet!
7. Ökoszociális költségvetést és adórendszert, zöld fejlesztéspolitikát!
8. Tiszta levegőt!
9. Jó ökológiai állapotú vizeket, nemet a vízlépcsőkre!
10. Megálljt a biológiai sokféleség csökkenésének!
11. Nulla hulladékot!
12. Élethosszig tartó környezeti nevelést mindenkinek!

Szükséges a környezetügyi tárca önállóságának visszaállítása és a környezet-, természetvédelmi hatóságok megerősítése. A biológiai sokféleség védelmének fokozása, a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok kiterjesztése nélkül nem csak a jövő nemzedéket fosztjuk meg lehetőségeitől, de a ma élő emberek megélhetését is veszélyeztetjük ? mutatott rá Halmos Gergő, az MME ügyvezetője egyik hangsúlyos kívánságukra.

A pártoktól nem csak azt várjuk el, hogy nekünk tetsző ígéreteket tegyenek, hanem azt is, hogy azokat be is tartsák. Ezért megfogalmaztunk egy nyilatkozattervezetet, amelynek aláírásával a képviselőjelölt jogilag kötelezheti magát, hogy megválasztása esetén mindent megtesz vállalásai megvalósítására. Amennyiben viszont ennek ellenkezőjét teszi, a nyilatkozatában megjelölt civil szervezetek akár bírósághoz is fordulhatnak azért, hogy az érintett képviselő lemondjon a mandátumáról, vagy legalább a fizetése túlnyomó részéről ? fejtette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Elvárásainkat azon pártok elnökeinek juttattuk el, amelyek a közvélemény-kutatások szerint most áprilisban esélyesek a bejutásra az országgyűlésbe. Ez a kezdeményezés időigényes, ezért a rendelkezésre álló szűk egy hónapban nem tudjuk vállalni, hogy esetleg még több párttal egyeztessünk ? jelentette ki Farkas István, az MTVSZ ügyvezető elnöke.

A korábbi választások előtt többször tartottunk a pártokkal nyilvános fórumot A ló kérdez néven környezetvédelmi szakmai kérdésekről. Azért örültünk a mostani kezdeményezésnek, mert ezúttal számon kérhető formában kötelezhetik el magukat a képviselőjelöltek ? mondta Boda Zsolt, a Védegylet szóvivője.

Szóljon hozzá!