ZETApress

hírportál

Utánpótlás a Héliában

Joó Abigél és Tótka Sándor lett 2012 egyéni Héraklész-díjasa tegnap este a legeredményesebb utánpótlás-korú sportolóknak tartott díjátadó ünnepségen. A IX. Héraklész Díjátadó Gálán női- és férfi egyéni, kis- és nagy-csapat kategóriában jutalmazták a fiatalokat, s színpadra szólították a nem olimpiai sportágak legjobbjait és az Év műhelye-díj nyertesét is.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) által a tavalyitól eltérő helyszínen, a Danubius Health Spa Resort Hotel Héliában rendezett eseményen a 2012-es korosztályos világ- és Európa-bajnokságokon legjobb eredményt elért fiatal sportolókat és edzőiket jutalmazták. A férfi egyéni versenyt a többszörös ifjúsági Európa-bajnok kajakos, a korábban ifjúsági olimpiai bajnok Tótka Sándor; a nőit az olimpiai ötödik, felnőtt és U23-as Európa-bajnok cselgáncsozó Joó Abigél nyerte. A kis-csapatok versenyének győztese a junior világbajnok Szatmári András, Ravasz Etele, Csaba Márton Bence, Valkai Ferenc összeállítású vívó-együttes lett. A nagy-csapatok közül a junior vb-n második férfi vízilabdacsapat (Manhercz Krisztián, György Dávid, Jansik Szilárd, Péterfy Mihály, Telegdy András, Berta József, Lőrincz Bálint, Zalánki Gergő, Sedlmayer Tamás, Gyárfás Tamás, Sánta Dániel, Német Toni József, Szabó Bendegúz) vehetett át elismerést.

A nem olimpiai sportágak képviseletében két junior világbajnok kick-box versenyző: Éltető Daniella és Andó László lett jutalmazva. A MOB-Decathlon-Utánpótlássport.hu által alapított havi félmilliós Hónap műhelye-díj apropójából a Vasas SC Vívó Szakosztálya az Év műhelye-díj nyerteseként kétmillió forintos anyagi támogatást vehetett át. Szabó Bencét, a MOB főtitkárát, a Vasasban betöltött edzői minőségében is több esetben színpadra szólították, a fiatalokkal közös sikerei után kétszeres olimpiai bajnok vívónk is díjazásban részesült.

A 2001-től ? 2012-től a MOB keretein belül ? működő, Tóth József által irányított Héraklész Bajnok- (14-18 évesek) és Csillagprogramnak (18-23 évesek), 20 sportágban, évente mintegy 1800 sportoló a kedvezményezettje. A héraklészes versenyzők az elmúlt évtizedben a korosztályos nemzetközi viadalokon, folyamatosan javuló eredményességgel, mintegy másfél-ezer érmet szereztek. A londoni olimpián aranyat szerző sportolók közül korábban Berki Krisztián, Gyurta Dániel, Kozák Danuta, Szilágyi Áron, Dombi Rudolf, Szabó Gabriella és Risztov Éva is héraklészes volt; közülük öten 8 éves időtartamban. Bővebbet erről idekattintva olvashatunk.

A díjátadást változatos produkciók színesítették: Balássy Betti és Varga Feri énekesek, Nagymihály Balázs és Szalai Ágnes táncos duó, Szász Kitti foci freestyle világbajnok, valamint Kiss Kata elastic girl szórakoztatta a jelenlévőket. A díjátadásban Borkai Zsolt MOB-elnök és Simicskó István EMMI-államtitkár mellett részt vett Szabó Bence, a MOB főtitkára, Fábián László, a MOB sportigazgatója, Dr. Kamuti Jenő, a hazai és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, Tóth József, a MOB Héraklész Programjának igazgatója, Dr. Leyrer Richárd, a MOB alelnöke és Pósfai Gábor, a Decathlon ügyvezető igazgatója. Az eseményen jelen volt Dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója, valamint Vigh László kormánybiztos és több sportvezető is.

Szóljon hozzá!