ZETApress

hírportál

Sportos Siófok, sok-sok mozgási lehetőség

Évszázados hírek a Balatont célba vevő kerékpárversenyekről, évtizedekre emlékezetes lábtenisz-meccsek a parton, és a legmodernebb körülményeket kínáló új létesítmények ? mindez hozzátartozik Siófok sportéletéhez. A nyár balatoni fővárosában a profi sportolók és a mozgást kikapcsolódásként választók is megtalálják a kedvencüket.

Nagyszabású fejlesztést köszönthetett idén tavasszal Siófok városa: az élvonalbeli kézilabda-csapat új csarnokkal gazdagodott. A látványsport rajongói immár az 1500 fős, rendezvényhelyszínként is funkcionáló Kiss Szilárd arénában szurkolhatnak a kézis lányoknak, Európa egyik legmodernebb ilyen létesítményében ? tudatta a Balaton-parti Kft.

Az előrelépés illik is a helyi sporthagyományokhoz, hiszen kis kutakodással már az 1900-as évek elejéről találhatunk híreket Siófok pezsgő sportéletéről. 1902-ben például már huszadik alkalommal vállalkoztak a legjobb kerékpárversenyzők az ide irányuló, 107 kilométeres távolsági túrára. Ugyanazokban az években már népszerű elit erőpróba volt a Füredtől Siófokig zajló Balaton-átúszás, a fürdőtelepen pedig számtalan úszó- és evezősversenyt rendeztek. A századelőn lóversenyeket is követhetett itt a közönség, majd állandó atlétikai és futballpályát, teniszpályákat, valamint fedett torna- és vívócsarnokot is létesítettek.

Kézilabda a tóparton is

A kézilabda nem csak a bajnokság idején mozgatja meg a siófokiakat ? ezért is kap helyet az idei nyár hármas toplistáján a Balaton parti sportok között. A strand-kézilabda ? hasonlóan a világsikerre emelkedett strandröplabdához ? homokos pályán zajlik, ami látványos vetődéseket, lövéseket és játékossággal megfűszerezett küzdelmeket jelent. Siófok strandjain is találhatunk már erre alkalmas pályákat, ahogy a futball szerelmesei is jó átmozgatási lehetőségeket találnak a mély homokos strandfoci-pályák révén.

Deszka, evező és harmónia

A legmenőbb nyári sport vitathatatlanul a SUP, azaz a szörf sajátos, evezéssel kombinált változata. Még igazán magyar neve sincs a stand up paddle (állva evezés) kifejezés meghonosításának, de ez a népszerűségén nem csökkent! A speciális szörfdeszkákon állva a part menti kalandozásoktól a komoly evezésekig, sőt akár a vízen végzett jógagyakorlatokig terjedhet az élmény. A SUP igazi harmóniát teremt az egyensúlyozás és a mozgás összehangolása révén, egyedülálló lehetőséget adva a kikapcsolódásra. És ami igazán fantasztikus: már Siófokon is elérhető ez az élmény!

A testkultúra nyári csúcspontja

Siófokon, ahol a Balaton kezdődik, idén nyáron a fitnesz és a testépítés is főszerepet kap. Bár a hivatalos versenyszezon tavaszra és őszre esik, mi más illene jobban a nyárhoz, mint a formásra kidolgozott izomzatok, egészséges táplálkozás és önfejlesztés egysége? Ezt hozza a harmadik toplistát érdemlő mozgásforma Siófokra: az augusztus 3-5-e között zajló Scitec Muscle Beach-en versenykeretek közt állhatnak ki a legjobbak. Persze a nézők és a testkultúrát hobbiként űzők sem fognak unatkozni: a frissítőket kínáló bártól az egész nyáron üzemelő szabadtéri edzőpark rendezvényekkel, nyilvános edzésekkel is csábítja a legjobb formájukért tenni akarókat.

Szóljon hozzá!