ZETApress

hírportál

Ezrek vándortáborban

Vándortábor 2017Jövőre már a tízezres részvétel a cél a Vándortábor programban. Révész Máriusz kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos bejelentése szerint 1700 gyermek vett részt az idén elindított Vándortábor programban, amely a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és az Országos Erdészeti Egyesület szakmai segítségével valósult meg. Az előzmények idekattintva olvashatók.

A kormánybiztos a délelőtti Latorca utcai sajtótájékoztatón kiemelte: szeretnék ezt a létszámot jövőre tízezerre emelni, egyúttal 2018-tól az erdei és a vízitúrázás mellé a kerékpározást is bevonják a programba. Révész emlékeztetett: a vándortáborozások újjáélesztésével az a cél, hogy a gyerekeknek olyan élményeket tudjanak nyújtani, amelyekkel fel lehet állítani őket a számítógépek és az okos-telefonok mellől, majd egy életre megszeressék a természetet. Hozzátette: idén 500 pedagógus végezte el az akkreditált túravezetői képzést, melyet ősszel tovább folytatnak. Szeretnének további egy-kétezer tanárt bevonni az oktatásba, a résztvevők 30 kreditpontot is kapnak.

? Ambiciózus terveink vannak, jövőre már szeretnénk, ha tízezer gyermek venne részt ezekben a táborokban, amelyek megszervezéséhez hatszáz millió forint támogatást biztosít a kormány a jövő évi költségvetésben ? fogalmazott a kormánybiztos kiemelve: az egyhetes vándortáborokban kedvezményes összegért, mindössze húszezer forintért vehetnek részt a gyerekek. Megemlítette azt is, hogy a legalább tízfős tábort vezető pedagógusok napi tízezer forint díjazásban részesülnek. Kérdésemre hozzátette: a kiképzetlen tanárok ezt a pénz nem kapják meg.

Ifjabb Foltán László, Magyar Kajak-Kenu Szövetség vízi vándortáborainak programvezetője arról számolt be, hogy idén 57 vízi vándortábort szerveztek a Felső-Tisza vidékén, illetve a Szigetközben, s ezeken mintegy 1500 gyerek vett részt. A 2018-as terveket illetően megjegyezte, szeretnék elérni, hogy a pedagógusokon kívül a szülők is csatlakozzanak túravezetőként a programhoz. A következő esztendőben a Felső-Tisza, a Bodrog, a Dunakanyar, az Alsó-Duna, a Mosoni-Duna ? Szigetköz vidékére szervezik a vízi vándortáborokat, s ugyanakkor különféle alternatív programokat is igyekeznek biztosítani annak érdekében, hogy a gyerekek minél jobban érezzék magukat.

Lomniczi Gergely, a tavaly 150 éves Országos Erdészeti Egyesület főtitkára elmondta, hogy a Mátrában, Börzsönyben, Pilisben, Bakonyban és a Mecsekben lebonyolított erdei vándortáborokban kétszáz gyermeket mozgattak meg, akik egy hét alatt átlagban 55-80 kilométert gyalogoltak, s összesen 500 ezer lépést tettek meg. Hozzáfűzte: az idei képzésüket 300 pedagógus végezte el, akiknek a nagy része vissza is tért a táborokra, a következő tanfolyamra pedig október 4-én szerdáig lehet jelentkezni.

Környey Balázs, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség alelnöke kifejtette: régi vágyuk teljesült azzal, hogy 2018-tól már kerékpáros vándortáborozásra is lehetőség nyílik. Tájékoztatása szerint jövőre a túrákat a Felső-Tisza környékére, Nyugat-Magyarországra ? beleértve az Őrséget, a Vendvidéket és a Zalai dombságot ?, valamint a jobb technikai és fizikai felkészültségű gyermekek számára az Északi-középhegységbe tervezik. A résztvevők megfelelő műszaki állapotú saját kerékpárjukkal is részt vehetnek a vándortáborozáson, de akiknek nincs ilyen, azok számára a közlekedési eszközt is biztosítani tudják.

Szóljon hozzá!