ZETApress

hírportál

Napkollektor Rákosmentén

Mintegy négyszáz család megélhetése válik könnyebbé Rákosmentén. Németh Lászlóné fejlesztési miniszter és Riz Levente polgármester adta át a Budapest XVII. kerületi Fő tér mellett álló tízemeletes társasházak energetikai korszerűsítését kora délután, Budapesten.

Az Új Széchenyi Terv támogatásával hat, összesen közel 400 lakásos lakótelepi panelépületen cserélték ki a nyílászárókat, szigetelték, festették újra a homlokzatokat, akadálymentesítették a bejáratokat összesen 531 millió forintból. Németh Lászlóné szerint az elmúlt három év eredményei igazolják, hogy helyes volt 43 milliárd forint támogatást adni a lakossági energiahatékonysági pályázatokra, hiszen éves szinten mintegy 90 ezer tonnával csökkent a háztartások szén-dioxid kibocsátása, és ezzel a környezetszennyezés is.

A tárcavezető utalt arra, hogy az energetikai korszerűsítés és a rezsicsökkentés egymást kiegészítő eszközök a lakossági terhek mérséklésében. ? Idén januártól valamennyi magyarországi lakossági fogyasztó esetében 10 százalékkal csökkent a villamos energia, a távhő és a gáz ára. Az energiaköltségeket érintő átfogó intézkedésnek köszönhetően több pénz marad a családok kasszájában. A folyamat ezzel nem ér véget, hiszen a novembertől esedékes további 11,1 százalékos csökkentéssel még nagyobb, családonként nyolcvan-százezer forintos megtakarítás érhető el évente ? hangsúlyozta a miniszter-asszony.

Riz Levente polgármester, a kerület fideszes országgyűlési képviselője közölte, amellett, hogy jelentős mértékben csökkennek a felújított lakások energiaköltségei, az ingatlanok értéke megnövekedett. A Szociális célú városrehabilitáció Rákosmentén nevű projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Egy modern kertváros megteremtésén dolgoznak, ennek első üteme, a rákoskeresztúri kerületközpont újjáépítése ? csaknem hárommilliárd forintból ? nemrég befejeződött. 30 év mozdulatlanság után most Rákosmente külső városrészeiben a történelmi faluközpontok rehabilitációja következik, amelyhez a fővárosi városrehabilitációs alap pályázatán nyertek el támogatást. Ennek forrása az a pénz, amelyet a budapesti kerületek a lakástörvény nyomán befizettek az eladott önkormányzati lakások után. A polgármester tájékoztatása szerint az egyik támogatott projekt az Árpád-kori Rákoscsaba egykori faluközpontjának megújítása.

A jelenleg elhanyagolt közterületen korszerűsítik a volt piacteret és az ahhoz kapcsolódó közterületeket, díszburkolatot építenek, új zöldfelületeket alakítanak ki. A tér középpontján egy zenepavilon épül, mellette pedig egy Weöres Sándor ihlette játszóteret hoznak létre, ahol a költő verseinek klasszikus szereplői elevenednek meg a fajátékokon. A tér környezetében egy irodalmi és zenei wifi-könyvtár is elérhető lesz, az érdeklődők ingyenesen hozzáférhetnek a letölthető tartalmakhoz.

A területre ? a régi hagyományra való tekintettel ? időszakos vásárokat terveznek, a magánforrásból megújuló bolt előtt parkolóhelyeket és kerékpártárolókat helyeznek el. A tér mellett egy pihenőparkot is kialakítanak, itt kap helyet Jókai Mór és Laborfalvi Róza emlékfala, akik a közeli katolikus templomban tartották esküvőjüket. A rákoscsabai fejlesztésre csaknem 158 millió forintot nyert el a kerület, saját forrásból további parkolóhelyeket létesítenek és sétányt építenek a szomszédos Csaba vezér téren.

A polgármester elmondta, hogy a pályázaton 68,7 millió forintot kaptak Rákoskert egykori piacterének rehabilitációjára. A cél, hogy valódi közösségi hely jöjjön létre, ahová kulturális, egészségvédelmi és sportprogramokat terveznek. A tér egyik sarkára a katolikus egyház egy közösségi ház építését határozta el, azzal válhat teljessé a beruházás ? tette hozzá. A csaknem 230 millió forint összértékű fejlesztések tanulmánytervei már elkészültek, télen meglesznek az építési engedélyek, a tervek szerint tavasszal kezdik a munkálatokat ? ismertette a polgármester.

A gyerekek is ünnepeltek

Az átadás előtt a fejlesztési miniszter ma délben a Betlehem Református Óvoda nagycsoportosaival beszélgetett az energiatakarékosság jelentőségéről. Kifestőkönyveket ajándékozott a gyerekeknek, amelyekből megtudhatják, miként vigyázhatnak még jobban a környezetükre. Az óvoda korszerű épületében napkollektorokból nyerik a meleg vizet, és megújuló energiából fűtenek a téli hónapokban.

Az átadást követően 14 órától a Szociális célú városrehabilitáció Rákosmentén című projekt keretében megvalósuló A Fő tér színei közösségi programon Nagy Ákos The Worlds Strongest Man versenyző, Valovics Nóra kézilabdázó, Kozmann György olimpiai bajnoki bronzérmes kenus, Kiss Jenő Mr. Universum testépítő világbajnok, Jordanov Krisztián olimpikon tornász, Csizmadia Zoltán és Hadfi Dániel Európa-bajnok dzsúdósok, Major Benedek minden idők legfiatalabb magyar F1 kamionversenyzője rákosmenti gyermekekkel együtt készítettek töklámpásokat, illetve játékos sportvetélkedőn vettek részt.

Szóljon hozzá!