ZETApress

hírportál

Gyöngyi duplázott a Vágtán

Molnár Gyöngyi, Tahitótfalu lovasa nyerte Iceman nevű lován a 7. Nemzeti vágta döntőjét tegnap este a fővárosi Hősök terén. Gyöngyi a döntőben Baja, Hernádnémeti, Lemhény és Szentlőrinc versenyzőjét utasította maga mögé. A tahitótfalui lovas immár második alkalommal lett a Nemzeti vágta leggyorsabb versenyzője: a 2011-es 4. Vágtán aratta első győzelmét.

Az ünnepélyes díjátadón 2014 leggyorsabb lovasa átvehette a vándordíjat, egy 1848-as huszárszablyát és az ötmillió forintos jutalmat. Iceman hátára arany lótakarót terítettek. A döntőben másodikként befutó tavalyi győztes: Németh János, Baja lovasa egymillió forintot, a harmadik helyezett, az idén Hernádnémetit képviselő Vass Jennifer ? a 2012-es 5. Vágta akkor még Ferencvárost képviselő bajnoka ? ötszázezer forintot vihetett haza. A 4-5. helyen végzett lovasok: Zsigmond János (Lemhény) és Arató Barna (Szentlőrinc) három-háromszázezer forintot kaptak.

A tavaly először megrendezett nemzetközi futam kibővült: már 12 ország lovasa mérte össze sebességét. (A futambeosztást csütörtök délután sorsolták ki Bábolnán.) Az emirátusi hölgy akkori csuklósérülése olyan súlyosnak bizonyult, hogy nem indulhatott el a tegnap déli 1. előfutamban. Az öt induló közül a magyar, cseh és szlovák lovas jutott tovább, a címvédő katari 4. lett, míg 5. az amerikai fiú. A 2. előfutam továbbjutója Kína, Kazahsztán és Bulgária volt, a további sorrend: 4. Szerbia, 5. Örményország, 6. Románia.

Az esti döntő rajtsorrendje: 1. Szlovákia, 2. Magyarország, 3. Csehország, 4. Kazahsztán, 5. Bulgária, 6. Kína volt, de az szlovák hölgy nem sokáig maradt az élen. Hatalmasat bukott, lova szembement a forgalommal, így le kellett inteni, majd újra indítani a versenyt, immár a szlovák lovasnő nélkül. A II. nemzetközi futamot hatalmas fölénnyel ? fél stadionhosszal! ? Varga Zoltán nyerte meg Shagya VII-2 hátán. Az idén 50 éves zsoké 35 éve indult első galoppversenyén. 2. Csehország, 3. Bulgária, 4. Kína, 5. Kazahsztán lett.

A programot számos lovas verseny színesítette. Szombat délután megrendezték az évek óta nagy sikernek örvendő OTP Bank Jótékonysági sztárfutamot. A versengést végül Kaszás Géza nyerte, aki a nyertesnek járó ötszázezer forinttal a Kézenfogva Alapítvány Fogadd el, Fogadj el! közvélemény-formáló programját támogatja. A 2. helyezett Pintér Tibor a Bottyán Equus Alapítványt, a 3. helyezett Homonnay Zsolt a Ments életet, Adj Vért Alapítványt, a 4. helyezett Buch Tibor a Magyar Lovasterápia Szövetség fóti telephelyén található istálló fejlesztését támogatja a két-kétszázezer forinttal.

Szóljon hozzá!