ZETApress

hírportál

Humánum a vérzivatarban

kozma_imre_atyaHumánum Napja 2013 ? díjátadó ünnepség volt délelőtt a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. Magyarországon augusztus 4-én, Raoul Wallenberg születésnapján a svéd diplomata mellett számos ismert és névtelen társa embermentő tevékenységére emlékezünk.

Idén, immár második alkalommal adta át az Igaz Emberekért Társaság az általuk arra érdemesnek ítélt magyar embermentőknek a Helytállásért elismerő oklevelet. Tóth Zoltán moderátor köszöntője után Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője folytatta a köszöntők sorát. A tízperces szentbeszéd után a köszöntőt köszöntötték: Kozma Imre atyának a Humánum őrzője-címet adományozta a Holokauszt Közalapítvány és az Igaz Emberekért Társaság.

A megható perceket zenével oldották. Közreműködött Fodor Gábor fuvolaművész, műsorán a jelen lévő Sári László: Enigma című, Raoul Wallenberg emlékére készült művének ősbemutatója szerepelt. A Helytállásért elismerésről szóló rövid moderátori felvezetés után a 11 díjat Dr. Szita Szabolcs professzor, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója és Dr. Deme Péter, az Igaz Emberekért Társaság elnöke adta át. A díjazottak: Anker Sándor úr posztumusz, Bácskái Sándor Mátyás úr posztumusz, Beki István úr posztumusz, Dr. Bodoky Richárd úr posztumusz, Bors Irma úrhölgy posztumusz, Herceg Esterházy Pál úr posztumusz, Dr. Joó Sándor úr posztumusz, a 90 éves Dr. Székely Lajos úr ? aki eljött ? és a 102 éves Szénási Gyuláné úrhölgy ? akiről videóbejátszást láttunk ?, Varsányi István úr posztumusz és Víg József úr posztumusz. Sajnos a záróimára Dr. Kiss-Rigó László, szeged-csanádi megyés püspök nem jött el, de a fogadás előtt újra hallgathattuk Fodor Gábor fuvolaművész remek játékát.

Az embermentők ünnepélyes köszöntése immár egy évtizede minden évben augusztus 4-én, Raoul Wallenberg svéd filantróp születésnapján, a Humánum napján történik. Raoul Wallenberg, Friedrich Born, Cati Lutz és Giorgio Perlasca diplomaták mellett több száz legtöbbször névtelen segítőjükre is emlékezünk, akik akár saját életük kockáztatásával is mentették zsidó embertársaikat.

A humanitás rangjának növelését továbbra is szorgalmazni szükséges, hogy az emberszeretetre, toleranciára és szolidaritásra nevelés, a háborús embermentők erkölcsi példájának gondozása a kutatásban, az oktatásban is több figyelmet kapjon. Intézményünk feladata tehát az embermentés, a zsidó ellenállás és önmentés emlékhelyeinek felkutatása, regisztrálása, gondozásuk segítése, az embermentés kultuszának ébrentartása és növelése.

Tapasztalatunk, hogy országszerte és határon túl a háborús embermentési esetek sora vár még felkutatásra, a bizonyító dokumentáció adatbankba rögzítésére. Ezen feladat elvégzésére 2012-ben külön irodát létesítettünk, melynek közreműködésével az összes Magyarországon tevékenykedő, iratokkal és adatokkal bizonyítottan embermentő nevét szeretnénk folyamatosan nyilvánosságra hozni. Létrejött az Igaz Emberekért Társaság, amely a Holocaust Közalapítvánnyal együtt ? Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulója alkalmából ? 2012-ben megalapította a Helytállásért magyar embermentő elismerést.

A jelöléseket, adatokat, információkat a Holokauszt Emlékközpont munkatársa, Dr. Salamon Pál levéltáros folyamatosan fogadja, ellenőrzi a jelölt adatainak hitelességét, s adatbázisban rögzíti a-kapott információkat. Minden évben az intézmény történész vezetője. Szita Szabolcs professzor terjeszti elő a Helytállásért elismerő oklevélre jelölt személyeket, melyet az Igaz Emberekért Társaság elnöksége választ ki.

Az elismerő oklevelet olyan személyek vagy leszármazottaik kaphatják meg, akik esetében kétséget kizáróan bizonyított, hogy a II. Világháború idején zsidó emberek életét mentették meg. Az oklevél és annak ünnepélyes átadása késői köszönet-nyilvánítás, az egykori embermentők moralitásának nyilvános dicsérete. Az első nyolc oklevelet 2012. augusztus 3-án, pénteken adtuk át a Holokauszt Emlékközpontban. Idén tizenegy személynek ítélte meg az Igaz Emberekért Társasága az elismerést.

Szóljon hozzá!