ZETApress

hírportál

Iljumzsinov sakkolimpiára biztat

Font, Szurmai, Iljumzsinov, Polgár és MészárosTegnap este hazánkba érkezett Kriszan Iljumzsinov, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke, aki látogatás alkalmával a Magyar Sakkszövetségben találkozott Polgár Judittal és férjével: Dr. Font Gusztávval, Magyarország FIDE delegáltjával, valamint Mészáros Attila főtitkárral ? tudatta Szurmai-Palotai Piroska kommunikációs vezető.

Az informális találkozó alkalmával a FIDE elnök megtekintette a Magyar Sakkszövetség Falk Miksa utcai Székházát, majd kihívta egy sakkpartira Polgár Juditot. (Az eredményt sajnos nem tudtuk meg.) A FIDE elnök külön gratulált a sikeres decemberi U16-as győri Ifjúsági Sakkolimpia megrendezéséhez. A szervezést nagyon magas színvonalúnak értékelte. ? Ez volt az egyik legmagasabb színvonalon megrendezett ifjúsági Sakkolimpia. A résztvevők sok figyelmességet, jó szállásokat kaptak, a játéktér és a bírók elhelyezése is kitűnő volt ? fogalmazta meg gondolatait. Az elnök ezúttal is köszönetet mondott a szervezőknek és a támogatóknak egyaránt.

A látogatás alatt Iljumzsinov kiemelte: Magyarország nagy sakk hagyományokkal rendelkező ország, ahol szeretik a sakkot és ahol olyan legendás játékosok vannak, mint például a Polgár nővérek. Az elnök úgy látja, Magyarország képes megrendezni nagyobb versenyeket is, mint például a Világkupa vagy a felnőtt Sakkolimpia, s egyben biztatta a magyar szövetség képviselőit további versenyek megrendezésére.

Kézfogó a parti előttA FIDE elnöke kiemelkedően értékesnek és fontosnak tartja Polgár Judit iskolai sakkozásért folytatott tevékenységét. Véleménye szerint Judit programja a világon egyedülálló, olyan értékes oktatási anyag, amit sok ország szeretne átvenni és alkalmazni. ? A nemzetközi szövetség életében is fontos szerepet játszik a Sakk az iskolában-program. Hazámban, a Kalmük Köztársaságban a gyerekek száz százaléka tud sakkozni. Ez örömmel és büszkeséggel tölt el ? mondta Iljumzsinov, aki volt politikusként tudja, hogy milyen fontos döntéseket kell meghoznia a vezetőknek. ? A sakk segít megtanítani, hogy először gondolkodunk és utána cselekszünk. Ez nagyon fontos lenne a politikai életben is ? jelentette ki, majd így folytatta: Amikor átvettem a FIDE vezetését három hivatalos FIDE esemény szerepelt a naptárban. Most megszámlálhatatlan? Akkoriban hatszázmillióan tudtak sakkozni. Én azt mondom, tudjon egymilliárd ember sakkozni. Ez a mottóm is: egymilliárd sakkozó ? egymilliárd okos ember!

Szóljon hozzá!