ZETApress

hírportál

Miniszter a borok útján

Alig egy hónap múlva rajtol a XX. Magyar Borok Útja Rallye. Egy hónappal a rajt előtt újabb részletekre derült fény a ma déli sajtótájékoztatón a Kelenhegyi úti Búsuló Juhász Étteremben, ahol Lantai József fényképezett.

Nem véletlen, hogy meglehetősen nagy a sürgés-forgás ezekben a hetekben Regő Kft. háza táján. A hagyományosan augusztus utolsó hétvégéjén megrendezendő Rallye előtti hetekben a szervezők a legapróbb részletekig megtervezik az útvonalat, a meglátogatandó borvidékeket és borászatokat, kidolgozzák az élményszerű ügyességi feladatokat, egyszóval jó előre gondoskodnak arról, hogy abban a 3 napban mindenki garantáltan jól érezze magát.

Hosszú évek hagyománya, hogy a biztonságos közlekedés népszerűsítésének jegyében Pintér Sándor belügyminiszter úr ? aki korábban több alkalommal maga is részt vett a versenyen ? fővédnökként tiszteli meg a rendezvényt. Mindemellett a miniszter ezúttal a legügyesebb csapatnak fővédnöki díjat is felajánl. Ha a belügyér nem is, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elindul a versenyen. ? Örömmel mondhatom, hogy a kiváló magyar borászokkal való évtizedes együttműködéseinknek köszönhetően körvonalazódik a Rallye útvonala. Azt már korábban elárultuk, hogy a jubileumi, 20. verseny keretein belül stílusosan több, mint 20 pincészet meglátogatását tervezzük a Tokaji, Egri és Mátrai Borvidéken. Az első és második napon egészen biztosan ellátogatunk majd Tokaj és környékén a Basilicus Borkultúra Központba, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokra, a Harsányi Pincészethez, a Holdvölgyhöz, a Füleky Pincészethez, a Patrícius Borházba, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészethez és az Első Mádi Borház és Bisztróhoz, valamint látogatást teszünk a világörökség részét képező Gombos-hegyi Pincesoron is.

Másnap az Egri Borvidéken megkóstoljuk az Ostorosborokat, továbbá, Gróf Buttler, Demeter Csaba, Vincze Béla legfinomabb borait azokkal a versenyzőkkel, akik aznap nem ülnek a kormánykerék mögé. A sofőrök sem maradnak hoppon, ők a napi befutó után, a Hunguest Grandhotel Galyában tartandó gálavacsorán pótolhatják majd be, amit napközben a közlekedésbiztonság elveinek szem előtt tartásával kénytelenek voltak elszalasztani. Persze nélkülözniük nekik sem kell, hiszen minden pincészetből magukkal vihetnek egy-egy üveg bort ajándékként. Az utolsó napi programról és a befutóról még nem rántjuk le a leplet, de annyit elárulhatunk, hogy méltó ünneplésre készülünk a Mátrai Borvidéken, kiemelten Gyöngyös városában, ahová minden érdeklődőt szeretettel várunk augusztus 30-án vasárnap délután ? mondta Regőci Attila, a verseny alapítója és elnöke.

? Büszke vagyok arra, hogy a Magyar Borok Útja Rallye vonzereje, a hazai turizmus, mezőgazdaság és gasztronómia népszerűsítésében játszott szerepe eljutott arra a szintre, hogy az ezen a területen élen járó szervezetek együttműködő partnerként szegődnek mellénk. így a Földművelésügyi Minisztérium (FM) mellett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) is képviselteti magát a rendezvényen. Az autóipari szereplők közül a júniusi első sajtótájékoztatón bejelentett Ford Credit mellett ? aki tíz vadiúj autót ad a Rallye-ra ? előrehaladott tárgyalásokat folytatunk további importőrökkel. A Porsche Hungária, a Peugeot és a GM Opel szintén 10-10 autóval szándékozik új modelljeik és kedvező konstrukcióik népszerűsítésére az augusztus 28-30-a között a médiafigyelem középpontjába kerülő versenyünkön. Bízom benne, hogy további egyeztetések is napokon belül sikerrel zárulnak, így a Rallye résztvevői valódi körülmények között, vagyis autópályán és könnyű terepen is kipróbálhatják az egyes márkák kedvelt típusait! ? számolt be az együttműködőkel kapcsolatos részletekről Megay Róbert Péter, a rendezvényt szervező Regő Kft. tulajdonosa.

Majosházi Péter versenyigazgató tájékoztatása szerint a résztvevőknek ezúttal számos ügyességi feladatot kell megoldaniuk, emellett idén is lesz pálinka- és borfelismerés. Komáromi Endre nyugalmazott rendőrezredes, a Rallye biztonsági főnöke arról beszélt, hogy az indulók egészségének megőrzése érdekében az útvonalon számos helyen tartanak majd sebesség-ellenőrzést, a gyorshajtók nemcsak büntetőpontokra, hanem közigazgatási bírságra is számíthatnak. Ezen kívül minden reggel megszondáztatják a résztvevőket, csak az ülhet volánhoz, akinek a szervezetéből az esti tivornyázás után kiürül az alkohol. A sorsolásra és a háziasszony bemutatására augusztus 18-án kedden délben kerül sor a Búsuló Juhász Étteremben, ahol ma is finom ebédet kaptunk. A menü hideg uborkalevessel indult, melyet barbecue sertés oldalas követett steak burgonyával. Desszertként baracklekváros piskótatekercseket, frissítőként presszókávét kaptunk.

Szóljon hozzá!