ZETApress

hírportál

Aranyos Évike

csernoviczki2013ebnagyEnnél jobban nem is kezdődhetett volna: Csernoviczki Éva a londoni nyári olimpiai bronzérme után aranyérmet szerzett tegnap délután a budapesti adidas Judo Európa-bajnokság első versenynapján! Ez a magyar judosport 16. kontinensbajnoki aranyérme a felnőttek között. Londonban is, Budapesten is ő szerezte az első érmet hazánknak.

A nyitónapon két férfi és három női súlycsoport küzdelmeire került sor, hét magyar versenyzőért szoríthatott a hazai publikum. Közülük kedden ? Zámbori Bence és Karakas Hedvig ? a bronzmeccsen maradtak alul, míg a többi négy magyarunk már előbb kiesett.

A mai napom egyik kulcsmomentuma az volt, hogy felépültem a középfül-gyulladásból, de aztán az elődöntőm előtt volt egy kis holtpontom, tompának, álmosnak éreztem magam. A döntőben végig úgy éreztem, hogy jobb vagyok az ellenfelemnél, uraltam a meccset. Boldog vagyok, hogy három ezüstérem után végre összejött az arany! ? nyilatkozta Évi az eredményhirdetés előtt.

Nem volt könnyű az olimpia után megfelelő motivációt találni, de egy hazai Eb elég ösztökélő volt Évi számára. A felkészülésünket nehezítette egy középfülgyulladás, de szerencsére Évi a versenyen ebből semmit sem érzett. A győzelem kulcsa az első mérkőzés volt, ott elhittük, hogy meglehet az aranyérem. Fantasztikus volt edzőként és apaként is hazai közönség előtt megnyerni az első Európa-bajnoki aranyat. Ilyenkor apaként számomra is megengedett, hogy kicsit jobban elérzékenyüljek a megszokottnál. Nagyon örülünk, hogy Évi és a többi versenyzőnk rá tudta irányítani a figyelmet sportágunkra! ? nyilatkozta Csernoviczki Csaba edző, az aranyérmes Évi édesapja.

A férfiak küzdelmeiben a Honvéd két fiatalja volt érdekelt, közülük a junior-világbajnoki bronzérmes Gorjánácz Zsolt számára nem tartott sokáig a nagy verseny, a francia Dragin, az egyik későbbi bronzérmes véget vetett álmainak. Klubtársa, a szintén 66 kilogrammos Zámbori Bence a vigaszágon jutott tovább, ám a bronzmeccsen a magasabban jegyzett ellenfél, a világranglista-vezető francia Larose ünnepelhetett. Az eredményhirdetéseket követő sajtótájékoztatón a versenyző, és edzője, Toncs Péter is lógatta az orrát, érthető, karnyújtásnyira volt tőlük az érem. De nézzük inkább innen: Zámbori Bence három ippon-győzelemmel és két vereséggel (az olimpiai bajnoktól és a világranglista első helyezettjétől azért ki lehet kapni) az ötödik helyen végzett, vagyis pontszerzőként zárta a budapesti Eb-t, pályafutásának első felnőtt világversenyét…

A hölgyeknél nagy várakozás előzte meg Karakas Hedvig szereplését. No nem azért, mintha rögtön érmet vártak volna a londoni olimpián megsérült, s az operációt követő hét hónapos kényszerpihenő után visszatérő judostól, hanem azért, vajon mire lesz képes ennyi szünet után. Toncs Péter tanítványa itt is bronzéremért léphetett tatamira, az orosz Zablugyina ellen. Négy percen át egyik judos sem tudott előnybe kerülni, akkor azonban megintették az orosz riválist. A ?láthatatlan? előnyt nem sikerült a végéig megőrizni, ellenfele karfeszítéssel győzött. Szerencsére Hédi most nem sérült meg, az ötödik hely miatt viszont elsőre az ő arcán is csalódottság látszott az elszalasztott lehetőség miatt. Ne elégedetlenkedjünk, ez a hely sokkal értékesebb, mint hinnénk: azt jelzi, hogy Hédi visszatért a judo élmezőnyébe, s ha több mérkőzést is vívhat, újra az élre verekedheti magát!

Az 57 kilogrammos súlycsoport másik magyar indulója, Szabó Katinka (Leányvár-Varga Csepp) nem járt sikerrel, a még mindig junior korú judos a svájci Amarontól küzdelmes összecsapáson vazarival kapott ki. A 48 kilogrammos Erdélyi Lillának (Ippon Judo Tatabánya-Leányvár) sem hozott szép élményeket a verseny, csupán hajszállal, egyetlen intéssel maradt alul a lengyel Koniecznyvel szemben?

Az 52 kilogrammos Maros Barbara (KSI SE) nem teljesen egészségesen vállalta a küzdelmeket, ennek ellenére szép győzelemmel kezdett a német Coban ellen, majd valósággal lehajtotta a szőnyegről az olimpiai bronzérmes francia Gnetót, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé. A további bravúr ezúttal nem sikerült, de neki is erőt adhat ez a hetedik helyezés a folytatáshoz. Az első versenynapon máris arannyal örvendeztették meg a mieink a publikumot, ma a londoni ezüstérmes Ungvári Miklós lép tatamira, s reméljük, hogy a folytatás is a sikereinktől lesz hangos!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Sikertelen 2. Eb-nap | ZETApress

Szóljon hozzá!