ZETApress

hírportál

Maratoni oklevél

Czene AttilaHármas világrekordot ért el a Nemzeti Bor Maraton, melyet Sebestyén István, a Magyar Guinness Rekord Bizottság elnöke hitelesített a délelőtti záró sajtótájékoztatón a Szarvas Gábor utcai Bock Bisztró ? Vendéglő a KisBíróhoz emeletén. 11 nap (257 óra 05 perc) alatt közel kilencezer futó 2581 km-t tett meg a 22 borvidéken.

A Nemzeti Bor Maraton fővédnöke Dr. Áder János köztársasági elnök, védnöke Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter volt. A lebonyolításban Farkas László nyugdíjas ezredes, a HOSOSZ elnöke is sokat segített. A futók és résztvevők között volt Vajda Attila és Pars Krisztián olimpiai bajnokok; Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke; Molnár Péter, az EMMI Sportállamtitkárság főosztályvezetője; Balog Judit, a Paksi FC ügyvezetője; Rippel Ferenc világhírű artista; Hrutka János sportmenedzser, Magyar Speciális Olimpia Szövetség társelnöke; Földházi Zsófia világ- és Európa bajnok öttusázó; Molnár Andrea, a Sportklub műsorvezetője, valamint a 103 település polgármestere és sportegyesülete. Szlogenjük: Házhoz visszük a futás és a magyar bor közösségi élményét! A Nemzeti Bor Maraton 11 napjának kiemelt helyszíni rendezvényeire, a Magyar Borászok Ünnepére, több tízezren látogattak ki, melynek helyet adott többek között: Hajós, Villány, Szekszárd, Nagykanizsa, Balatonfüred, Sopron, Tata, Soltvadkert, Eger, Tokaj, Jászberény, Szeged.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=7cHG2HA3Fi0[/youtube]

A sajtóesemény moderátora Dobor Dezső, az NBM sajtófőnöke volt. Résztvevői a megszólalás sorrendjében: Balla Attila, a Nemzeti Bor Maraton programigazgatója; Dobák László, az AXA Bank értékesítési igazgatója; Darabos Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megbízott főigazgatója; Barátossy Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Borászati és Alkolos Italok Igazgatóságának igazgatóhelyettese; Domján Zsuzsa, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős titkárságvezetője; Czene Attila, a MOB alelnöke, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke; Bock József és Gere Attila, a Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnökei; Koch Csaba, a Nemzeti Bor Maraton borszakmai nagykövete és Tábor István, a Borászportál ügyvezetője voltak. Mivel ez volt az első ilyen megméretés, sokan nem is bíztak a sikerben. Tábor István ügyvezető a megvalósítást Czene Attila olimpiai sikeréréhez hasonlította: esélytelenként indult a surranópályán, s míg a 4-es 5-ös pályán úszó esélyesek egymást figyelték, ő elsőként csapott a célba. A Nemzeti Bor Maraton is ugyanígy indult, s mégis világrekord született.

Czene Attila 1996-os atlantai aranyára magam is emlékszem. Akkoriban volt a 22. születésnapja, s a 200 méteres vegyes úszás döntőjébe a 7. legjobb idővel került. Az 1. pályán indult, s amikor elsőként csapott a célba, ő lepődött meg legjobban az eredményen. Hazatérése után a parlamenti fogadáson is találkoztunk a Vadászteremben. Többek között a Jövő Magyarországa című folyóiratnak dolgoztam, Kiszel Tünde is írt oda akkoriban, így kollégák voltunk. A fogadáson megkért, hogy a saját filmes gépén fotózzam le őt az olimpikonokkal. A fiatal fiúk ? így Attila is ? szívesen álltak a dekoratív hölgy mellé, voltak akik önként ajánlkoztak. Több tucat kép is készült róluk, de mivel a gépet még a Vadászteremben visszaadtam Tündinek, sorsukat azóta sem tudom.

Szóljon hozzá!