ZETApress

hírportál

Forradalom volt?

forradalom_volt2013 közepére mintha megfordult volna Magyarországon az idő kereke. Visz bennünket vissza a múltba, egy tekintélyelvű társadalomba, miközben csökken a gazdaság teljesítménye és sokak számára lehetetlenné válik a társadalmi felzárkózás. Egyre több olyan jogszabállyal találkozhatunk, amely több mint száz éve számít(hat)ott ?modern? megoldásnak.

Az új egyházi törvény például kísértetiesen hasonlít az 1895-ös törvényre, amelyben ugyancsak az Országgyűlésnek voltak hatáskörei az egyházak besorolásával kapcsolatban. De nem a demokrácia kiterjesztése irányába tett lépés a választói regisztráció tervezett bevezetése sem, amely korlátozta volna az általános választójogot. Jelentősen korlátozták az Alaptörvényben az egyéni alapjogokat. A fékek és ellensúlyok jogi és politikai rendszerét is súlyos csapások érték. A közigazgatás erősen centralizálttá vált, a közösségek ma már nem rendelkeznek érdemi beleszólással a helyi közügyekbe.

A munka világában jelentősen gyengült a munkavállalók helyzete. Már a múlt században is szégyenletes volt az 1929/33-as gazdasági válságot követő időszak ?ínségmunkája?, amelyet az új közfoglalkoztatási rendszer idéz fel napjainkban. A ’90-es évek közepén Magyarországon meginduló lendületes fejlődés kifulladt, az Orbán-kormány elvesztegetett három évet, mert számára a hatalomkoncentráció és a vazallusok vagyongyűjtése fontosabb volt, mint Magyarország fejlődése.

A József Attila Alapítvány kormányértékelő sorozatának immár harmadik kötete vizsgálja a második Orbán-kormány tevékenységét. A 2011-es A forradalom fogságában és a 2012-ben megjelent Kisiklott forradalom című kötetek után a Forradalom volt? tanulmánykötet értékelő tanulmányai egy irányba mutatnak: felteszik a kérdést, hogy forradalom volt-e egyáltalán, ami 2010-ben történt, vagy csak cinikus kísérlet a hatalomkoncentrációra és annak bebetonozására? A Mozsár Kávézóban a tanulmánykötetet Farkasházy Tivadar és Petschnig Mária Zita mutatta be.

Szóljon hozzá!