ZETApress

hírportál

Kell nekünk az olimpia!

Szalay-Berzeviczy AttilaA BOM a Magyar Sportért Alapítvány (BOM) megbízásából az Ipsos által elkészített reprezentatív felmérés szerint a magyar lakosság 60%-a támogatná, ha Budapest megpályázná a nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésének jogát ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Ezzel közel azonos arányban, a megkérdezettek 54%-a képesnek is tartja Budapestet arra, hogy 20 éven belül megrendezze a világ legnagyobb sporteseményét. Mindez egyre reálisabb lehetősségé kezd válni: a Magyar Olimpia Bizottság múlt pénteki közgyűlési határozatában kezdeményezte, hogy a 2024-es nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésének lehetőségét vizsgálják meg a hazai döntéshozók és kerüljön felülvizsgálatra a 6 évvel ezelőtt elkészült megvalósíthatósági tanulmány. A BOM szerint ? teljes összhangban a MOB pénteki döntésével ? elengedhetetlen, hogy konszenzus szülessen a kérdésben és már a pályázati szakaszban prioritás legyen, hogy Magyarország nemzetgazdasági szempontból is profitálhasson az esetleges rendezésből.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly év végén fogadta el az Agenda2020 névre keresztelt reform koncepcióját, melynek lényege egy gazdaságosabb, kisebb városok számára is elérhető olimpia. A bejelentést követően, az új lehetőségek ismeretében természetesen több ország is érdeklődést mutatott a játékok megrendezésével kapcsolatban. A BOM egy évtizede elkötelezett támogatója egy budapesti olimpia megrendezésének, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy széles társadalmi támogatás nélkül elképzelhetetlen egy ilyen nagy volumenű projekt megvalósítása. A most elkészült lakossági felmérés célja éppen ennek a támogatásnak a felmérése, az attitűdök megismerése volt.

A BOM által megrendelt, elmúlt hetekben készített kutatás arra kereste a választ, a hazai lakosság körében milyen megítélése van az olimpia pályázatnak, mennyire tartjuk elérhető célnak a rendezést és milyen áldozatokat hoznának a magyarok e cél érdekében. Az Ipsos Zrt. 2015. január 9-e és 15-e között mérte fel a BOM Alapítvány megbízásából a magyar felnőtt lakosság véleményét egy budapesti olimpia megrendezéséről. A kutatás 1000 fős mintán, standard kérdőívvel, telefonos interjúkkal történt. A válaszadók minden esetben nem, életkor, iskolai végzettség és lakóhely településtípusa szerint reprezentálják a 18 év feletti, felnőtt magyar népességet. A minta szükségszerű statisztikai hibája, a mintavételi hiba legfeljebb +/-3,1%. Ez azt jelenti, hogy ha az összes felnőtt személyt felkerestük volna, az egyes válaszok gyakorisága legfeljebb 3,1 százalékponttal térne el a mintából származó adattól. Az eredmények azt mutatták, hogy a hazai lakosság 60%-a támogatná a budapesti pályázatot, és 54% képesnek is tartja a fővárost a rendezésre. A jelentős sportesemények kapcsán érzett ?nemzeti büszkeség? mértékét is vizsgálta a kutatás. Ebből a szempontból például a nemrég elnyert, 2020-as labdarúgó Eb négy mérkőzése 65 pontot, míg a 2021-es úszó vb 85 pontot ért el a 100 fokozatú skálán. Mindez jól jelzi, hogy azokkal az eseményekkel kapcsolatban, ahol szurkolhatunk a magyar versenyzőknek, illetve a sikeres szereplésre is van remény, kifejezetten pozitív a hazai lakosság hozzáállása.

A kutatás rákérdezett az olimpia anyagi támogatására is, a kapott eredmények ebben a kérdésben is kifejezetten érdekesen alakultak. A magyar lakosság kétharmada szívesen támogatná a budapesti olimpia megrendezését: a megkérdezettek 60%-a például évi pár ezer forinttal, illetve adója 1%-ával is támogatná a rendezést, míg azok aránya, akik a pénzbeli hozzájárulást kizárták, de az 1%-ot felajánlanák 7% volt. Az olimpiai rendezés legnagyobb lehetséges előnyeire, pozitív hozadékára is rákérdezett a kutatás. Ebből a szempontból a négy legfontosabb lehetőség a megkérdezettek szerint az infrastruktúra fejlesztése (100 fokú skálán 71 pont), a történelmi siker ténye Magyarország számára (71 pont), a regionális vezető szerep átvétel a játékoknak köszönhetően (65 pont) és a nemzeti összetartozás erősítése (65 pont) voltak.

A lehetséges akadályok közül a kutatásban részt vevők 73%-a jelölte meg az ország gazdasági helyzetét. Ez utóbbi adatból is jól látható, hogy létfontosságú a minden szempontból átgondolt, az Agenda2020 előnyeit maximálisan kihasználó pályázat elkészítése. ? Az Ipsos által elkészített közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a budapesti olimpia ügyének erős a társadalmi támogatottsága, mivel a magyar emberek döntő többsége büszke arra, ha otthont adhatunk jelentős sporteseményeknek, főleg ha olyan sportágról van szó, ahol esélyes magyar versenyzőknek szurkolhatunk. A kutatási eredményekkel és a MOB pénteki határozatával összhangban a BOM álláspontja szerint van reális esély és igény a hazai rendezésű olimpiára, ezért a kormánynak és a fővárosnak mihamarabb meg kell kezdeni a pályázat előkészítéséhez szükséges lépések megtételéhez. Ugyanakkor meggyőződésünk, hogy csak olyan pályázatnak van értelme, amely mögött jelentős társadalmi és politikai összefogás és egyetértés van, továbbá amely garanciát jelent arra, hogy az egész ország hosszú távon gazdaságilag profitáljon a világ legnagyobb sporteseményének szervezéséből ? mondta el Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM a Magyar Sportért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Szóljon hozzá!