ZETApress

hírportál

Egyetemi élsportolók

Vincze BalázsAz idei év legsikeresebb egyetemi sportolóit részesítették elismerésben délután az Egyetem téren, az ELTE Magna Aula Dísztermében, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) díjátadó gáláján.

A kazanyi Universiadén aranyérmes Joó Abigél cselgáncsozó, Biczó Bence úszó, Kiss Tamás kenus, valamint a férfi egyetemi vízilabda-válogatott tagjai edzőjükkel, Vincze Balázzsal az Év Egyetemi Sportolója-díjat vehették át Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkártól és Sándorné Kriszt Évától, a Magyar Rektori Konferencia társelnökétől.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Egyetemen tartott ünnepségen a nyári Universiádén ezüst- és bronzérmes egyetemi sportolókat, valamint a 2013-as világjátékok és sportági világbajnokságok egyetemista győzteseit is köszöntötték. Utóbbi kategóriában elismerést vehetett át Decker Ádám vízilabdázó, Vad Ninetta kajakozó, Rédli András és Szényi Péter vívó, valamint a világjátékokon maratoni kajak-kenuban győztes Bara Alexandra, Noé Milán és Noé Bálint. Nem vett részt az ünnepségen, ezért a díjat később kapja meg Gyurta Dániel és Hosszú Katinka úszó, továbbá Bátori Bence, Gór-Nagy Miklós és Vámos Márton vízilabdázó.

Kiss Ádám, a MEFS elnöke évértékelőjében hangsúlyozta: a magyar sportolók 4 arany-. 2 ezüst- és 9 bronzérmet, összesen 15-öt nyertek a kazanyi Universiadén, s ilyen eredményes szereplésre 1970 óta nem volt példa a magyar egyetemi-főiskolai sport történetében. Az elnök beszélt még arról is, hogy több mint tízezer hallgatót sikerült bevonniuk a szabadidős sportolásba, de ez még elmarad a céltól, hogy minden második egyetemista sportoljon. Megemlítette még, hogy TAO-s forrásokból idén összesen 40 millió forinthoz jutott a magyar egyetemi sport.

Levetítették az Universiade-pályázat alkalmából Magyarországról készült kisfilmet, melynek elkészítésében való részvételért Az egyetemi sportért arany plakettet vehette át Kovács Antal 1992-es olimpiai bajnok cselgáncsozó, a MEFS elnökségi tagja és Fenyvesi Máté Eb-bronzérmes, egyetemi vb-ezüstérmes labdarúgó.

Az ünnepség végén letették az esküt az olaszországi Trentino tartományban december 11-e és 21-e között megrendezendő téli Universiadén induló magyar sportolók. A fogadalomtétel szövegét Heidum Bernadett Európa-bajnok, Universiade-bronzérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó mondta el. Az eseményen hat sportágban ? rövid- és hosszúpályás gyorskorcsolya, hódeszka, alpesi sí, szabadstílusú sí, valamint jégtánc ? 18 magyar versenyző indul.

Zárásképpen a magyar egyetemi-főiskolai országos bajnokság pontversenyének legjobb intézményeit díjazták. A 2012/13-as tanév legjobbja a Semmelweis Egyetem lett, megelőzve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, valamint a Szegedi Egyetemet. Az állófogadás előtt Kiss Ádám MEFS-elnök bejelentette még, hogy Gödöllő rendezheti a 2015-ös Rögbi Egyetemi Európa-bajnokságot, 2016-ban pedig Miskolc adhat otthont a Tájfutó Egyetemi Világbajnokságnak.

Szóljon hozzá!