ZETApress

hírportál

Olimpiai vízi-sportközpont

Morovik Attila csepeli alpolgármesterNemzetközi edzőcentrum lesz a Kolonics György Vízi-sport Központból. A magyar kormány által biztosított sportágfejlesztési támogatásból, kétszázmillió forintos beruházás keretében bővítették ki a csepeli Kolonics György Vízi-sport Központot ? tudtuk meg a csepeli Duna-parton a ma déli sajtótájékoztatón.

Morovik Attila, Csepel alpolgármestere kiemelte, hogy a központ jól megközelíthető, szép helyen van, és kiváló adottságokkal rendelkezik. Az egykori tornatanár megjegyezte még, hogyha Budapest 2024-ben olimpiát rendezhet, a legsikeresebb magyar sportágnak, a kajak-kenunak is előnyére válhat, hogy a vízitelep közel van a tervezett észak-csepeli ötkarikás helyszínekhez.

Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke az átadó ünnepségen elmondta: a múlt hétvégén állapodott meg a nemzetközi szövetség elnökével arról, hogy jövőre nemzetközi edzőtáborközpont létesül a csepeli vízitelepen. Hozzátette, hogy a fejlődő ázsiai és afrikai országok versenyzőit és edzőit képzik majd itt, magyar szakemberek bevonásával. ? A program a jövő év elején elindul, vagyis már az olimpia évében lesznek tematikus táborok és komoly edzői szimpóziumok ? fogalmazott az elnök, aki hangsúlyozta, hogy a Kolonics Vízitelep öt éve a magyar kajak-kenu központjává vált, a jövőben pedig világszinten is a sportág egyik legfontosabb bázisa lehet. Baráth Etele szerint ez komoly elismerése a hazai kajak-kenu sportnak. Ezen kívül a központ a június 4-én bemutatott Vízen bejárható Magyarország nevű szabadidős programnak is az egyik legfontosabb bázisa.

Kozmann György, a Kolonics Alapítvány kuratóriumi elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy KOLÓ, a néhai olimpiai bajnok neve az évek múlásával sem kopott meg, sőt évről évre nő azoknak a száma, akik júliusban, a halálának az évfordulóján tartott vízi fáklyás felvonuláson megemlékeznek róla. ? Örülök annak, hogy hamarosan egy nemzetközi edzőközpont is viselheti a nevét, így a legenda tovább él, és viszi a világban a magyar kajak-kenu sport jó hírét! ? jelentette ki a kétszeres olimpiai bronzérmes kenus, aki Fábián László helyére ült nemrég a kuratórium-elnöki székbe.

Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára beszámolt arról, hogy a Kolonics György Vízi-sport Központ fejlesztésének most véget ért második ütemében elkészült egy 44 fős sportmotel, egy vadonatúj edzőterem és egy wellness-részleg, valamint megújultak a közösségi terek is, míg a következő ütemben egy hajótárolót fognak építeni novemberre. Utána bejártuk az átadott objektumot, majd megkóstoltuk a földszinti étterem finomságait.

Szóljon hozzá!