ZETApress

hírportál

Éremesélyekkel Dél-Koreába!

Kósa Lajos a JégcsarnokbanA magyar rövid-pályás gyors-korcsolya válogatott a legvérmesebb reményekkel utazik majd a február 08-25-i Phjongcshang-i XXIII. Téli Olimpiára ? mondta Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke a MOKSZ délelőtti BOK Gyakorló jégcsarnokbeli sajtótájékoztatóján.

? Történelmi tettet hajtott végre a csapat azzal, hogy megszerezte a maximális tíz kvótát. Felzárkóztunk a világelithez, köszönöm ezt az élményt a versenyzőknek ? mondta a sportvezető hozzátéve, hogy a legjobb ötkarikás szereplésre készülnek. A tárca nélküli miniszter arról is beszámolt, hogy jövő kedden délelőtt a BOK-ban hirdetnek eredményt a Nemzeti Korcsolyázó Központ tervpályázatára. Terveik szerint a 2021-re megvalósuló létesítmény egy nagy-pályás gyors-korcsolyapálya mellett négy rövid-pályást is magában foglal majd, illetve együttműködést terveznek a Magyar Curling Szövetséggel, melynek nyomán két curlingpálya is helyet kaphat a komplexumban.

Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a rövid-pályás gyors-korcsolya tisztaságát emelte ki. Ezzel arra utalt, hogy a férfi váltó úgy jutott ki az olimpiára, hogy a világkupa-sorozat utolsó, szöuli állomásán a nagy riválisok nem engedték a legjobb háromba a kazah csapatot, pedig ha így tettek volna, a vb-bronzérmes magyar stafétát távol tarthatták volna a játékoktól. ? Eddig hat magyar érem született a téli játékokon, legutóbb 1980-ban egy ezüst. Ennek 38 éve lesz Phjongcshangban, ami a leghosszabb éremmentes időszak ? mondta Vékássy, aki ugyanakkor nem akart terhet rakni a sportolókra, s kifejtette: a MOB számára tökéletesen megfelel az a célkitűzés, amit maguk a versenyzők támasztanak magukkal szemben.

Orendi Mihály, a MOKSZ ügyvezetője szerint a Liu fivérek a mostani vk-sorozatban lettek igazi világklasszisok, olyan mentalitással versenyeznek, hogy mindenkit meg akarnak verni. Ennek köszönhetően összesen hét érmet nyertek, s mind a négy állomáson volt dobogós helyezésük. Liu Shaolin Sándor ötször, öccse: Liu Shaoang kétszer állt dobogóra, előbbi két aranyat és három ezüstöt, míg utóbbi két bronzot gyűjtött. Liu Shaolin ráadásul vk-győztes lett 1000 méteren. Ezekről idekattintva olvashatunk. A férfiváltót illetően a MOB alelnöke úgy vélekedett, hogy végig kell gondolni, mit rontott el, mert sokkal többre képes a csapat annál, minthogy mások döntsék el a sorsukat.

? A januári, drezdai Eb-vel kapcsolatban előrehaladott konzultáció zajlik arról, hogy a tervezett olimpiai csapatból kik induljanak. A tartalékok és juniorok is szerephez jutnak majd, azaz nem a legerősebb csapat lesz kint ? mondta Bánhidi Ákos, a rövid-pályás szakág csapatmenedzsere, aki azt is elárulta, hogy az olimpia egyéni indulóiról csak Phjongcshangban születik döntés, ahová január 27-én szombaton indulnak majd. Idehaza már e hét végén nemzetközi rövid-pályás gyors-korcsolyaverseny lesz december 1-től 3-ig az Istvánmezei úti Gyakorló Jégcsarnokban.

Engi Klára, a pontozásos szakág igazgatója közölte, hogy műkorcsolyában a januári Eb alapján döntenek arról, hogy melyik magyar versenyző szerepeljen a dél-koreai játékokon. Amennyiben a márciusi vb-n kvótaszerző Tóth Ivett jól teljesít, akkor ő indulhat, ha viszont nagyon szoros lesz a verseny közte és Medgyesi Fruzsina között, akkor a kontinensviadal után lesz még egy válogatóversenyük.

A MOKSZ december 4-e és 10-e között idén is megrendezi a hagyományos Mikulás Kupát az újbudai Tüskecsarnokban, melynek keretében továbbra is együttműködik a MikulásGyárral. Zsolnai Endre alapító főszervező elmondta, hogy december 1-től 22-ig elsősorban tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, játékokat, édességet várnak adományként a rászorulók számára az Ötvenhatosok terén. A versenyen műkorcsolyában a teljes magyar élmezőny, azaz Tóth Ivett is rajthoz áll, akinek ez lesz az első fellépése az augusztusi sérülését követő nyolchetes kihagyás után. Igaz, nyolc hete már újra edzésbe állt.

Családias folytonosság

Engi Klári? Ön rendkívül sikeres versenyző volt! ? bókolt Takács Gábor Engi Klárinak a sajtótájékoztató végén.

E.K: Igen, Tóth Attilával az 1988-as Calgary-i és az 1992-es Albertville-i olimpián is hetedikek lettünk jégtáncban és szereztünk egy Európai-bajnoki és egy világbajnoki negyedik helyet is.

? Nyilván nem lehet összehasonlítani a műkorcsolyázás mai hazai lehetőségeit azokkal, amelyek az Önök számára adódtak a hetven-nyolcvanas években.

E.K: Természetesen sokkal mostohábbak voltak a körülmények a mi időnkben. A Millenáris sátortetős pályáján edzettünk, amely azonban csak októbertől áprilisig üzemelt. Ráadásul gyakran be kellett zárni a létesítményt, mert egy-egy kiadósabb havazást nem bírt el a szerkezet? Nyáron pedig általában Erdélyben vagy Szlovákiában készültünk. Szerencsére ma már szinte megszámlálhatatlan jégcsarnok áll a versenyzők rendelkezésére itthon.

? Nem irigykedtek a hokisokra, hiszen egy Fradi?Újpest rangadót gyakran tízezren láttak a Kisstadionban, míg a műkorcsolya versenyek néhány tucat nézőt vonzottak csupán?

E.K: Ezzel különösebben nem foglalkoztunk. Egyébként 1982-től, amikor már a később sajnos leégett Budapest Sportcsarnok rendelkezésünkre állt, a nemzetközi versenyeken szépszámú közönség jelent meg.

? Tartja a kapcsolatot egykori jégtáncos párjával?

E.K: Attila a férjem volt, nyolc éve váltunk el, három gyerekünk született. Az első Phjongcshang-i olimpiai kvótát Magyarországnak Tóth Ivett szerezte.

Szóljon hozzá!