ZETApress

hírportál

Lámpákról a SPAR-ban

Ezer-lampas-ejszakaja-2013Hat magyar nagyvárosban tartják meg az Ezer lámpás éjszakája elnevezésű rendezvényt május 25-én, az eltűnt gyermekek világnapján ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón az Alkotás utcai MOM Park SPAR Áruházban. A világnap célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a megelőző stratégiákra és az országok közötti együttműködés fontosságára.

A rendezvénysorozatba a fővároson kívül Győr, Kecskemét, Pécs, Székesfehérvár és Békéscsaba is bekapcsolódik: koncerteket, rendőrségi bemutatókat és családi programokat tartanak. Gájer Bálint, a Voice második helyezettje Székesfehérváron, Cserpes Laura énekesnő, a Megasztár egykori versenyzője, Pál Dénes, a Voice győztese és Völgyesi Gabi, a Unique-együttes énekesnője pedig a budapesti ’56-osok terén lép fel. Mellettük Székesfehérváron Kozma Orsi és Bozont, a fővárosban az Intim Torna Illegál, Király Viktor és Király Linda, Kecskeméten Nagy Adri és a Sugarloaf, Győrben Zola és a Retro School Band, Pécsett Lakatos Krisztián és a Fivérek, Békéscsabán pedig Tolvai Renáta és az Eleven Hold lép fel.

Kárász Róbert ötletgazda, a tv2 műsorvezetője moderálása mellett Mélykúti Tibor, az Alföld Tej ügyvezetője, Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz ügyvezetője és Vass Júlia, a Bakerman marketing-vezetője elmondta, hogy 2011-től a tejes-dobozokon, tavaly óta az Emese-palackokon, mától pedig a szeletelt toast-kenyerek csomagolásán találhatók meg az eltűnt gyerekek fotói. Az amerikai tulajdonú Xerox is csatlakozott a kampányhoz. Udvardi Gábor marketing-vezető elmondta, hogy a kampányt nem csak az Egyesült Államokra, de az Európai uniós országokra is ki szeretnék terjeszteni, hiszen száznál több országban vannak jelent.

A rendezvény minden helyszínen a világító lámpások felengedésével zárul. Budapesten két és félezret, a többi öt helyszínen négyezret, összességében hat és félezret szeretnének felengedni, mely új Guiness-rekord lesz. Az országos programsorozat célja felhívni a figyelmet az eltűnt gyermekekre és sorsukra. Ackermann József, akinek 2009. szeptember 11-én a Margitszigetről tűnt el 16 éves fia, azóta is abban bízik, hogy élve látja viszont gyermekét.

Az eltűnt gyermekek világnapját május 25-én tartják, az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezve. Etan Patz eltűnésének napját Ronald Reagan amerikai elnök 1983-ban az eltűnt gyermekek nemzeti napjává nyilvánította. Az eltűnt kiskorúak ügyét Európában a 2001-ben megalakult Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderáció karolta fel, amely ernyőszervezetként koordinálja a prevenciós és az eltűntek felkutatásával kapcsolatos feladatokat. A szervezet kezdeményezte, hogy május 25-e legyen az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja. Bővebbet róluk a Facebook-oldalukon olvashatunk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Több ezren az eltűntekért | ZETApress

Szóljon hozzá!