ZETApress

hírportál

Eredményes integráció

Előadói asztalA roma integrációs programok hatékonyabb működtetésének céljából felállított központ tagjait délelőtt 11 órakor hivatalos sajtótájékoztatón köszöntötte Bene Dániel, az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. (ESZA) ügyvezető igazgatója és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke a Váci úti Átrium Park Irodaházban.

A két intézmény 2012. szeptember 12-én kötött megállapodása szerint az ESZA Roma kutatóközpont-munkacsoportban foglalkoztatja az ORÖ által kiválasztott szakembereket. A munkacsoport tevékenysége a végrehajtást segítő és monitoring feladatok ellátása mellett magában foglalja többek között a rendelkezésre álló támogatási források hatékony és célzott felhasználását biztosító elemzést és kutatást, valamint a pályáztatás legjobb gyakorlatainak feltárását.

A sajtótájékoztatón Bene Dániel kiemelte, hogy a központ megalakulásával lehetőség nyílik egy olyan átfogó kutatási tevékenységre, amely révén a felhasználható uniós források közvetlenül az érdemi munkát végző roma szervezetekhez juthatnak el. Farkas Flórián a Roma kutatóközpontot európai szinten egyedülálló kezdeményezésnek nevezte. Mint elmondta, a cél a magyarországi cigányság életkörülményeinek javítása és társadalmi beilleszkedésének elősegítése, a romák és a többségi társadalom együttélésének erősítése a közös jövő megalapozásának reményében.

Az ünnepségen résztvevő Csepreghy Nándor, az NFM fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy az Új Széchenyi Terv keretében 2010 óta megjelent programok célkitűzései között nagy arányban jelenik meg a roma emberek életkörülményei javításának támogatása. Példaként említette a leghátrányosabb helyzetű térségek komplex felzárkóztatását, a cigány-telepek felszámolását, valamint a társadalom hátrányos helyzetű tagjai munkaerő-piaci integrációjának elősegítését célzó konstrukciókat. Az ESZA és az ORÖ stratégiai együttműködési megállapodása a Miniszterelnök és az ORÖ elnöke által 2011 májusában megkötött Keretmegállapodásban foglalt célkitűzések mielőbbi megvalósítása érdekében született.

Az ESZA

Az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. (ESZA) Magyarország egyik legnagyobb és legsikeresebben működő, uniós pályázatokat kezelő közreműködő szervezete. A Társaság az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT), valamint az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében a társadalmi megújulást elősegítő, illetve a hozzájuk kapcsolódó infrastrukturális fejlesztéseket lehetővé tévő programokért felelős szervezet.

Szóljon hozzá!