ZETApress

hírportál

Mozgásfejlesztés Fóton

Új mozgásfejlesztő részleg nyílt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Fóti Lovasterápiás Központjában. Új mozgásterápiás részleget adott át tegnap a Magyar Lovasterápia Szövetség ? MLTSZ ?, melyet az Erste Bank ötmillió forint támogatásával hoztak létre ? tudtuk meg Pethő Zsófitól.

Az új mozgásfejlesztő részlegben egy tornaszoba, egy iroda és egy mozgássérült fürdőszobába kapott helyet. Az új részlegben a mozgássérült páciensek előkészítését és lazítását végzik majd a hippoterápiás kezelésekhez, iIlletve a lovasterápiától függetlenül, önálló gyógytorna-kezelés is zajlik majd.

A fóti mozgásfejlesztő részlegben két gyógytornász végezheti majd a Vakok és Gyengénlátók Általános Iskolája és Diákotthona tanulóinak egyéni mozgásfejlesztését, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat neurológiai rendeléséről beutaltak egyéni gyógytorna-kezelését és az ugyainnen beutalt gyermekek hippoterápiás kezelések előtti előkészítő, átmozgató gyógytorna-kezelését.

A gyógytornász kollégák feladatai közé tartozik az anamnézisfelvétel, a betegvizsgálat, a kezelések rövid és hosszútávú céljainak meghatározása, a kezelés, annak dokumentációja és a szülőkonzultáció. A fizioterápia során passzív kimozgatást, aktív izomerősítést, légzéstechnikát, svéd és kötőszöveti masszázst, lágyrész-mobilizációs technikákat, Bobath-módszert, PNF módszert és a P. I. R technikát alkalmaznak.

Bozori Gabriella intézményvezető elmondta: a részleg egyéni kezelések végzésére alkalmas, helyszűke miatt azonban csoportos tornák lebonyolítására nincs lehetőség. ? Eszköz és felszerelés szempontjából rendelkezésünkre áll egy kezelőágy, mely ülőegyensúly és súlyosabb mozgásállapotú páciensek fekvőhelyzetben történő kezelését és vizsgálatát teszi lehetővé.

A négy különböző méretű és alakú fizioball az ágyéki gerincszakasz mobilizáló és stabilizáló gyakorlatainak elvégzésére ad lehetőséget. Minden életkornál és diagnózisnál elengedhetetlen a nagymozgás-fejlesztés: a kúszást, mászást, járást könnyítő eszközök, mint pl. a lejtő, lépcső, henger, hordó, mászóka, alagút használata. A teremben az ugráskészség fejlesztésére egy kisméretű trambulin található, mely csak a 4-5 éves gyermekek esetében használható ? tette hozzá.

A szakember szerint a gyerekek nagyon szeretik a koordináció- és egyensúlyjavító játékos eszközöket, melyek használata közben nem érzik megterhelőnek a fejlesztő-foglalkozásokat.

Papp Edit, az Erste Bank Hungary Nyrt. elnök-vezérigazgatója örömét fejezte ki, hogy ötmillió forintos támogtasukkal beteg gyermekek kezelését, fejlesztését tudják elősegíteni ezzel az új mozgásfejlesztő részleggel. ? Az Erste Bank fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást. Aktívan részt vállalunk a társadalmat foglalkoztató ügyekben és igyekszünk segíteni azon közösségeket, érdekes és értékes kezdeményezéseket, amelyeket figyelemre méltónak tartunk. Ezért is támogatjuk évek óta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat működését, melynek keretében 2008-ban a szervezet pécsi irodája számítógépes termének bővítéséhez is hozzájárultunk ? mondta el Papp Edit.

Szóljon hozzá!