ZETApress

hírportál

Blatternek fontos az utánpótlás

Sepp BlatterSportnap volt kedden-szerdán a Parlamentben. Tegnap arról folyt a széleskörű tanácskozás, hogy miként kéne és lehetne érvényesíteni a sport speciális helyzetét az Európai Unióban, s már ekkor sok szó esett a labdarúgásról ? tudatta Szarvas István.

Főleg az MLSZ vendégeként hazánkban tartózkodó Joseph S. Blatter FIFA-elnök immár közismert reformtervezete, a 6+5-ös szabály volt a tárgyalások fő témája a FIFA-MLSZ közös konferenciáján, amelyet a vendéglátó magyar szövetség képviseletében Kisteleki István a Magyar labdarugó Szövetség elnök vezetett, s amelyen az 53 európai nemzet labdarúgását irányító szervezetnek több mint a háromnegyede képviseltette magát. Igazi futball csúcstalálkozó volt tehát, amelyet nemzetközi sajtótájékoztató követett.

A sajtótájékoztatón megjelent FIFA és az MLSZ elnökén kívül Bánki Erik, a Parlament Sport és turisztikai bizottságának elnöke is. Joseph S. Blatter elmondta, hogy a sport tulajdonképpen már megtette a magáét, most a politikusokon a sor. Hozzátette: soha egyetlen futballszövetségi elnökkel és vezető politikussal sem beszélt, aki ellenezné a világ labdarúgását gyökeresen átalakító szabályozást. Sőt!

Példaként említette Bajnai Gordon magyar miniszterelnököt és Schmidt Pált, az EU parlament alelnökét, a MOB elnökét, akik határozottan támogatják javaslatát. Kijelentette, hogy nem kötelező a FIFA tagjának lenni, viszont aki tagja a világ legnagyobb sportszervezetének, arra nézve kötelezőek a szövetség szabályai.

Joseph S. Blatter gratulált U20-as válogatottunk múlt héten kiharcolt vb-bronzához. Elmondta, hogy találkozott Puskás Ferenc özvegyével és megállapodott a Puskás Ferenc-díjról, amelyet a legszebb gólt lövő játékos kap meg minden év végén. Felhívta a sajtó jelenlévő munkatársainak figyelmét a Budapesti nyilatkozatra, amely a sport sajátosságáról és autonómiájáról szól. ? Most van a cselekvés ideje! ? zárta mondandóját.

Kisteleki István újra megerősítette, hogy az MLSZ eddig is maximálisan kiállt a 6+5-ös szabály bevezetése mellett, s ezután is így tesz, majd bejelentette: Magyarország hivatalosan jelezte, hogy pályázni fog a 2013-ban esedékes legközelebbi U20-as világbajnokság megrendezésére.

Kérdésünkre a FIFA elnöke elmondta, hogy nyáron Orbán Viktor Fidesz-elnökkel, most pedig Bajnai Gordon miniszterelnökkel a magyar labdarúgó utánpótlás helyzetéről beszélgettek. ? Nagyra értékelem a magyar fiatalok teljesítményét. Nagy szó, hogy kijutottak a világbajnokságra és még nagyobb, hogy Európából a legjobb eredménnyel harmadik helyezettként egy afrikai és egy dél amerikai válogatott mögött tértek vissza. Ez azt jelenti, hogy a nagyválogatott is ott lesz a világbajnokságra kerülés küszöbén ? mondta el Sepp Blatter.

Sportnagyhét a Parlamentben

Mandur László, az Országgyűlés alelnöke és Jauernik István, az ÖM államtitkára a Parlament Vadásztermében kedden fogadta azokat a versenyzőket, akik dobogóra álltak, valamint pontszerzőként végeztek az olimpián kívüli sportágak tajvani világversenyén ? tudatta Szarvas István.

A Világjátékokon 74 magyar sportoló szerepelt, és küldöttségünk két arany-, három ezüst- és két bronzérmet szerzett ? kezdte üdvözlőbeszédét az alelnök. ? Igaz, hogy az olimpiára mindenki jobban figyel, de az ott nem szereplő versenyszámok is nagyon fontosak. Gratulálunk és büszkék vagyunk Önökre, akik kitűnően szerepeltek és öregbítették a magyar sport hírnevét a világban. Folytassák a versenyzést, legyenek példaképei a fiataloknak! Magam fiatal koromban az NB I-ben kézilabdáztam, tudom, hogy milyen kitartás és fegyelem kell a komoly eredmény eléréséhez ? mondta el Mandur László.

Különleges torta a Köztársaság gyermekeinek

Különleges, kétemeletes pándi meggytortával köszöntötte Bajnai Gordon miniszterelnök az 1956-os forradalom és a 20 éves köztársaság tiszteletére rendezett ünnepi konferencián megjelent száz húszéves fiatalt. Az óriási süteményből ? melyet a kormányfő vágott fel ? természetesen az U20-as válogatottat képviselő három ifjú focistának is jutott egy-egy szelet!

Különleges évforduló az idei október 23-a: 53 évvel ezelőtt e napon tört ki az 1956-os forradalom, s kereken 20 évvel ezelőtt ugyanezen a napon kiáltották ki a harmadik Magyar Köztársaságot. Ebből az apropóból ünnepi konferenciát tartottak a Parlamentben, melyre a ?89-es események szereplői mellett Bajnai Gordon miniszterelnök meghívására száz, 1989. október 23-án született 20 éves fiatal ? a Köztársaság gyermekei ? is meghívást kapott.

Bajnai Gordon a húszévesekkelU20-as válogatottak edzőjükkel

Szóljon hozzá!