ZETApress

hírportál

Universiade Gwanjuban

Univesiade fogadalomPénteken kezdődik a 28. Nyári Universiade a dél-koreai Gwangjuban. Az egyetemi sport legnagyobb nemzetközi eseményén ? amelyet sokan az olimpia előcsarnokaként emlegetnek ? a magyarok 13 sportágban 117-en állnak rajthoz ? tudatta Dobor Dezső, a delegáció sajtófőnöke. A június 19-i fogadalomtételükről idekattintva olvashatunk.

A csapat tagjai között lesznek olimpikonok, világ- és Európa-bajnoki érmes versenyzők. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) tájékoztatása szerint a szakmai vezetők a magyar csapattól 10-13 érem megszerzését remélik. Az összes érmek harmadát adja az atlétika (50) és az úszás (42). Ez utóbbi sportágban a magyarok nem szerepelnek.

Az idei Universiaden 21 sportág ? 13 kötelezően, 8 a helyi szervezők választása alapján ? került a programba. A magyarok az asztalitenisz, atlétika, evezés, golf, judo, férfi kézilabda, női kosárlabda, műugrás, sportlövészet, taekwondo, torna, vívás, valamint férfi és női vízilabda sportágakban állnak rajthoz. A megnyitó napja július 3-án pénteken, a záróünnepség július 14-én kedden lesz. Aznap már csak a legutolsó, a 272. aranyérem sorsa dől el: a férfi vízilabdázóké.

A magyar csapat tagja lesz többek között Kotsis Edina, a cseljabinszki taekwondo világbajnokságon bronzérmet szerző és ezzel a sportág első női magyar érmének birtokosa, aki Universiade-bronzérmet is nyert már korábban. Résztvevő lesz Kormos Villő Eb-bronzérmes műugró, Babicz Sára vb-ezüstérmes, egyetemi vb-bronzérmes sportlövő, valamint Gorjanácz Zsolt és Vér Gábor judos, akik junior vb-n szereztek korábban bronzérmet. Érdemes lesz odafigyelni az atlétáknál olimpiai kvalifikációt szerzett gyaloglóra Helebrandt Mátéra is, aki 32. lett a londoni olimpián, valamint az evezősöknél a Simon Béla-Juhász Adrián kormányos nélküli kettes teljesítményére, akik idén az Eb-n ötödik helyet, de emellett tavaly egyetemi vb-aranyérmet is szerzetek.

Indul a győri evezős nyolcas, akik az egyetemi Európa játékokon szereztek aranyérmet. Jó eredmény várható Gondos Flórától, az ifjúsági Eb-ezüstérmes műugrótól, a vívó Hanczvikkel Márktól (U-23 Európa-bajnok, a 2011. évi Universiaden bronzérmes a párbajtőrcsapattal), Lupkovics Dórától (ifjúsági olimpia bronzérmes tőrvívó). A tornában nevezték Bryan Mcload Sheppard-et, akinek az édesanyja magyar, ő maga magyar?amerikai kettős állampolgár. A férfi Universiade bajnok vízilabdacsapatban (sőt a hölgyek csapatában is) szép számmal akadnak játékosok a két évvel ezelőtti Universiadé-győztes csapat képviselői közül is, élükön a kapitányukkal, Vincze Balázzsal. A csapatot erősíti a világbajnok Bátori Bence is.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vkA4gSdKQdI[/youtube]

A magyar csapatok csoportellenfelei, női kosárlabda A-csoport: Kanada (07.05), Mozambik (07.06), Korea (07.07); női vízilabda B-csoport: Olaszország (07.04), Ausztrália (07.05), USA (07.07), Franciaország (07.08); férfi vízilabda B-csoport: Franciaország (07.02), Ausztrália (07.04), Hollandia (07.06) és férfi kézilabda C-csoport: Izrael (07.06), Svájc (07.07), Brazília (07.09).

2010-ben a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Végrehajtó Bizottságának döntése értelmében a hat induló közül Gwangju pályázata fölényesen nyerte el a 2015. évi Nyári Universiade megrendezésének jogát. A város az elmúlt években több rangos nemzetközi sporteseménynek adott otthont. A sportági versenyek megrendezésére és edzéslehetőségek biztosítására összesen 68 sportlétesítmény kifejezetten az Universiade kiszolgálására épült. A rendezvényekhez, illetve a Nyári Universiadéhoz kapcsolódó létesítmény- és infrastruktúra fejlesztések nem titkolt célja, hogy Gwangju rövid időn belül Dél-Korea ?sport-fővárosává? váljon. A 13 ezer 700 fő elszállásolására és teljes körű kiszolgálására alkalmas Universiade Falu lakásait már értékesítették is a hat darab 18 emeletes épületben.

Szóljon hozzá!