ZETApress

hírportál

Megújult a városközpont

Pestszentimrei Közösségi HázBefejeződött a XVIII. kerület egyik legnagyobb beruházása: Pestszentimre Városközpont megújítása. A lakosság, a városvezetés, valamint a megújításban részt vevő minden partner büszke lehet a ma lezárult projekt keretében megvalósított fejlesztésekre, eredményekre, a városrész látványos megszépülésére.

A beruházás keretében Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata és konzorciumi partnerei több mint 800 millió forintot fordítottak a városrész szebbé, élhetőbbé, funkcióiban gazdagabbá tételére, amelyből 500 millió forint volt az uniós forrás. A projekt azonosító száma: KMOP-5.2.2/B-09-2f-2011-0001. A Pestszentimrei Közösségi Ház (PIK) projekt eredményeként a komplexum nemcsak külső, hanem belső felújítása és jelentős bővítése is megvalósult. Mivel a 200 férőhelyes impozáns közösségi ház Pestszentimre központjában található, megjelenése nagymértékben befolyásolja a településképet. A felújítást és a bővítést követően megújultak az épületegyüttesben található üzletek is.

A közösségi élet további fejlesztése és a városarculat egységesítése céljából a beruházás keretében megvalósult a helyi védettség alatt álló Imre-ház teljes külső és a közösségi rész belső felújítása, valamint akadálymentesítése, együttműködve az épületben található gyógyszertárral. A közösségi funkciót erősítve kapott helyet a pestszentimrei rendőrségi iroda, és a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat is itt tartja üléseit. A Hősök tere megszépítésével természeti, kulturális és történelmi értékek megőrzése is figyelmet kapott. Konzorciumi együttműködésben valósult meg a pestszentimrei római katolikus templom és a baptista imaház külső felújítása, valamint az új szolgáltatóház építése.

A városközpont járókelőinek azonnal észrevehető változás a Nemes utca közlekedésfejlesztése. Ennek nélkülözhetetlen eleme volt a közterület átalakítása, amely lehetővé tette az új gépkocsiparkolók (összesen 65 felújított és 19 új parkolóhely) és kerékpártárolók kialakítását is, amelyekre nagy igény volt (50 kerékpár elhelyezésére). A Nemes utcai gyalogosfelületek növelése és színvonalas burkolása, valamint több új gyalogos-átkelőhely és középsziget pedig a járókelők kényelmét és biztonságát szolgálja.

Az önkormányzat a projekt megvalósítása során mindvégig fontosnak tartotta, hogy a városrész lakosai minél inkább magukénak érezzék a fejlesztéseket. Ezért az építési beruházásokon túl nagy hangsúlyt fektetett a lakosság megfelelő tájékoztatására. Ennek egyik eleme volt a civil szervezetek képviselőivel tartott rendszeres konzultáció és a bemházások mellett megvalósult közös programok. Ez a rendszeres és konstruktív közös párbeszéd nagyban segítette a városvezetés, valamint a projektben dolgozó kivitelező szakemberek munkáját. Hatékonynak és eredményesnek bizonyult a konzorciumi partnerekkel való közös munka is.

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre lendületesen fejlődő városrész. Önkormányzatuk az elmúlt években kitüntetett figyelmet szentelt a különböző városfejlesztési beruházások megtervezésére, a szükséges források felkutatására, és a beruházások költséghatékony, fenntartható megvalósítására. Dióhéjban, a teljesség igénye nélkül néhány adat.

Az elmúlt években bölcsődék bővítése, komplex energetikai korszerűsítések zajlottak 4 oktatási intézményben és 5 intézmény tetejére napelemek kerültek. Élő- és műfüves labdarúgópályák létesültek. Jelenleg is zajlik a Napsugár Óvoda bővítése és átalakítása. Az említett beruházások azonban még csak a kezdetét jelentik egy átfogó energetikai korszerűsítési sorozatnak. Az elkövetkező 1-2 évben több, legalább egy tucat intézmény újul meg kívül-belül. Az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és a kerület uszodáiban fűtéskorszerűsítéssel, tető- és homlokzatszigeteléssel, nyílászárók cseréjével igyekeznek korszerű és az eddigieknél jóval gazdaságosabban üzemelő megoldásokat kialakítani.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre lakossága a közeljövőben több Fővárosi projekt áldását is élvezheti. TÉR-KÖZ: Lakatos lakótelep közösségi célú városrehabilitációs programja. Projekt bekerülési összege húszmillió forint. Támogatás mértéke: 15 millió 760 millió forint. A projekt keretében a ?63-as emlékpark, egy központi agora és egy közösségi kert kerül kialakításra. TÉR-KÖZ: Kossuth tér közösségi célú komplex megújítása város rehabilitációs program. Projekt bekerülési összege: 217 millió 187 ezer-ötszáz forint. Támogatás mértéke 173 millió 750 ezer forint.

Béke tér: A Béke tér fejlesztéséhez 590 millió forintot szavazott meg a Fővárosi Közgyűlés, a XVIII. kerületi önkormányzat célja pedig az, hogy a terület mind közlekedési csomópontként, mind közösségi térként jobban szolgálja a lakosokat. Margó Tivadar utcai körforgalom: A tervek szerint 2014 őszéig készül el a Margó Tivadar és a Baross utca kereszteződésében a körforgalom, így megoldódik ennek a balesetveszélyes forgalmi csomópontnak a biztonságossá tétele.

Csatornázás: A XVIII. kerület kiemelt helyet foglal el az uniós támogatással megvalósuló fővárosi (BKISZ) projektben. A 16 kerületet érintő beruházásban 240 kilométer csatornát fektetnek le, ebből nagyjából 90 kilométernyit a XVIII. kerületben, ahol mintegy 7200 család lakóhelye válik komfortosabbá. A beruházás csak itt a kerületben tízmilliárd forintos értéket képvisel. A Budapest Csatornázásának Fejlesztése projekt nyitó rendezvénye 2013. szeptember 20-án, pénteken 13 órakor volt a Szemere István téren, melyen Tarlós István főpolgármester és Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő szintén megjelent.

Szóljon hozzá!