ZETApress

hírportál

Judosaink edzésben

Június 13-14-én szombat-vasárnap a Papp László Budapest Sportarénában kerül sor a II. Budapest Judo Grand Prix-re. Nagy érdeklődés övezi a százezer dolláros összdíjazású olimpiai kvalifikációs versenyt, amely tavaly az IJF World Tour sorozat legjobb GP-je és második legjobb versenye lett, csak a tokiói Grand Slam-torna előzte meg.

Az idei viadal végleges nevezési listáján 71 ország 442 versenyzője szerepel, köztük lesz négy olimpiai bajnok: a kubai Idalys Ortiz, az orosz Arszen Galsztyan és Tagir Hajbulajev, valamint az amerikai Kayla Harrison, hét olyan judós, aki már világbajnoki címig jutott: a kubai Asley Gonzalez és Idalys Ortiz, az orosz Tagir Hajbulajev, az üzbég Risod Szobirov, az amerikai Kayla Harrison, a holland Marhinde Verkerk és az üzbég Abdullo Tangrijev és 54 kontinensbajnok, köztük a magyar Ungvári Miklós, Csernoviczki Éva, Joó Abigél és Breitenbach Anett is!

A II. Budapesti Grand Prix kiemelt versenynek számít az olimpiai kvalifikáció szem-pontjából. Mint egy hete megírtuk, a győzelemért 300, az ezüstért 180, a harmadik helyért 120 pont jár. ? A múlt hét óta nem változott a csapat összetétele, két sérült judósunknak kell kihagynia a Grand Prix-t. Sajnos az egyikük a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián, aki nagy örömünkre hétfő óta vezeti súlycsoportjában a világranglistát! ? mondta Nagy András szakágvezető. ? Fantasztikus dolog, hogy 21 évesen képes volt ilyen bravúrra, ráadásul jelenleg két ranglistát is vezet, hiszen az olimpiai kvalifikációs rangsorban is az élen áll. Krisztiánnak térdszalagsérülése van, emiatt még pihennie kell, azt szeretnénk, hogy az Európa Játékokra már harcra kész legyen. Sérült a riói indulásra pályázó Fogasy Gergő is, neki térdsérülése miatt három hetes pihenőt írtak elő az orvosok. Egyetlen súlycsoportban, a női nehézsúlyban nem lesz magyar induló, a férfiaknál negyvennégy, a nőknél huszonhat versenyzőnkért szoríthatunk. A szakmai elvárás két érem és két pontszerző helyezés elérése, de reményeink szerint ? akárcsak tavaly ? ezt most is sikerül majd felülmúlni. Számunkra most az igazán fontos, hogy az olimpiai indulásért küzdő versenyzőink minél több kvalifikációs pontot szerezzenek, erre igazán jó alkalmat biztosít egy ilyen hazai rendezésű nemzetközi verseny ? mondta el a szakágvezető a ma délutáni Tüzér utcai sajtó-nyilvános edzésen. Fotóink Horváth György, MJSZ felvételei.

A Hungária Kupa jogutódja

Több mint fél évszázaddal ezelőtt, 1963-ban rendezték meg Budapesten az első Hungária Kupát, amelyre (1964 kivételével) minden évben sor került, s a viadal Európa legrangosabb versenyei közé verekedte magát. Az évek során számtalan kitűnő judós, olimpiai, világ- és Európa-bajnokok sora lépett itt tatamira. A Hungária Kupának több magyar város: Pécs, Kecskemét, Miskolc, Szolnok is otthont adott, 1981-től 2013-ig Budapest volt az állandó helyszíne. A hagyományosan februárban megrendezett Hungária Kupát váltotta 2014-ben az I. Budapest Judo GP, amely a Nemzetközi Judo Szövetség kiemelt sorozatának, a World Judo Tournak lett az állomása.

Képernyőn a hétvégi II. Budapest Judo Grand Prix

A Grand Prix szervezői egy igen kreatív stáb közreműködésével kétrészes, a viadalt beharangozó televíziós magazint készíttettek. A magazin vetítési időpontjai: június 11-e csütörtök 08:00 és 08:30 (Sport2), 12:00 és 12:30 (Sport1), június 12-e péntek 09:00 és 09:30 (Sport1). Magyarországon a SportTV élőben közvetít majd a küzdelmekről, szombaton és vasárnap 17 órától a Sport2 műsorán.

Szóljon hozzá!