ZETApress

hírportál

Ház és haza Zuglóban

MTA Domus VendégházÁtadták az MTA Domus Hungarica felújított Vendégházát. Korszerű környezettel, 36 vendégszobával, közösségi helyiségekkel, könyvtárral, konferenciateremmel és parkosított kerttel várja a határon túli magyar kutatókat az MTA Domus Hungarica Vendégházának negyedmilliárdból felújított 3 emeletes épülete.

Ma délután 14 órakor Pálinkás József, az Akadémia elnöke adta át a megújult vendégházat, amely a határon túli magyar kutatóknak, a magyar nyelven, magyar témákban dolgozó külhoni tudósoknak szálláshelyet, információs központot és konferencia-helyszínt egyaránt biztosít. A Magyar Tudományos Akadémia az összmagyarság legfontosabb tudományos intézménye. Közfeladatai között szerepel a tudomány magyar művelőinek integrációja, amelynek feltételeit egyebek mellett a Domus Hungarica ösztöndíjprogram teremti meg.

A kisebbségi anyanyelvi közösségekben, illetve a szórványban, diaszpórában élő magyar kutatók közül évente körülbelül 110-en, a magyar témájú kutatásokat folytatók közül 170-en nyernek el pályázat révén támogatást a program keretében. Az intézményi működésre fordítható forrásokkal együtt az MTA így összesen évente mintegy 130 millió forinttal járul hozzá a magyar kutatók közötti kapcsolatok erősítéséhez.

A határok nélküli magyar tudomány és a határon túli magyar tudósok rendelkezésére álló, megújult Domus Hungarica Vendégház a XIV. kerületi Abonyi utca 10-ben található. Az épületet a kormány 2011-ben adta az MTA tulajdonába. A DOMUS-ház a magyar nyelvű és tárgyú tudományos munkát végző, Magyarországon kutatni kívánó külhoni kutatók számára nyújt immár korszerű feltételeket kényelmes vendégszobáival, könyvtárával, közösségi tereivel és parkosított kertjével. A leromlott állapotú ingatlan korszerűsítésére és felújítására az MTA 2013-ban 250 millió forintot költött. Az építészeti és gépészeti munkák elvégzése mellett a vendégszobák, a recepció, a tető és homlokzat is megújult, a helyiségekbe új bútorok kerültek.

A Magyar Tudományos Akadémia Domus Hungarica Vendégháza mindezek nyomán nem csupán szálláshelyként szolgál, hanem a határon túli magyar tudósok jelentős hazai központjaként, információs centrumaként is. Az újszerűvé tett épület birtokbavétele ezért újabb fontos lépés a magyar tudomány eredményességét szolgáló tudományos együttműködések megerősítésében, a határon túli kutatói közösség és a kutatások integrálásában.

Az esemény moderátora Tarnóczy Mariann, MTA Határon Túli Magyarok Titkársága volt. Pálinkás József elnöki köszöntője után az Aura Musicale koncertje kezdődött. Műsoron Johann Sigismund Kusser: Air a Festin des Muses című opuszból (1700); Johann Sigismund Kusser: Autre Air a Festin des Muses című opuszból (1700); Anonymus: F-dúr szimfónia, 2. tétel, Andante (Leidemann Sylvia soproni gyűjtéséből, XVIII. sz. 2. fele); Chorea Hungarica in G (Vietórisz Kódex, 1680); Apor Lazar Tancza (Kájoni Kódex, 1634-71).

A Domus Hungarica Scientiarum et Artium ösztön-díjprogramot, a Kuratórium tevékenységét Paládi-Kovács Attila akadémikus, a Domus Kuratórium elnöke ismertette. Az Akadémia és a határon túli magyar tudományosság címmel Kocsis Károly akadémikus, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke tartott PPT prezentációt. A Domus ösztöndíjasok nevében Menyhárt József szlovákiai nyelvész köszöntötte a jelenlévőket. A Domus Vendégház bejárásán a vendégeket Marton Áron, az MTA LGK igazgatója és Varga Erika Éva, az MTA LGK vendégházvezetője vezette körbe.

Szóljon hozzá!