ZETApress

hírportál

Jean-Francois Pignon az Arénában

J. F. PignonA tavalyi fellépése óta ? telefonon és levélben ? nagyon sokan érdeklődnek Jean-Francois Pignonról és műsoráról. A nagy érdeklődés ismét elhozta őt és péntektől ma estig négyszer lép fel az Arénában a háromnapos lovas-show-n ? tudtuk meg Fehér Károly sajtófőnöktől.

Elegancia, költészet, érzelem és humor ? általános vélemény szerint kijelenthető, hogy az utolérhetetlen francia zseni volt az elmúlt évi Világkupa kiemelkedő közönség-kedvenc személyisége. Hitvallása ? miként a mienk is ?, hogy szeretni kell a lovat. Ha az megvan, akkor sok minden magától működik. ? Szeretetteljes következetesség, érzelmi kötődés. Rengeteg munka. És végül a ló értse meg, mit kérünk tőle, fogadja el az embert, ám eközben a ló maradjon ló ? mondta el, s mindezt szabadidomításban: kötőfék, kantár és nyereg nélkül teszi és éri el.

Világszenzáció!

Kamasz-korában inkább csak gondolataiban foglalkozott a sportokkal. A foci és a futás érdekelte. Egészen addig, míg egy új jövevény fenekestül fel nem forgatta az életét. Apja, André vett egy kancacsikót fiának. Gazelle-nek nevezték el. Szinte azonnal kivételes kapcsolat alakult ki a fiú és az egyéves csikó között. Jean-Francois ezzel a ló-kiképzés természetes útjára lépett. Évekkel később testvérével létrehozott egy lovas-akrobatavállalkozást. A Tell Vilmos című film több epizódjában is szerepeltek lovasként.

1991-ben Cheval Passion címmel első alkalommal nagy sikerrel mutatott be Avignon-ban egy olyan programot, amelyben a lovain semmilyen szerszám nem volt. Aztán a testvérek útja külön vált, J. F. Pignon egyszemélyes ? sok lóval tartott ? bemutatói egyre népszerűbbé váltak. 1993 óta főképp külföldön bemutatózik. Pályafutása során közel húsz ország világvárosában lépett fel. A legnagyobb lovas eseményekre kap meghívást. Equitanan, a világ egyik legrangosabb nemzetközi lovas vásárán visszatérő vendég.

Előadásait mindenekelőtt lovaira szabja, közben szinte elképzelhetetlen szintű bizalom épül fel ló és ember között. Az utóbbi években arra is vállalkozik, hogy tudását megossza másokkal, bemutassa képzési módszerét a világ minden tájáról érkező lelkes tanítványainak. Előadást tartott például Le Pardon címmel. Ezt a lovas musicalt francia musical színészek és nyolc zenész közreműködésével 2007/2008-ban a Le Pardon turnén már több mint százezer ember látta.

Jean-Francois Pignon és szabadon dolgozó lovai ismét ? és tegyük hozzá: közkívánatra ? bemutatkoznak az Arénában. Biztos sikerre számíthatnak! Pignon tavalyi dicsérete pedig különösen megtisztelő. ? Hihetetlen számomra, hogy ez még csak a második fedeles Lovas Világkupa Budapesten. Olyan szervezettséget látok, hogy meg voltam róla győződve, évek óta megy már ez a rendezvény ? mondta el a híres francia lovas.

Szóljon hozzá!