ZETApress

hírportál

Sportágválasztó Kőbányán

Napjainkban a sportnak, elsősorban a tömeg- és szabadidősportnak, Magyarországon ? pedagógiai és egészségügyi szempontból is ? kiemelt szerepe van. A IV. Nagy Sportágválasztón, a sport napjain ebbe nyerhetünk betekintést ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a Magyar Sportok Házában. Több mint 80 sportág közül választhatunk, írtuk áprilisban, s mára kiderült, hogy számuk 92 lesz.

A mai gyerekek, felnőttek tragikusan keveset sportolnak intézményes kereteken belül és kívül egyaránt, rossz fizikális, egészségügyi állapotban vannak, rengeteg az agresszív, káros szenvedélyekkel élő, kallódó gyerek, depressziós tinédzser, felnőtt. Magyarország lakosságát érintő legsúlyosabb (szív- és érrendszeri, emésztőrendszeri, csontritkulásos, mentális) betegségek kialakulásához az inaktív, mozgásszegény életmód nagymértékben hozzájárul.

A sport már önmagában élményt nyújt, életminőséget javít, de vannak ? nagy jelentőséggel bíró ? pozitív ?mellékhatásai?. A sport pozitív tulajdonságai nem csak a testre, hanem a lélekre és a szellemre is hatnak, a rendszeres mozgás számos, szinte azonnal érezhető pozitív változást idéz elő a szervezetben, s ha életünk természetes részévé válik, akkor nyilvánvalóan preventív hatása is van. Az a gyermek, aki rendszeresen sportol, jobb fizikális, egészségügyi állapotba kerül, jobban teljesít az iskolában, pozitív életközösség tagjává válik, mely jó eséllyel távol tartja a káros szenvedélyektől (drogtól, dohányzástól, alkoholtól), hasznosan vezeti le a felgyülemlő feszültséget, agresszivitást, lelkileg és szellemileg is kiegyensúlyozottabbá válik, tudatosabban éli az életét. Nem sok olyan dolog van, ami annyira előremutató, mint a sport.

A szülő már szinte nem ér rá nevelni, a pedagógus pedig lassan nem meri nevelni a gyereket (mert feljelentik az ombudsman-nál), az edzőnek viszont még mindig megmaradt a tekintélye, a követelményrendszere. A sportnak ? főleg az egyesületi kerületeken belül folyó sportolásnak ? fantasztikus hatása van!

Van egy rendezvény Nagy Sportágválasztó címmel, melynek célja, hogy kedvet csináljon a sporthoz és lehetőséget adjon a sportágak kipróbálására, megismerésére, edzői jelenlét mellett, azonnali tájékoztatást adva, hogy hol lehet gyakorolni az adott sportágat. Mert más élmény nézni a sportot és más élmény kipróbálni, kézbe venni a sporteszközöket, megismerni az egyes mozgásformák lényegét, hangulatát.

A sport szerepe és pozitív mellékhatásai

A cél a tömegbázis növelése, minél szélesebb körben terjeszteni a sport üzenetét, és pozitív ráhatással, aktív sportélmény-adással biztatni a gyerekeket a rendszeres mozgásra. Természetesen az élsport is kimondhatatlanul fontos, példaképekre, húzóerőre szüksége van ennek az országnak, mint a falat kenyérre, de ha van tömegbázis, kinevelődik belőle a krém, az élsportoló, olimpikon is, akikre méltán lehetünk büszkék!

A IV. Nagy Sportágválasztó helyszínén, több mint 90 sportágba lehet belekóstolni! Melyik szülőnek van ideje, lehetősége, hogy ennyi mozgásformával megismertesse gyermekét? A rendezvényen kipróbálható rengeteg sportág izgalmas sport-kalandparkká változtatja a kőbányai helyszínt, megjelenési programjuk igazi sportcsemegéket ígérnek!

A helyszínen ingyenesen, 7 éves kortól elvégezhető sport-antropometriai méréssel ? a Testnevelési Egyetem és a Navi-Med közreműködésével ? abban is tanácsot tudunk adni, hogy testalkata, genetikai adottságai alapján melyik gyermekhez milyen sportág illik. A mérésre bejelentkezés szükséges május 22-23-én a Merkapt Maraton Sportközpontban, a Maglódi út 12/A-ban 9-17 óráig. Péntek az óvodai, iskolai csoportoknak fenntartott nap, de 14 órától már a nagyközönség számára is nyitva vannak a kapuk, szombat pedig teljes egészében a családoké, nagyközönségé. A rendezvényre a belépés ingyenes, további részletekért érdemes címükre kattintani!

Érdekességek

Külön említést érdemelnek, azok a sportágak, akik kezdettől fogva képviselték sportágukat a Sportágválasztó rendezvényeken, ilyen a gyorstollaslabda, az evezés, a röplabda, az íjászat, a kajak-kenu, az öttusa, a tenisz, a teke, tájfutás és a vívás. A mountain bike (hegyikerékpár) sportágat, a Merkapt Maraton Team SE hegyi bringásai mellett, a Trek és a Cseke Zrt. fogják képviselni.

A helyszínen, a vizes medencék mögött a domboldalon egy hegyikerékpár pályát építettünk, ahol látványosan lehet bemutatni, hogy miért is élvezetes és izgalmas dolog a mountain bike. Buruczki Szilárd a Top Maraton és az XCO Magyar Kupa sorozat bajnoka, az egész pénteki nap folyamán a helyszínen fog tartózkodni és részt vesz egy kis mini-versenyen a kiépített pályán. A Cseke Zrt, mint a rendezvényünk egyik támogatója külön bemutatókkal is készül, így pénteken három alkalommal ? 10, 12 és 14 órától ? látványos triál-show várja a közönséget.

Az akrobatikus kosarasok a betonpályán szaggatják majd meg a hálót és a rövidebb színpadi bemutatóik mellett saját sportági helyszínükön látványos félórás produkcióval készülnek mindkét nap. A szellemi sportokat sem hagyhatjuk ki! A rendezvény pénteki napján, 13 órakor Harsányi Kinga női FIDE mesterifjúsági Európa-bajnok, magyar bajnokot lehet kihívni egy játszmára, szombaton 13 órakor Varga Zoltán nemzetközi sakk nagymester, sokszoros magyar bajnok, olimpikonnal szimultánt lehet játszani.

Szombaton a 7 éves Simonyi Dóri is a vendégünk lesz, a kislány két éve kezdett el sakkozni, az utóbbi időben egyre több helyen mérette meg magát sikerrel, oly annyira, hogy a Magyar Sakk Szövetség őt jelölte ki, hogy Magyarországot képviselje a Grúziában (június 4-15. között) megrendezésre kerülő U8 Európa Bajnokságon. A tetemes kiutazási költséget a szülők nem tudják teljes egészében vállalni. Eszközeinkhez mérten mi is szeretnénk segíteni az ügyet, felhívva rá a potenciális támogatók, a média figyelmét, így a helyszínen Simonyi Dórival villámsakk-szimultán szeretnénk szervezni pár élsportolóval, hátha ez a figyelemfelhívás segít összegyűjteni a kiutazáshoz szükséges anyagiakat.

A tornasportok szinte minden ága képviselteti magát, lesz szertorna, gumiasztal, akrobatikus torna, aerobik, ritmikus gimnasztika. Szombaton a színpadon lólengés bemutatót tart Berki Krisztián vb ezüst érmes tornászunk. Soós Viktória, aki gyermek kora óta élvonalbeli versenyző, többszörös nemzetközi és hazai bajnoki cím tulajdonosa, mindkét nap jelen lesz és színpadi bemutatót is tart. Szentgyörgyi Rómeó péntek délután és szombaton délelőtt 30-30 perces, a közönséget is aktivizáló bemutatót tart a IV. Nagy Sportágválasztó színpadán. A rendezvényre várjuk Roik Zsoltot és Sinkó Andreát is.

Gergácz László UTE edző irányításával a vívók is nagyon készülnek mind a sportági helyszínükön, mind a színpadon az érdeklődők fogadására. A színpadi bemutatójuk után remélhetőleg mindenki számára világos lesz, hogy mi a különbség a tőr, a kard és a párbajtőr között. A vívóknál Imre Géza, Boczkó Gábor és Nagy Tímea megjelenésére is számítunk.

Magyar Testépítő és Fitness Szövetség pazar és roppant bájos gyerekfitness bemutatókkal készül a színpadon, a Marcipán SE, a Johnny Fitness és a Maroshévízi Fitness Iskola tagjaival. A testépítői ?elitet?, Vargha Viola a Világjátékokra kvalifikált testépítő versenyző, Berkes László testépítő rendőr, abszolút világbajnok, Nagy Ferenc klasszikus testépítő bajnok, Németh István IFBB profi testépítő képviseli.

A birkózók a színpadon vonultatják fel neves személyiségeiket és a képviselt egyesületek bemutatója után, birkózásra hívják a látogatókat is. Aki mer, az nyer! Pénteken délelőtt BVSC bemutató lesz a színpadon Gáspár Tamás és Tóth István világbajnok birkózókkal, délután FTC bemutató lesz Sike Andás olimpiai bajnokkal, szombaton a Vasas SC, délután a Csepel BC tart bemutatót Gulyás István szabadfogású válogatott szövetségi kapitánnyal.

Az ökölívóknak mi lehetne más a sportági helyszínük, mint egy boksz ring. Nagy neveket hoznak a szorítóba, pénteken Kótai Mihály, szombaton Balzsay Károly és Gedó György tart ?nyílt edzéseket? a ringben. Az edzőmérkőzésekbe természetesen a látogatók is bekapcsolódhatnak, sőt a sajtó képviselőit is szívesen látják. Na, aki valami rosszat írt, vagy mondott a bokszról, annak jobb, ha nem áll kötélhez!

A küzdősportok szerelmesei igazán kiélhetik magukat, a IV. Nagy Sportágválasztón hiszen képviseli magát az aikido, iadio, jodo, judo, jiu-jitsu, kempo, kendo, krav-maga, a a kick-box, thai-box, kung-fu is, a WTF taekwondo és az ITF taekwon-do is. A klasszikus sportágak mellett a fiatalos sportágak is szép számban jelen lesznek, lesz freestyle foci, frizbi, freestyle frizbi, skimboard, streetsurf, terepgördeszka.

Nagy örömünkre, most a táncsport is képviselteti magát, táncra perdülnek a színpadon és a sportági helyszínükön is, és természetesen erre biztatják a közönséget is! Aki a Kihívás Napján tánclendületet kapott, itt rophatja tovább, és reméljük, sok gyerek a IV. Nagy Sportágválasztón itt teszi meg az első tánclépéseket!

A fallabdának egy mini-squash pályát sikerült kihozni a rendezvényre, mely igazán megkönnyíti és látványossá teszi sportáguk bemutatását, amely e nélkül bizony informális bemutatásra szorítkozott volna, de így mindenki a gyakorlatban is közel kerülhet ehhez a sportághoz is. Kivételes lehetőség!

A téli sportokba nálunk májusban is bele lehet kóstolni, a már megszokott mini-műlesikló pályán a síelés és a snowboard első csúszásait lehet megtenni. A jeges sportoknak 100 négyzetméteres plasztik pályát építettünk, ahol a szinkronkorcsolya, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya, jégtánc és a jégkorong sportok jelennek meg.

A korcsolyasportoknál Sebestyén Júlia, műkorcsolyázó is jelen lesz pénteken, de a helyszínre várjuk Huszár Erika, olimpiai negyedik helyezett EB bajnok, és Galambos Gábor Eb ezüst érmes versenyzőket is a rövidpályás gyorskorcsolya képviseletében, és nagy örömünkre a szinkronkorcsolya válogatott tagjai is megjelennek a IV. Nagy Sportágválasztón. Jégkorong válogatott tagjai szombat délután 16 órától várhatók, a látogatók találkozhatnak Szuper Leventével, Majoross Gergellyel és Benk Andrással is.

Vízi Paradicsom. A IV. Nagy Sportágválasztón vízi centrumában egyedülálló sportági kalandpark fogja várni az érdeklődőket. Már leírva is nagyon izgalmasnak tűnik a dolog, hát még belekóstolva. Terveink szerint 7 féle vizes medence lesz beüzemelve. A kezdetektől rendelkezésre álló kajak kenu medence (15x4x1.4m) mellett két db (8×3.5×1.2) lágyfalú medence fogja várni a szinkronúszás és a vízilabda iránt érdeklődőket. Napenergia felhasználásával fűtünk rá a vízhőfokra. A könnyűbúvárok külön hoznak egy 10 m3-es medencét, ami mutatja, hogy nagyon komolyan veszik a lehetőséget.

A kajak-kenu színhelytől balra haladva egy igazi víztározóra lelhetünk (16x8x1.5m), amely otthont fog adni a vitorlás, szörf és evezés sportágaknak. Igazi csemegeként ajánljuk szintén ebben a medencében water bike szakosztályunk bemutatóját. Ez igazi szenzációnak ígérkezik a vízibringa kipróbálása amely közel olyan sebességgel tud haladni (8 km/óra), mint egy versenykenu. A vizes medencéknél Kucsera Gábor, Kozmann György, Pulai Imre aktív közreműködésére számítunk. Az élet- és vízimentőknél, tervek szerint, 22-én 12 óra után Csaba László Szövetségi Kapitány, Kovács Anett Ifi Európa Bajnoki arannyal és EB bronzzal rendelkező versenyző, valamint Lipcsei Krisztina is jelen lesz, aki EB ezüst tulajdonos.

Sportkóstoló az Interneten

Örömmel jelentjük be a Sportkóstoló weboldal indulását, mely a főtámogató McDonald?s kezdeményezése. Fő célja, hogy segítsen a fiatal szülőknek sportot választani a gyerekük számára. A legtöbb szülő életében elérkezik az idő, amikor felmerül a kérdés: Mit sportoljon a gyerek? Ezt mindenki másképp válaszolja meg: amiben sikeres lehet; amiben én sikeres voltam, vagy szerettem volna sikeres lenni; amilyen edzés van a közelben; ami manapság divatos; amit szeretne. Mit tegyünk, ha ez hetente változik?

Azoknak ajánljuk a Sportkóstoló weboldalt, akiknek jól jön a segítség ebben a kérdésben. Edzők, szakértők, szülők és gyerekek beszélnek arról, ami a sporthírekből, a közvetítésekből és a bemutató edzésekből nem derül ki. Ezen felül sok minden látható, hallható és olvasható majd itt, ami szép, érdekes, izgalmas és meghozhatja a szülők és a gyerekek sportétvágyát egyaránt. Információ sportágakról és egyesületekről, beszámolók rendezvényekről, közösségi oldalak gyűjteménye, szakértői tanácsadás ? mindez a hétvégén itt egy helyen megtalálható.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Fergeteges siker a negyediken

Szóljon hozzá!