ZETApress

hírportál

Kádár bűnös

Tegnap mutatták be az MVSZ ? Magyarok Háza Csontváry termében Róth Miklós ? Szerdahelyi Szabolcs: Kádár bűnös című könyvét a Magyarok Világszövetsége kiadásában. A TIB elnöke is tudott a bemutatóról, s megosztotta velünk a könyvvel kapcsolatos gondolatait.

Milyen közhely ez a cím! S mégis, hitem szerint ezt a munkát egyszer még tanítani fogják a jogi fakultásokon. Ismerős szabály: ha jogászi szemléletre akarsz szert tenni, bizonyos korok megismeréséhez bele kell ásnod magadat az akkori joganyagba.

Ha közhelynek számító címmel is lehet kitűnő tanulmányt írni, akkor én sem szégyellhetem a magam paneljét: ha valamely rendszer lemond az igazságszolgáltatásról, s büszkén megelégszik a jogszolgáltatással, bizton számíthat az utókor ítéletére. Nelson admirális, nem akarván megérteni valamilyen nemszeretem zászlójelet, a vak szeméhez tartotta a látcsövet.

Bizony, akadtak jogászok is, akik erkölcsi vakokként szolgálták a szovjet gyarmati hatalmat. Az osztályharcot a magyar gyarmat adminisztrációja a nemzet megsemmisítésére vívta. Ez a világ lett volna ?minden világok legjobbika?. Aki nem érezte saját borén, el sem hiszi. Tizenhét évvel ezelőtt beszélgettem fiatal jogászokkal, akik elnéző, sőt lesajnáló mosollyal hallgatták a történeteimet arról a korról, amelyben ok még hátulgombolósak sem voltak. Sőt! Olyan nagy nemzetközi jogász, mint Bibó István, a halálos ítélet árnyékában úgy beszélt az utolsó szó jogán, mintha jogállam Legfelső Bírósága előtt állna.

Többek között ezért tartom fontosnak, hogy ez a munka megjelenjen, és későbbi generációk okulhassanak belőle. Különösen attól félek, hogy a magyarság lelki-szellemi megújulásától rettegő politikai erők előbb publikálnak valamilyen átfogónak nevezett, s egyedül érvényesnek kikiáltott elemzést Kádár koráról ? vallja Regéczy-Nagy László, a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnöke.

Szóljon hozzá!