ZETApress

hírportál

Nyomdából a Nemzeti Sportba

Kajak-kenu vb augusztusbanAz idén több mint 120 nemzetközi sporteseményt rendeznek meg Magyarországon, s ezek közül kiemelkedik négy olimpiai sportág kvalifikációs világbajnoksága, amelyeken a 2020-as tokiói játékokra szerezhetnek kvótákat a sportolók ? tudtuk meg délután a tüskecsarnoki jégpálya hűvös kispadján.

Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára az újbudai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, kiemelt cél, hogy Magyarország minél több nemzetközi sporteseménynek adjon otthont, mert ezzel a hazai sportszakmai munkát, a sportolókat és a szakembereket is támogatják, valamint Magyarországot és a magyar városokat a televíziós közvetítéseknek is köszönhetően meg tudjuk mutatni a világnak.

Mint mondta, ma már tendencia, hogy évről évre egyre több kiemelt sporteseményt rendezhet meg az ország, ehhez viszont elengedhetetlen feltétel volt, hogy a korábbi magyarországi nemzetközi versenyeken tökéletes rendezéssel találkozzanak a résztvevők. ? A nemzetközi sportági szakszövetségek és a nemzetközi sportvilág bizalmát elnyertük, sorra hozhatjuk el Magyarországra a kiemelt eseményeket, amelyek közül az idén kiemelkedik az egyéni asztalitenisz-, a kajak-kenu, a vívó-, valamint az öttusa-világbajnokság ? jelentette ki az államtitkár.

Szabó Tünde emlékeztetett arra, hogy a hétvégén kezdődik a női jégkorong-vb a káposztásmegyeri jégcsarnokban, s ezen az eseményen kiemelt szerepet játszik a környezettudatos rendezés. A tornán a belépés ingyenes lesz, de támogatói jegyeket lehet majd vásárolni, az ebből befolyt összeget a szervezők jótékonysági célra ajánlják fel. Kiemelte, hogy a versenyzők számára minden hazai világesemény plusz motivációt és lehetőséget jelent, ráadásul az ilyen rendezvényeknek köszönhetően megtörténik a sport infrastruktúrájának szélesítése és korszerűsítése, amellyel jelentős segítséget kapnak itthon a sportágak.

? A magyar közönségnek és az utánpótláskorú versenyzőknek szintén élményt jelent, hogy világsztárokkal találkoznak, a hazai utánpótlás-bázis pedig ennek köszönhetően növekedni tud ? mondta Szabó Tünde. Kiemelte a húsvétvasárnap kezdődő asztalitenisz egyéni vb-t, hangsúlyozva, hogy az esemény iránt óriási az érdeklődés, az összes bérlet, valamint a belépők nagy része is elkelt. ? Július 15-23. között a BOK csarnokban rendezzük meg a vívó-vb-t előreláthatóan 15 ezer néző előtt, augusztus 21-25. között pedig Szeged Maty-ér ad otthont a kajak-kenu vb-nek, amelyen a tokiói olimpiai kvóták 80 százalékát lehet megszerezni, a hazai szövetség pedig 40-50 ezer szurkolóra számít az öt nap alatt. Szeptember 2-tól 8-ig a Kincsem Parkban öttusa vb lesz rengeteg versenyzővel és nézővel, valamint az Öttusa Családi Fesztivállal és az azt kísérő kulturális és szórakoztató programokkal együtt ? mondta az államtitkár.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Magyarország történetének legnagyobb sportfejlesztése zajlott le az elmúlt közel 10 évben. ? Úgy gondolom, hogy 2010 óta nagyon komolyan megmozdult a magyar sport családja, pezsgő élet alakult ki, és hatalmas fejlődésen mentünk keresztül ? jelentette ki a játékosként kétszeres olimpiai bajnok sportvezető. ? A kormány méltó helyre helyezte vissza a sportolók és a sport-szakemberek megbecsülését, ennek köszönhetően elkezdődhettek a létesítményfejlesztések, amelyek hosszú távra lehetőséget biztosítottak arra, hogy Magyarország egyre több nemzetközi sportesemények adhasson otthont ? mondta Vári Attila.

Az MVLSZ elnöke kijelentette, az elmúlt években többek között a vizes-világbajnoksággal, a judo vb-vel, valamint a birkózó vb-vel Magyarország magasra tette a mércét a nemzetközi sportesemények megrendezésének minőségét illetően. ? Hazai közönség előtt fantasztikus élmény szerepelni minden sportolónak, az itthoni események pedig a legfontosabb elemei az utánpótlás-képzésnek ? zárta beszédét Vári Attila. Kérdésemre hozzátette, hogyha az új sportnaptár kikerül a nyomdából, a Nemzeti Sportba fogják betenni és elküldik a sportszövetségeknek is.

Szóljon hozzá!