ZETApress

hírportál

Phjongcshangba készülünk

AUDI ISU World Cup Short Track Budapest 201743 ország 256 versenyzője lép jégre az első olimpiai kvalifikációs megmérettetésen Budapesten ? tudtuk meg 134 nappal a XXIII. téli olimpia kezdete előtt a BOK csarnok Melbourne-termében. A mai sajtótájékoztatót az Audi ISU Rövid-pályás Gyors-korcsolya Világkupa Szervező Bizottsága rendezte.

A szeptember 28-án csütörtöktől október elsején vasárnapig rendezendő eseménysorozatra 145 férfi és 111 nő, 20 férfi és 18 női váltó nevezett. Igazi sztárparádéra számíthatnak a BÖK Csarnokba látogatók: 14 olimpiai, 31 világbajnoki arany gazdái vannak jelen. A nyolc egyéni világcsúcs-tartóból hat Budapesten is rajthoz áll. A junior korcsoportú világcsúcs-tartók esetében hatuk közül négy jelentkezett a budapesti szereplésre, közük Liu Shaoang Ádó és Jászapáti Petra. Érdekesség, hogy a juniorok közt nincs kínai világcsúcstartó. Ami a hazai rendezéseket illeti, Európa-kupának és Európa-bajnokságnak egy-egy, világkupának és junior világbajnokságnak két-két alkalommal, míg világbajnokságnak három ízben volt helyszíne Magyarország. Legutóbb 2013-ban Debrecenben 35 nemzet 179 korcsolyázója lépett jégre.

Bánhidi Ákos csapatmenedzser bejelentette nemzeti válogatottunk indulóit is. Férfi egyénizőink ? minden távon ? Burján Csaba, Liu Shaoang Ádó és Liu Shaolin Sándor. Női egyéni versenyzőink Bácskai Sára Luca (1000 méteren), Heidum Bernadett (1500 méteren), Jászapáti Petra (minden távon), Keszler Andrea (500 és 1000 méteren), Kónya Zsófia (500 és 1500 méteren). A váltók összeállítását később közlik. Közülük Burján Csaba éppen ma ünnepli a 23. születésnapját. Őt palacsintával köszöntötték, majd Ákos bemutatta a csapattagokat:

Bácskai Sára Luca a tettek embere, engem egy hallgatag western hősre emlékeztet csöndes jellemével. Megnyugtató, hogy úgy korcsolyázik, ahogy a legendás Clint Eastwood forgatta a fegyvert.

Heidum Bernadett a női rövid-pályás gyors-korcsolyázás ikonja, akiéhez csupán Huszár Erika eredményessége mérhető. Pályafutása alatt olyan mélységekből tudott újra és újra világszínvonalú eredményeket produkálni, amelyek mások karrierjét könnyedén szétzúzták volna. Ezért több generációs példaképe a sportágnak.

Jászapáti Petra: 500 méter ? 42.895 másodperc. A szakma tudja, a szurkoló csak sejti, hogy ez egy hölgytől szinte űrsebesség. Egy végtelenül bájos és kedves személyiség, aki spártai harcossá válik a jégre-lépés pillanatában.

Keszler Andrea a Turul madár városát, Tatabányát helyezte fel Magyarország short track térképére. Rendkívüli energiákat képes mozgósítani női érzékenységéből fakadóan. Ezek az energiák elengedhetetlen izzító elemei az egyéni és csapat eredményességnek.

Kónya Zsófia Szeged szülötteként Lajtos Szandrától vette át azt a staféta botot, amely a tradicionálisan erős szegedi jelenlétet képviseli. Mindhárom egyéni távon és a váltóban is magasra helyezte a szintet.

Burján Csabán egy képzett anatómus maradéktalanul szemléltethetné a férfin fellelhető összes izmot és érhálózatot. Erejéből kiindulva, régebben a csapat zongoracipelőjeként jellemeztem, mára e hangszer virtuóza lett, aki a legszebb dallamokat is le tudja játszani.

Liu Shaoang Ádó: A legfinomabb mérnöki műszerekkel is nehéz lenne megtervezni azt az összerendezettséget, ami korcsolyázás közben a mozdulatait jellemzi. Éles eszű, őszinte, jószívű srác. Bizalmát ugyanezekkel a tulajdonságokkal lehet elnyerni. Korosztályában a világ legjobb korcsolyázója, életkorából és tehetségéből adódóan akár három olimpiai ciklusnak is kiemelkedő egyénisége lehet.

Liu Shaolin Sándor a sportág első hazai világbajnoka. Valószínűleg a mesebeli varázsceruza van a korcsolyájába rejtve, annyiszor rajzolt vele sporttörténelmet a jégre. Kivételes fizikai képességek birtokosa, amelyek felhasználásával úttörőként helyezte a magyarországi short track-et a világelitbe.

A sajtótájékoztatót két nemzetközi világklasszis is megtisztelte. Az olasz Arianna Fontana olimpiai ezüstérmes, három olimpián szerepelt, világbajnok 1500 méteren. Hatszoros összetett Európa-bajnok, összesen 25 Európa-bajnoki aranyat gyűjtött eddig. Keménységben a szabályok engedte határok legszélső pontjáig is elmegy, sosem volt egy érzékeny versenyző. A brit Elise-Victoria Christie az idei év háromszoros világbajnoka (1000, 1500 m, összetett), tízszeres Európa-bajnok. Pályafutása a műkorcsolyával indult. A művészi vénáját hozta magával a short track világába is. A rotterdami világbajnokságra a keménysége is beérett.

A magyarországi világkupa érmeit a Zsolnay Porcelánmanufaktúra készítette. A hungarikumnak számító Zsolnay márkanév mind a mai napig különleges tudást, innovációt, egyedi eljárásokat, értékes művészeti tárgyakat jelent. Az érem alapanyaga pirogránit foglalat, porcelán (arany, ezüst, bronz) belső. A téli olimpia 134 nap múlva veszi kezdetét a dél-koreai Phjongcshangban, ahová a budapesti és a további egy európai és két ázsiai világkupán (október 5-8. Dordrecht, november 9-12. Shanghaj és november 16-19. Szöul) lehet megszerezni a kvalifikációt.

Szóljon hozzá!