ZETApress

hírportál

Margitszigeti VakFutás

VakFutás egyedülA Budapesti Sportszolgáltató Központ Margitszigeti Atlétikai Centruma (MAC) futónapot szervezett a látássérültek sportolásának népszerűsítésére, ahol neves sportolók, közéleti személyiségek és önkéntes fiatalok futottak látássérült társaikkal a margitszigeti rekortánon.

A sportnap a figyelem középpontjába kívánta állítani a vak futók igényét és a számukra adható segítségnyújtás fontosságát is. Egyszersmind biztató üzenetet közvetített a látássérült futó-társadalom felé, hogy közülük is minél többen kipróbálják és megtapasztalhassák a futás nyújtotta szabadság lehetőségét és örömét. A rendezvényen részt vett: Fábián László (sz: 1963) 1988-as olimpiai bajnok öttusázó, a MOB sportigazgatója, Kiss Lenke (sz: 1951) olimpikon kosárlabdázó, Sváby András (sz: 1967) újságíró, Szabó László (sz: 1970), a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetség elnöke és Wladár Sándor (sz: 1963) 1980-as olimpia bajnok úszó.

A VakFutást Gulyásné Beloberk Éva, a MAC létesítményvezetője nyitotta meg, majd ismertette a Blindtrack-projektet. Hamarosan önállóan, segítség nélkül futhatnak a vak emberek. Nemzetközi fejlesztés indult a vak emberek önálló sportolása érdekében. A projekt decemberben zárja az első fejlesztési szakaszát. Jelenleg sikeres integráción és terepi teszten átesett első szériás prototípus. A konzorcium célja, hogy további fejlesztésekkel egy piacképes termékkel álljon a látássérült sportolók rendelkezésére néhány éven belül.

Gondolt már arra, milyen jó lenne vak- vagy gyengén-látó emberként egyedül, segítség nélkül futni a friss levegőn? Vagy inkább egy futócentrumban venné fel a tavaszi lendületet? Nehézségekbe ütközik a rendszeres futás vagy sportolás megszervezése? Megfordult már a fejében, hogy sokkal többször futna, ha rendelkezésére állna egy eszköz, amellyel megteheti ezt a saját és mások biztonságának veszélyeztetése nélkül? ? Hamarosan valóra válhatnak ezek a vágyai, ugyanis az Informatika a látássérültekért Alapítvány egy nemzetközi kutatócsoport tagjaként azon dolgozik, hogy kísérő segítsége nélkül futhasson, amikor csak kedve van hozzá.

Több ország kutatói adják a szaktudásukat egy olyan technológia kifejlesztéséhez, amely a vak és gyengén-látó embereket egy, a testükre erősített öv rezgéseivel segíti a biztonságos futásban. A készülék másik része egy navigációs rendszer, amely a futópályán lévő összes sportoló helyéről jelenidejű, pontos jelzéseket ad. A tervezéskor elsődleges szempont a futók biztonsága! Az informatikai alapú fejlesztés révén több ország kutatói adják a szaktudásukat egy olyan technológia megvalósításához, amely a vak és gyengén-látó embereket egy, a testükre erősített öv rezgéseivel segíti a biztonságos futásban. Világviszonylatban az első ilyen speciálisan felszerelt futópálya telepítését Budapestre tervezik, az elképzelés szerint ennek a Margitszigeti Atlétikai Centrum ad majd 2 éven belül helyet.

A rendszer bemutatását követően Vajda Zsuzsa, a MAC elnökségi tagja vezényelte a bemelegítést, majd a látássérültek 3 kört (1200 métert) futottak az atlétikai pályán kísérőik segítségével. Ezt szabad futás követte az atlétikai pályán, majd a látássérültek a focipályán csörgőlabda-, míg a dzsúdó-teremben hastánc-bemutatót tartottak. Együttműködő szakmai partnerek: Magyar Vakok és Gyengén-látók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete (LÁSS), Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), Informatika a látássérültekért Alapítvány, Suhanj! Alapítvány, Ateknea Solutions voltak.

Szóljon hozzá!