ZETApress

hírportál

Hangos újság vakoknak

Lapról hangraVégre a vak emberek is olvashatnak újságot Vannak, akik nyomtatott formában szeretnek újságot olvasni, akiknek külön élvezet, hogy a kezükben tartják kedvenc lapjukat. Mások az interneten keresztül futják át a választott újság híreit, hiszen az internet révén most már szinte minden újság elérhető. Szinte?

Van az újságolvasóknak egy harmadik csoportja, akik szívesen választanák az előbbi két újságolvasási lehetőség bármelyikét, de nem tehetik meg, mert látássérültségük miatt nem tudják olvasni a nyomtatásban megjelenő újságokat, folyóiratokat. A weben pedig sok napi-, heti- és havilap felülete nem olvasható a vak és gyengén látó emberek által használt képernyőolvasó és nagyító szoftverekkel.

Amikor tehát sem a nyomtatott, sem az internetes újságlapozgatás nem működik, akkor segít a Lapról hangra portál. A Laprólhangra.hu egy olyan felolvasói és olvasói portál, ahol a vak és gyengén látó emberek önkéntesek felolvasásában hallgathatnak meg és tölthetnek le újságcikkeket, amelyeket más módon nem lenne lehetőségük elolvasni. Ez a weboldal azonban nemcsak egyfajta hangos újság, hanem kiváló lehetőség is a beszélgetésre, vitatkozásra az egyes cikkekről, és az előítéletek lebontására, legyen szó látó vagy látássérült emberekről.

A Lapról hangra működtetőinek célja, hogy folyamatosan bővítsék az oldal kínálatát, fejlesszék a portál szolgáltatásait. Erre ad most lehetőséget egy telefonos adományvonal, az Adhat Vonal. Az Adhat Vonal, azaz a 13600-as telefonszám felhívása 250 forinttámogatást jelent egy szabadon választott civil szervezetnek. Ha a telefonhívás után a 29-es kódot adja meg, az Informatika a látássérültekért Alapítvány és partnerei Lapról hangra kezdeményezését támogatja.

Az Adhat Vonalon keresztül érkező támogatást a Lapról hangra weboldal szolgáltatásainak bővítésére, Lapról hangra találkozók szervezésére, a projekt népszerűsítésére fordítja az alapítvány. Az Adhat Vonal 2012. október 3-ától a nap 24 órájában hívható, elérhető a Telekom vezetékes és mobil hálózatából valamint a Telenor és a Vodafone hálózatából is. Köszönjük a segítséget mindenkinek, aki hozzájárul ahhoz, hogy a vak és gyengén látó emberek számára is mindennapos tevékenység legyen az újságolvasás! ? hálálkodott az Informatika a látássérültekért Alapítvány.

Szóljon hozzá!