ZETApress

hírportál

Porzner Karcagon duplázott

Karcagi boldogságAz Abony és Karcag közötti 136 kilométeres szakasszal folytatódott a Tour de Hongrie. Az izzasztó hőségben Ruttkay Zoltán és az újvidéki Kasza Gábor szinte a teljes szakaszt szökésben töltötte, a végén mégis látványos sprintbefutó döntött, amelyben a német Manuel Porzner volt a leggyorsabb.

A sárga trikót a szombati királyetapon is a szlovák Marek Canecky viseli majd ? tudatta Gombkötő Roland. Az olimpiai kvalifikációs kerékpárverseny nemzetközi mezőnye hat nap alatt 700 kilométert tesz meg a szombathelyi rajttól az augusztus 9-i budapesti befutóig. Pénteken kora délután rajtolt Abonyból a Tour de Hongrie mezőnye, ahová a mezőny a csütörtöki kecskeméti célból kocsikkal érkezett.

Két bátor fiatalember, a szegedi Mugenrace csapatát erősítő Ruttkay Zoltán és az újvidéki Kasza Gábor rögtön a rajt után szökésre vállalkozott. A mezőny ? amelynek mozgását a sárga trikós Marek Canecky csapata, a BMC-Amplatz irányította ? szinte ügyet sem vetett az akcióra. Így történhetett, hogy a duó öt és fél percesre hizlalta az előnyét, s féltávnál már úgy látszott, akár el is érheti célját. Az üldözők a befutóhoz közeledve aztán magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak, és éppen a karcagi körpályára érve fogták meg a szökevényeket. Három kört tekert a mezőny a Nagykunság fővárosában, ebből két kör már a sprintre való készülődéssel telt.

A hálás publikum remek sprintet láthatott, amelynek végén a német Manuel Porzner emelhette a magasba karjait, a szombathelyi prológ után a karcagi befutót is ő nyerte. ? Nagyon nehéz volt a mai szakasz, hisz ma sem volt éppen hűvös idő. A mezőnyhajrában megpróbáltunk elöl helyezkedni, a csapattársaim nagyon jó pozícióhoz segítettek. Nagyon örülök, hogy sikerült újra szakaszt nyernem a Tour de Hongrie versenyén ? nyilatkozta a karcagi szakaszgyőztes.

A mieink közül többen is jól helyezkedtek a sprintnél, a legjobb pozíciót Dér Zsolt szerezte meg, aki hetedik lett ezen a szakaszon. ? Nem teljesen úgy alakult a mai etap, ahogyan azt előzetesen vártam. A kétfős szökést egy jó darabig nem is üldöztük, a végén azonban felvettük a tempót, így mezőnyhajrával zárult az etap. A csapattársaim próbáltak előre vinni, de sajnos nem a legjobb helyről kezdhettem meg a sprintet. Úgy kétszáz méterrel a vége előtt indítottam, örülök, hogy a legjobb magyarként zártam az etapot. Holnap meglátjuk, hogy érdemes lesz-e erőlködni a hegyen, vagy inkább rápihenni az utolsó, budapesti befutóra, az a szakasz számomra inkább kedvez ? vélekedett Dér Zsolt, aki a Magyar Körversenyen a paraguayi Start-Massi csapatának színeiben szerepel.

Az összetett élmezőnyében ez az etap nem hozott változást, a szlovák Marek Canecky megőrizte első helyét, vagyis övé maradt a sárga trikó. A gyorsasági pontversenyben a csütörtöki etapon a két szökevény gyűjtötte be a pontok többségét, így Canecky zöld meze sem került veszélybe, ezt a pontversenyt is a szlovák vezeti. Mivel ezen a napon a mezőny teljesen sík terepen versenyzett, nem került sor hegyi hajrára, így a legjobb hegyi menőnek járó piros trikót továbbra is a norvég Hafsaas viselheti. Az összetett versenyben legjobban álló 23 évnél fiatalabb bringást illető fehér mezt a szerb Stefan Stefanovics vette át. Szombaton 11:40-kor rajtol a Karcag és Kékestető közötti 145 kilométeres szakasz. A Tour de Hongrie legnehezebb szakasza, az úgynevezett királyetap során dőlhet el, hogy ki nyeri az idei magyar körversenyt. Az M4 Sportcsatorna ma este 22:45-kor a 4. szakaszról, míg holnap este 23:45-kor az 5. szakaszról sugároz fél-félórás összefoglalót.

Szóljon hozzá!