Gluténmentes vendéglátó
A biztonságos, coeliakia-barát vendéglátás érdekében a Magyar Coeliakia Egyesület elindítja hazánkban is a Gluténmentes BE(C)ME Vendéglátás Projektet. A cél a kevesebb, de mindenképpen ellenőrzött, a coeliakiás betegek számára biztonságos házon kívüli étkezési lehetőségek biztosítása – tudtuk meg a 10 órai sajtóreggelin a Lázár utcai Free! Gluténmentes Pékségben.
Már hazánkban is egyre többeket diagnosztizálnak coeliakiával, és nem csak gyermekkorban. Mivel a betegségnek ma egyetlen hatékony terápiája ismert – az élethosszig tartó gluténmentes táplálkozás – nagyon fontos, hogy a coeliakiával együtt élők minél szélesebb termékpalettához, jó minőségű és folyamatosan ellenőrzött, biztonságos gluténmentes termékekhez, étkezési lehetőségekhez hozzá jussanak – mondta el Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületének elnöke, az esemény háziasszonya.
Egy gluténmentesen diétázó számára a házon kívüli étkezés kockázatos esemény, például egy pizzériában, ahol rendszerint vegyes a kínálat, azaz búzalisztes – és gluténmentes pizzát egyaránt készítenek és felszolgálnak. A legnagyobb veszély, a keresztszennyeződés és a nem megfelelő – pontosabban nem tudatosan kiválasztott – alapanyagok használata, és az ételkészítés és a felszolgálás körülményei. További veszélyt jelent(het)nek az ún. rejtett gluténtartalmak, ami például a szószokban, félkész ételekben jelölés nélkül fordul elő.
Mindemelett a vendéglátóhely nem döntheti el, hogy valaki valóban érzékeny vagy pusztán saját diétát követ. Aki valóban érzékeny (a coeliakia NEM allergia, hanem egész életre szóló autoimmun betegség), az érintettek életminőségét jelentősen befolyásolhatja, nem csupán a szociális kapcsolataiban, hanem akár a munkájában is.
A biztonságos coeliakia-barát vendéglátás Európa és a világ több országában jól működik, például Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban. A legutóbbi sikeres bevezetés Görögországban történt, az olasz egyesület által kidolgozott, és Görögországra adaptált rendszer szerint.
A Gluténmentes BE(C)ME Vendéglátás Projekt során az AOECS – a Coeliakiás Egyesületek Európai Szövetsége – a Balkáni- a Keleteurópai és a Mediterrán térségi nemzeti tagszervezetei vesznek részt, azonos élelmiszerbiztonsági követelmények és szerződéses feltételek mellett, ellenőrizve a saját országukban a rendszerbe önkéntesen belépő vendéglátóhelyeket, szállodákat, kávézókat, pizzériákat.
Talán a leglényegesebb elem, hogy a projekt az éttermek önkéntes részvételén alapul, és a cél a kevesebb, de ellenőrzött, a coeliakiás betegek számára biztonságos házon kívüli étkezési lehetőség biztosítása.
A program 3 fő pillére:
Oktatás – az étterem minden dolgozója számára kötelező;
Ellenőrzés – független auditorok ellenőrzik a helyszínt és a folyamatokat;
Laboratóriumi ellenőrzés – a gluténmentes ételek gluténtartalmának mérése, független laboratórium által.
A Magyar Coeliakia Egyesület várja azokat, akik csatlakoznak a gluténmentes vendéglátás Közép-Európai projekthez szolgáltatóként vagy önkéntesként. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! Regisztrálni a gmvendeglatas@coeliakia.hu emailcímen lehet.
A coeliakia (lisztérzékenység, gluténérzékenység) krónikus autoimmun betegség. A glutén egyes kalászos gabonákban (búza, árpa, rozs, tönköly és ezek valamennyi fajtaváltozatában) megtalálható fehérje, más nevén a sikér. A betegség gyermekkorban, jellemzően 1 és 5 éves életkor között jelentkezik, de bármely életkorban kialakulhat és diagnosztizálható. Sőt, ma a diagnosztizált esetek nagyobb hányada felnőtt, sőt időskorban történik, majd az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta mellett a betegek gondozása is élethosszig tart. Minden 100 magyarból legalább 1 coeliakiás, azonban többségük nem tud róla, hogy a fel nem ismert betegsége miatt vannak állandósult tünetei.
A korábbi nevén Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 1990-ben alakult közhasznú civil szervezetként, célja a coeliakiás (lisztérzékeny) betegek speciális érdekeinek megjelenítése a legszélesebb körben, a törvényhozóktól az utca emberéig, beleértve az egészségügyben, az oktatásban, az élelmiszeriparban, a kereskedelemben és a vendéglátásban dolgozó szakembereket is. Megalakulása óta hívja fel a coeliakiás betegek nehézségeire – nem egyszer az őket érő diszkriminációra – a társadalom figyelmét.







