ZETApress

hírportál

Gyarmati Panka 4. a világkupán

Panka Stoneham 1Gyarmati Panka egy hajszállal maradt le első világkupa dobogójáról. Hazánk legeredményesebb snowboardosa a hétvégén a kanadai Stonehamben versenyzett, ahol nagyon szoros versenyben, végig a dobogóért harcolva végül a negyedik helyen végzett.

Alig egy hónappal azután, hogy a Kreischberg-i világbajnokságon slopestyle-ban hatodik lett, Gyarmati Panka, a FIS Snowboard Világkupa kanadai állomásán újabb kiváló eredményeket ért el. Slopestyle-ban negyedik lett, élete első városi big air versenyén pedig a döntőről épphogy lemaradva a hetedik helyen zárt. A Kreischbergen elszenvedett sérülése után (megrepedt a válla és enyhe agyrázkódása volt) Pankának ez volt az első versenye, ennek tükrében az eredmény különösen értékes.

A 2013-as világbajnokságnak helyt adó Stoneham-i pályán a lányok slopestyle selejtezőjét félbe kellett szakítani a viharos szél és havazás miatt. Pankát ez a legkevésbé sem zavarta, sőt! A két nappal későbbre halasztott selejtezőből a harmadik helyen jutott a döntőbe. A döntő első körében a három ugratóból és két korlát szekcióból álló pályán az alábbi trükksort mutatta be: cab 540, hátra-szaltó, frontside 360, boardslide, végül pedig egy double kinked gap frontboard. A jól sikerült menetre 81.00 pontot kapott, amivel a harmadik helyen állt az első sorozat után, mindössze 0.75 ponttal a második helyezett mögött.

A három körös döntőben Panka a következő két menetben sem hibázott, de nem tudott javítani a pontszámán. Ennek ellenére egészen az utolsó előtti versenyző csúszásáig őrizte a harmadik helyet. A korábban két körében is hibázó amerikai Jessika Jensonnak azonban harmadik próbálkozásra sikerült egy jó kört mennie, amivel bejött a második helyre, leszorítva ezzel Pankát a dobogóról. A versenyt a holland Cheryl Maas nyerte, a bronzérmet pedig a szlovák Klaudia Medlova kapta. Gyarmati Panka ezzel már második alkalommal végzett negyedik helyen snowboard világkupa-versenyen, hiszen tavaly márciusban Kreischbergen szintén negyedik volt.

Panka Stoneham 2Panka a Freestyle Világkupában jelenleg a hatodik, a slopestyle szakági világkupában pedig a negyedik helyet foglalja el. Legközelebbi versenye néhány nap múlva az Egyesült Államokban, a coloradói Park Cityben lesz, ahol ismét slopestyle-ban áll rajthoz. A kvalifikációt szerdán, a döntőt pénteken rendezik. ? Ma már reggel 8-kor kezdődött az edzés. Nagyon hideg volt, a kvalifikáció alatt esett a hó, a látási viszonyok nem voltak a legjobbak, de így sokkal előnyösebb, mint szélben versenyezni. Mind a két körömet sikerült leraknom, így harmadikként jutottam döntőbe. Hihetetlen boldogság volt, hogy végre ott is megmutathatom magam! A döntőben az első körömre 81 pontot kaptam, végül ezzel értem el a 4. helyet, 0,75 ponttal lemaradva a dobogóról. Nagyon izgalmas verseny volt, a 3. köröm előtt izgultam a legjobban, hiszen nem tudtam, hogy utolsó (6.), vagy akár dobogós leszek. A lányok nagyon jók voltak, ezért úgy gondolom, ez az eddigi legjobb eredményem világkupán. Nehéz nap volt, 7 óra a hegyen, holnap pedig mar indulunk is a következő versenyre ? mondta el Panka.

Magyar Snowboard Szövetség

A hazai snowboard egyesületeket tömörítő, 1993-ban alapított szervezet, melynek célja a versenysport koordinálása és a snowboardsport népszerűsítése a legszélesebb körökben. A profi és amatőr sportolók támogatása mellett kiemelt feladatának tekinti a snowboard tömegsporttá történő fejlesztését és az utánpótlás-nevelést. A slopestyle a szabadstílusú snowboardosok legkifejezőbb szakága, melyben egy ugratókkal és korlátokkal, valamint egyéb mesterséges elemekkel tarkított lejtőn lecsúszva mutatnak be különféle trükköket: szaltókat, forgásokat és csúszásokat. Igazán találó magyar elnevezése nincs. 2014 óta olimpiai sportág ? tudatta Pintér László kommunikációs vezető.

Szóljon hozzá!