ZETApress

hírportál

Palánták a Panda-házban

Siket gyerekek váltak ?Palántákká? az Álmos vezér úti Panda-házban. WWF környezeti nevelés volt tegnap Zuglóban Weisz Fannival siket gyerekeknek. Szeptemberben folytatódik a WWF Magyarország és a Toyota Motor Hungary közös környezeti nevelési programja, a Palánták.

A civil szervezet tegnap délután a Panda-házban látott vendégül 20 szegedi, siket és siketségben érintett gyermeket, akik egyébként a kézjelekkel, jelnyelven koncertező Gondolatjel-csoport tagjai. A gyerekek Weisz Fanni siket szépségkirálynővel és esélyegyenlőségi aktivistával kiegészülve, jelnyelvi tolmács és látványos szemléltető eszközök segítségével ismerhették meg, hogyan élhetnek fenntartható módon a hétköznapokban.

A WWF Magyarország és a Toyota Motor Hungary idén április 22-én, egy igen szimbolikus napon, a Föld napján indította útjára a Palánták elnevezésű, környezeti nevelési programot. A WWF szakemberei a kezdeményezés keretein belül vállalták, hogy több mint 30 fővárosi és vidéki iskolába látogatnak el, hogy megismertessék a fiatalokkal a fenntarthatósággal kapcsolatos tudnivalókat. A programnak köszönhetően a tavalyi tanévben már 8 általános iskola egy-egy hetedikes vagy nyolcadikos osztálya vett részt a három tanórából álló oktatáson.

A WWF környezeti nevelői az idei tanév első félévében még 10 iskolában tartanak majd órákat, és vállalták azt is, hogy hátrányos helyzetű csoportok, diákok is részesülhetnek az oktatásban. Ennek első állomásaként a szegedi Klúg Péter Iskola 20 siket és siketségben érintett diákja vett részt az oktatáson, akik egyébként a kézjelekkel, jelnyelven koncertező Gondolatjel csoport tagjai. A gyerekek megismerkedtek a WWF Magyarország főhadiszállásával, a Panda-házzal, ezután környezeti nevelési órán vettek részt, így maguk is ?Palántákká? váltak. Az óra megtartásában jelnyelvi tolmács segítette a WWF szakértőinek munkáját. Az esemény díszvendége Weisz Fanni siket szépségkirálynő és esélyegyenlőségi aktivista volt, aki nemcsak jelenlétével tisztelte meg a különleges napot, de az óra megtartásában is aktívan részt vett. A szegedi gyerekeket egyébként Törökbálint látja vendégül három napon keresztül.

Földünk állapota és jövője közös ügyünk, ami mindenkit egyformán érint. A WWF Magyarország és a Toyota Motor Hungary közös környezeti nevelési programja, a Palánták is e gondolat jegyében született. A három tanórás tananyag a fogyasztás, mobilitás, otthon témakörök köré szervezve játékos formában csempészi be a környezet és természetvédelem alapjait a gyerekek gondolkodásába ? ismertette a programot Benkő Dániel, a WWF Magyarország munkatársa.

A Toyota Motor Hungary felelős vállalatként büszke arra, hogy egy ilyen kezdeményezés részese lehet. Mindannyian ugyanabban a világban élünk. Az, hogy valaki beszéddel kommunikál, valaki pedig jelnyelven, még nem tesz bennünket különbözővé. Ugyanazt és ugyanúgy megtehetjük a környezetünkért és a közös jövőnkért ? tette hozzá Varga Péter, a Toyota Motor Hungary kommunikációs vezetője.

Szóljon hozzá!